Published On: 2 Maj, 2016

Qëndresa e Gjakovës kundër pushtimit turk sipas gazetës “Drita” të Sofjes, 1904

  • Varri i Maxharr Pashës në Gjakova. Photos from Arianit Dobroshi
  • Kulla e A. Pashë Drenit

Kadrush Radogoshi
Në artikullin e tretë, i cili është më i gjatë, tregohen veprimet e ushtrisë turke të udhëhequr nga Shemsi Pasha, i cili i kishte premtuar qeverisë turke se me dhjetë mijë ushtarë dhe tetë topa do t’i nënshtronte shqiptarët. Në artikull gjithashtu tregohet për propagandën e Serbisë kundër shqiptarëve dhe përkrahjen e kësaj propagande edhe nga disa gazeta franceze. Sipas këtij artikulli ekspedita e ushtrisë turke në Kosovë e sidomos në Gjakovë zgjati pothuajse dy vjet dhe shqiptarët u përballën heroikisht me të. Ja si e dëshmon këtë konstatim autori në artikull: “Turqia ka nja dy vjet që po përpiqet me mish e me shpirt që t’i futnjë nënë xgjedhë e t’i shtypnjë mire shqipëtarët në vilajet të Kosovës; se Stambolli ka frikë shumë nga shqipëtarët e Gjakovës e t’Ipekut (Pejës) se e di që këta janë mjaft të guximçim”.
Më tutje në artikull tregohet për ekspeditën e Shemsi Pashës me pesë tabore për të mbledhur taksa të rënda nga popullsia në katundet e Gjakovës, por banorët e pritën me armë. Përpjekja më e forte ndodhi në katundin Batushë. Këtë betejë e bënë 300 kryengritës shqiptarë të udhëhequr nga Islam Agë Batusha. Rezultati i betejës ishte si vijon: 35 shqiptarë u vranë dhe u plagosën dhe mbi 80 ushtarë turq. Pastaj shqiptarët e rrethuan ushtrinë turke, por ishin shumë pak në raport me numrin e ushtarëve të Shemsi Pashës. Pas kësaj qëndrese heroike krerët e fiseve të Malësisë së Gjakovës arritën t’i mbledhnin dy mijë kryengritës shqiptarë. Sipas këtij artikulli qeveria turke dërgoi në Gjakovë dhe Malësinë e saj 18 taborë (njësite ushtarake turke K.R.) të paisur me topa. Bashkë me ta shkoi në Gjakovë edhe valiu i Shkupit Shaqir Pasha. Pas luftimesh të rrepta bilanci i viktimave, sipas artikullit, ishte: 900 ushtarë të vrarë dhe 12 oficerë turq, kurse shqiptarë vetëm 160. Si përfundim autori i artikullit përfundon:”Turqia u trëmp shumë i dha urdhër Shaqir pashës që të heqin dorë duke marrë me të mire shqiptarët”.
Si përfundim, sipas këtyre tre artikujve të gazetës “DRITA” ndriçohet rezistenca e Gjakovës dhe rrethinës së saj kundër sundimit otoman në vitin 1904 dhe mendojmë se ngjarjet dhe shkaqet e tyre janë të besueshme, ndërsa numri i të vrarëve nga ushtria otomane edhe mund të jetë një çikë i ekzagjeruar, por u mbetet historianëve në të ardhmen ta verifikojnë saktësisht në bazë të dokumenteve valide. Ne nuk shkruam historinë në këtë shkrim, por interpretuam vetëm tre artikuj të gazetës “DRITA” të Sofies, të botuar në vitin 1904.

Gjakovë

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...