Published On: 5 Mars, 2016

Që t’mos fillojë “Kanuni i Maleve” apo hakmarrja “gjak për gjak”

 

Po ua tregoj disa ngjarje që më ra rasti t’i shoh me sytë e mi 

Besnik Lajqi

Më ra puna të shkoj në Tiran,  para 20 vitesh e më shumë. Aty takova shumë kosovarë që kishin ikur nga Kosova në Shqipëri, në vitet e ’50-ta. Në mesin e tyre pashë një burrë të pashëm dhe fisnik. Ishte nga Rugova ime dhe e quanin Osman Rrustemi. Më çuditi sjellja e tij dhe unaza me shqiponjën pa yllë që e mbante në zemër të Tiranës ku banonte, në një shtëpi pas uzinës Dinamo. Filloi të më tregonte për disa njerëz te cilët si fëmijë unë i urrejesha, sepse kishin lënë pas vete një histori të keqe.  Osman Rrustemi ishte si daja i babës tim, dhe më thirrte nip. Ishte nga Drelajt e  Rugovës, duke mbajtur mbiemrin tim, Lajqi nga laxhja Qorraj. O nipi im, mu drejtua: – Ka 40 vjet që kurë s’e kam pa Kosovën. Jemi hy disa herë, por gjithmonë natën dhe nëpër male, aty deri ku kishim punën. Nipash, po të pyes diçka, më tha: – A është gjallë Galani Dreshajve? I them: – Po, gjallë është. – Po a është gjallë Adem Gashi nga Prigoda e Istogut? I them se deri ka vitet 1985, ka qenë i gjallë.  – Po Sadik Matorri i Rugovës a është gjallë?`I them se nuk e di për ketë njeri.  – Po njëfarë Malush Krasniqi, a është gjallë?  I them: – Po, ky gjallë ka qenë deri tash.

Osman Rustemi nisi të rrëfejë ngjarjet që vetë ai i kishte përjetuar. Nisi me  Galani Dreshajn: – Isha duke shkuar në Nabergjan. Rrrugës, aty te shkolla e Trepoviqit, më ka dalë përpara një far shkau i Ozn-ës, një farë Qeda. Më kanë lidhur për një plep, te shkolla aty, dhe ma kanë hekë shallin 7 metra të gjatë nga koka, dhe me ndihmën e Galanit ma kanë shti ne gojë. Ore nipash! Ma merr mendja se nuk beson se kur s`ma ka marrë mendja që ma zënë goja ime shallin e shtatë metrave te gjatë, e krejt ma rrasën në gojë. E pa besueshme, nipash, me i thanë dikujt, që shalli  7 metra pëlhurë e bardhë me ma zanë goja nuk beson kush. Galani ma mbante kokën e Qedo e shtinte shallin me grushta në gojën time. Po të tregoj se qe ky Qedo e paska pas vra pas shpine edhe Rizë Zymerin,me gjithë djalë. Galani tha se i lidhke shqiptarët me tel dhe i çonte në “stranicën”milicie e Ozdrimit, e i dërmonin stupc. Të gjithë këta emra e këta njerëz që i tregonte ky, i kisha njohur shumicën nga ata, dhe kisha dëgjuar nëpër  oda për te zezat e tyre.

Mu kujtua  emri i Adem Gashit nga fshati Prigodë e Istogut. Në kohën e Rankoviqit ma kishin pas thirrë babën tim në “stanicë”, në pikë të dimrit,  në Kuqishtë. I kishin pas lypur armë. Babai më tha: Të gjithë ishin shkije. Kërciste dajaku. Kukatshin njerëz prej dajakut. Kur hyri ky Adem Gashi,  disi u gëzova dhe i thash: Tregoju këtyre se unë nuk kam armë, se më njeh! Ai i kishte thanë: Eh/ehhh! Krejt po thoni qashtu, por kur po kërcet stupci po i pjellni, po i gjeni, ku janë e ku s`janë! Kjo bisedë më çoi shumë vjet mbrapa te daja, Osman Rrustemi.  M’u kujtua fytyra e këtij Adem Gashit  (baba i Alush Gashit, ish  ministër i Shëndetsisë (LDK), në  Qeverinë e  Thaçit. Një burrë i gjatë, me një kaçketë franceze, ishte Adem Gashi. Më kujtohet viti 1982. Ishte dimër. Më qiti puna në Kroaci, në Rjekë. Në atë kohë ishte gjuetia e shqiptarëve që ishin ushtarë në krejt ish Jugosllavinë. UDB-a kishte krijuar plane monstruoze kundër njerëzve shqipfolës. Gjueti në rininë shqiptare, që ishin jashtë Kosovës. Gjueti ndaj atyre që ishin ushtarë në ato vite. Dhe jo vetëm gjueti, por edhe likudim.

