Published On: 4 Tetor, 2016

Qetësia e qytetit tim…

 

Bënte vapë ato ditë dhe mendoja se qetësia po vinte pikërisht përshkak të të nxehtit, edhe pse qetësi e fshatit gjithmonë me inspironte…
E doja gjithmonë sa isha i vogël fshatin dhe ritmi i të jetuarit më dukej aq i mirë e i thjeshtë, saqë nga monotonia që të jepte çdo ditë, nuk do të ishte gabim sikur një natë ta kaloja në qytetin tim, ku gjithsesi shquhej për bukuritë dhe stilin e tij të jetuarit, që njerëzit me shumë krenari gjallëronin atë pjesë…
Kafenetë e vogëla të qytetit, të krijonin përshtypjen perëndimore në ritmin dhe stilin e tyre, e veqmas kur qetësia binte mbi qytet, sepse njerëzit tashmë ishin bë aleatë me paqën dhe të papriturat e lëngatat, kishin marrë një pamje krejtë tjetër…
Do t’më mjaftonte të vetëknaqëm me atë natë në qytetin tim, e sidomos me kafenetë e mbushura përplotë me të rinjë, sikur mos të ishte edhe pamja tjetër e cila të ngrinte frymëmarrjën…
Dalngadal filloj të zbrazëj qyteti dhe qetësia me dukej sikur në fshat, diçka që me nervozonte, sepse unë doja që zhurma e jetesës së njerëzve, të prishte qetësinë që ishte krijuar që shumë vite. Por, nuk ishte e thën të ndodhte ashtu, dhe u dorëzova!
Nata kishte ra dhe çdo gjë ishte e qetë, asgjë s’kishte të veqant tashmë, të gjithë flinin dhe nga fshati as që kishte dallim, vetëm se këtu edhe qentë endacak që bredhnin rrugëve, siq duket kishin bërë paqe me njerëzit, sepse nga ndriqimi i madh i sheshit të qytetit, shiheshin të mbledhur tufë – tufë mbi grumbuj të mdhenjë mbeturinash ku kundërmonte një erë e paparë, që fal territ të natës, i gjithë qyteti nuk i shikonte qentë sepse ishte në gjumë, ku siq dukej, pushtetarët kishin lidh kontratën me qentë endacak të qytetit për mbeturinat.
Monotonie nuk me zgjati shumë sepse nata veq po ikte me shpejtësi, dhe në mëngjesin e hershëm pasi doja të ikja nga qyteti, i cili as gjumë të rehatshëm s’më ofroj, pash më sytë e mij se si një zyrtar i lart i komunës, ju afrua tufëve të qenëve për ta respektuar marrëveshjën e tyre, pra për t’ju sjellur të gjithë mbeturinat apo kockat e mishit të ngrën, një natë me herët në banketin e komunës, ku ndoshta pikërisht kjo ishte edhe arsyeja se përse qyteti im kishte bërë paqe edhe me qentë endacak, e lerë më me njerëzit e thjesht…
Nuk ndjeva nevoj të inatosem e të hidhërohem me atë çka pash atë natë, sesa të kuptoj se sa bukur është kur njerëzit komunikojnë e flasin edhe përtej qëllimeve e bindjëve të tyre të çfarëdollojshme, pse jo edhe me tufën e qenëve endacak…

Agron Zeqiraj
Pforzheim, 24.06.2015

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...