UDB-a kishte bërë rrjetin e vet shumë sekret. Kishte bërë lidhjen Rjekë-Prishtinë-Pejë-Banjë e Pejës-Istog-Deçan-Korish (Prizren). Qendra kryesore ishte Rjeka e Kroacisë. Aty ishte qendra, siç i thoshin ata:  Buezbednosti (Sigurimi). Aty ishin të vendosur, Rakoqeviqi dhe Shushoviqi. Këta ishin nga Peja, respektivisht nga rrethina. Punonin në shërbimin sekret ushtarak. Nga Shqipëria ishin Enver Krasniqi, oficer ushtarak i shërbimit sekret te ushtrisë jugosllave. Enver Krasniqi ishe djali i një oficeri të OZN-ës,  me emrin Malush Krasniqi, i cili ka qenë si komandir milicie në Rugovë. Enveri ka lindur në Rugovë, gjatë shërbimit të babës së vet në milici. Enveri kishte edhe një vëlla, oficer ushtarak në Zagreb, me emrin Besnik. Enveri ka qenë zbulues ushtarak. Ky gjithmonë ecte civil. Ky i merrte shqiptarët në pyetje. Pas luftës në Kroaci, ky ka qenë komandant në Prishtinë, në korpusin e Prishtinës. Gjatë luftës në Kosovë, ky ka qenë oficer  i serbis kundër zbulimit në zonën e Pashtrikut. E ka udhëhequr operacionin në Pashtrik.

Aty ku kishte pritë, ishte Muj Krasniqi me shokë. Babai i tij, Malush Krasniqi, pat ikur nga ushtria jone pas  clirimit.  Ai u vendos në kishën serbe, në Kabash (Korish), dhe aty ka vdekur. Enver Krasniqin e ka zënë gjatë përfundimit të luftës, njësiti i UÇK ës. Pasi që u lajmërua se ai është zënë, dikush,nga  uck-ja me një urdhër e ka lëshuar. Thonë se sot gjendet në Serbi. Kjo ishte a para, dhe tani pason e dyta: R. G., i lindur në fshatin Prigodë të Istogut. Kushëri i parë i Adem Gashit, oficerit të UDB-ës. Rexhepi kishte kryer shërbimin ushtarak në Rjekë, dhe aty ishte vendosur me banim. Gjatë qëndrimit të tij në ushtri, e kishin përgatitur për shërbim sekret të UDB-ës.  R.G. martohet me një myslimane nga Bosnja. Lind një djalë. Punësohet në shkritoren e quajtur Vullkan. Aty hyn në pune edhe i vëllai i vet,  N. G. Ky kishte pas një aksident në punë, dhe kishte shkuar në Kosovë, në Ilixhe të Pejës.

Jemi kundër çdo dënimi me dhunë apo hakmarrje

 

Ne vitin 1981, ky e çel një kafe me emrin Shote Galica. Se ç`farë pune ka bërë ky në atë koh, veç ai e di. R. G. gjatë punës nën maskën që është shqiptar, dhe që ka gruan nga Bosnja, ky zbulon grupin e Alija Izetbegoviqit me emrin “Mlladi Muslimani”, të cilët përfundojnë në burg, shumica nga ata. Si shpërblim, ky merr një shtëpi  afër autostradës Rjekë–Zagreb, në oborrin e një fabrike betoni. Ky kishte gratis rrymën, ujin dhe të gjitha.  R. G. nisi të luajë biznesin e lejeve të veturave, dhe shpërngulte njerëz nga rrethi i Istogut,  dhe iu jepte leje të “kerreve” me liçencë kroate. Ishte viti 1982-1983, e me rradhë. Disa nga këta i bënte bashkëpunëtorë të vet.  Shqiptarët që ishin ushtarë që kishin probleme në ushtri, ata drejtoheshin tek R. G., dhe ky ua rregullonte punën me një shumë të majme parashë, për një bashkëpunim më të madh. Dihet se e gjithë kjo dallavere, ishte në dëm të shqiptarëve. Ky njihej si njeri patriot, dhe në mesin e qytetit, ky ecte me plis të bardhë, dhe kur policia i ndalonte shqiptarët, Rexhepi hynte në mes policëve dhe ju thoshte: -Mos e ndaloni klasën punëtore, se këta janë mysafirët e mi! Shqiptarët i shprehnin falënderim, dhe kështu, ky i merrte në shtëpi. Ky i binte mirë sharkisë, si dhe vëllezërit e tij. Kështu, në mesin e këngës, në mesin e rakisë, u merrte shumë informacione, psh. pse kishin ikur nga Kosova, ku donin të shkonin, e tjera.

Deri tani ua dhash dy subjekte për debatim. Tani po kaloj te subjekti i tretë: Fjala është për njëfarë Sadikë  Ahmetaj., nga Korishi i Prizrenit. Ky ishte bashkëpunëtor i UDB-ës.  Kishte si biznes dhjamin. Merrte dhjamë nga Rjeka, e çonte ta shesë në Prizren, për nevojat e furraxhinjëve. Ky ishte një bashkëpunëtor i Draganit, i një oficeri serb në Korish, apo Kabash. Gjatë vitit 1981, ky hyn në mesin e demonstrueseve të cilët dolën të demonstrojnë në ato fshatra. Ky maskara i servonte UDB-es informacionet nga Prizreni, se kush është në Kroaci, dhe se kush duhet dënuar nga ata shqiptarë. Kishte dy revole me leje, dhe kishte miqësi me Enverin, dhe me babaine tij, pra me Malushim dhe me R. G.që banonte ne  Rjekë te kroacis. Pas një kohe, këta e shtinë në bashkëpunim një femër, T. Z., e cila ishte nga Deçani, respektivisht nga rrethina. Ishte bashkpuntore e udbashit Ibër Haskut nga Isniqi.

Të gjithë këta që i përmenda, Rakoqeviqin, Shushoviiqn, Enverin, R. G, Sadik. Ahmetaj., ketë femrën (T. Z.), e cila në dokumentacion nuk  figuronte si shqiptare, të gjithë këta, çdo vikend janë mbledhur tek njëri-tjetri, dhe  aty janë ndarë detyrat e tyre. Dihet, në dëm të shqiptarëve. Të gjithë këta janë gjallë, përveç Sadik . Ahmetaj. Për këtë thonë se paska bërë  aksident, diku në Serbi!!! Pra, këta persona që i përmenda, si Osman Rrustemin nga Tirana, e kisha njohur edhe para se të takohem me të, apo para se të më tregojë ky mua. Adem Gashi vinte ne Rjekë dhe kishte vendin e rezervuar në një hotel, po në qendër. Ky vinte një herë në muaj zyrtarisht, me lista të njerëzve. Dhe i merrte njerëzit në pyetje, sidomos ata që ishin shqiptarë. Do të ishte mirë që dikush të interesohet e t’i gjejë këta “njerëz”. Do na dënojë historia nëse këta do vdesin të qetë, pa treguar se çka kanë bërë.

Jemi kundër çdo dënimi me dhunë apo hakmarrje. Duke shpresuar në drejtuesin dhe institucionet e Kosovës, që fatkeqësisht nuk po mund ta zënë asnjë hajn të xhepave e ta dënojnë, por duhet të dihet se kush i ka bërë dëme këtij populli të shumë vuajtur. Më ndodhi rasti në vitin 2006, ta shoh po atë Galanin e Dreshajve, në një darsëm në rrethin e Pejës. Ai ishte duke i folur rinisë, se çka paska hjekur gjatë luftës, dhe si ka vjedhë UÇK-ja. Pas asaj bisede, e prita momentin që t`ia qesin kafenë. Kur e mori kafenë në dorë, i thash: Ju jeni Galanini i Dreshajve? Po, tha. I thashë: Të ka bërë të fala një burrë shumë i mirë nga Tirana! U kthye nga unë dhe tha: Nuk ka burra të mirë në Tiranë… Po kush qenka  ky far burri nga Tirana, më tha. Në ato moment, ky kishte kafenë në dorë, i thashë: Të ka bërë të fala Osman Rustemi i Drelajve, ku ti e ke lidhë me filan shokun dhe ia ke shti shallin e 7 metrave në gojë.

Ky faqezi, siç e kishte kafenë në dorë, iu dridh dora dhe i ra kafeja përtoke. E shifsha popullin tim të mjerë si mahnitej e heshtte. Kur qitshin duhan, ia qitshin nga një pako cigare, ia gjuajshin këtij Galanit të mjerë, pa e ditur se kush është dhe çfarë biografie të ndotur ka. Shumë e nderonin këtë maskara. Kur fliste Galan Dreshaj, krejt e dëgjonin. Ia epnin rendin të flasë e të përgjigjet. Edhepse kafeja iu derdh, pa u stërkuqur, filloi prapë të marrë vetën e të flasë “krimineli i popullit tim”. O populli im i mjerë! Shpejt po i harroni këta faqezi që na kanë mbytë stupc! Eh, medet, vajhalli për ne! Jam në gjendje të keqe shpirtërore. Nuk mundem më as të shkruaj lidhur me atë që dhashë çdo gjë për Kosovën, por jam duke pritur kur ligji e drejtësia e ëndërruar do të veprojë konkretisht në Kosovë, që mos të fillojë ligji i “Kanunit të Maleve”,  ligji i Lekë Dukagjinit, apo hakmarrja “gjak për gjak”. Çka po bëhet me institucionet tona? Pse nuk qiten kriminelët para drejtësisë! Deri kurë duhet të presim e të durojmë! A është në gjendje të më përgjigjet kush! Ku janë shqiptarët e lindur për të krijuar mirëkuptim dhe drejtësi!

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...