Published On: 17 Janar, 2016

Pyetje për faktorin ndërkombëtar dhe vendor për pavarësinë e kushtëzuar të Kosovës?

Shkruan: Abas Fejzullahi

Para se të parashtrojmë disa pyetje për faktorin ndërkombëtar dhe vendor, është e arsyeshme të paraqiten disa të dhëna fillimisht që do të dëshmojnë dhe arsyetojnë parashtrimin e pyetjeve.

Ndikim i faktorit ndërkombëtar, me qëndrimet dhe vendimet e marrura politike dhe ushtarake të disa qarqeve të qendrave të vendosjes, në përcaktimin e kufijve në hapësirat e Ballkanit, në 200 vitet e fundit, kanë qenë tragjike për shqiptarët, fatin dhe trojet e tyre historikisht etnike..!

 • Dëshmi:

Nga katër Vilajetet që ishin nën pushtimin e Perandorisë Osmane, që nga vitet 1820 e deri në ditët e sotme, mbi 50% të trojeve shqiptare, janë të pushtuara në periudha të ndryshme historike, kur pushtuesit, kanë vlerësuar se janë krijuar kushtet dhe rrethanat për ti pushtuar dhe kryer gjenocidet e planifikuara ndaj popullatës shqiptare të pa mbrojtur e në befasi e tradhti, ku dhe kanë bërë pastrime etnike dhe në ato troje, kanë vendosur popullatën e ardhacakëve pushtues pas zhvendosjes së vendorëve me dhunë nga trojet e tyre të cilët ende i mbajnë të pushtuara sllavët dhe grekët.

 1. Nga Vilajeti i Kosovës që përfshinte 32900 km², në kohën e Perandorisë Osmane, sot njihet Kosova e rrudhur si Shtet i pavarur (falë SHBA dhe miqve të saj) vetëm në 10.887 km² që falë pushtetarëve vendor ende zvogëlojnë territorin e Kosovës, tue i dhënë toka Maqedonisë e Malit të Zi, me bisedimet dhe marrëveshjet e ashtuquajtura teknike, (mashtrim i qeveritarëve vendor, se janë edhe më shumë se marrëveshje politike) që i bëjnë me Serbinë në Bruksel…!

Nëse pranohet e vërteta ekzistuese në terren, 18% i territorit ne Kosovën veriore, kontrollohet nga Serbia, që ushtron pushtet paralel me strukturat e saja paralele, në tri komuna, që, Kosova s`ka kurrfarë ndikimi e kontrolli në këtë sipërfaqe, ku vazhdimisht, shqiptarët vendor keqtrajtohen e vriten dhe shpërngulen, nga ardhacakët serbo-çetnik, nga të gjitha viset e Serbisë dhe ish Jugosllavisë tani më të vdekur, ku në praninë e forcave ndërkombëtare, (KFOR-it Francez dhe UNMIK-ut) u bënë spastrime etnike e shpërngulje me dhunë)ndërsa qeveritarët e Kosovës heshtin dhe bëjnë sehire e bisedime dhe nënshkruajnë marrëveshje me Serbinë… me dëme për Kosovën që po shihen e dëshmohen në gjendjen e krijuar dhe në mosjetësimin e shtetit në tërë territorin e saj të njohur ndërkombëtarisht nga më shumë se 100 shtete dhe me pasoja ndoshta edhe më të mëdhaja e të pa parapara në të ardhmen …!

 1. Vilajeti i Shkodrës kishte 10 970 km²,
 2. Vilajeti i Manastirit kishte 28 500 km²  dhe 
 3. Vilajeti i Janinës kishte 17 900 km².

 Si përfundim tani është kjo gjendje, që si dihet të ardhmes, sipas rrjedhave dhe veprimeve te pushtetarëve vendor në të dy shtetet shqiptare: Shqipëri e Kosovë…!?

Nga 90270 km² nga katër Vilajetet, sot kemi Shqipërinë politike me 28000 km² dhe Kosovën e rrudhur me 10.887 km², që rrezikohet ende të zvogëlohet sipas pushtetarëve vendor të cilët e kanë sjellur Kosovën dhe Pavarësinë e saj të kushtëzuar e mbikëqyrur, në rrezik të zhbërjes, nga veprimet e tyre të shëmtuara për shtetin e Kosovës!

Në vend që të kujdesen, për zhvillimin ekonomik të vendit, zbatimin e Ligjit dhe Drejtësisë, këta kanë zhvilluar e zbatuar, krimin e organizuar ekonomik dhe politik në të gjitha nivelet institucionale që edhe kritikohen hapur nga miqtë ndërkombëtar, sepse nga kritikat e qytetareve vendor, ata as që ndëgjojnë, po për fatin e keq s`janë tue ndëgjuar edhe miqtë ndërkombëtar, por edhe ata po i zhgënjen me veprimet e tyre, sepse interesi i tyre për pozitë e për pushtet e pasuri është mbi të gjitha, siç është dëshmuar që nga viti 2000 e deri më tani.

Nëse me kujdes analizohen gjitha rrjedhat e deritashme që nga viti 2000 e deri më 2015, pushtetarët vendor, janë ushqyer e përkrahen nga disa qarqe të faktorit ndërkombëtar që kanë qeverisur e administratës përmes UNMIK-ut e tani përmes EULEX-it, të cilët sipas disa dëshmive dhe publikimeve kanë bashkëvepruar, për zhvillimin e krimit të organizuar ekonomik dhe politikë në Kosovë, që po dëshmohet me gjendjen ekzistuese tani në Kosovë, se, s`ia kanë dashur edhe s’ia don të mirën Kosovës dhe shqiptarëve në përgjithësi…dhe janë e kanë qenë përkrahës të përhershëm dhe sot e kësaj dite përkrahin, me veprimet e tyre në mënyrë të drejtpërdrejt ose anasjelltas, sllavët dhe greket që mbajn nënë pushtim ende mbi 50% te trojeve shqiptare..!


Shaktrrimin e Jugosllavisë e bëri Serbia

 

Serbia, me ardhjen e Sllobodan Millosheviqit në krye të pushtetit, në bashkë- punim me AASHS, Kishën Orthodokse Serbe, planet, elaboratet dhe projektet e hartuara, për ndryshimet Kushtetuese fillimisht në Serbi, e që kishte për qëllim për të hequr Autonomin e Kosovës që ishte e garantuar me Kushtetutën e vitit 1974 të KSAK, përmes ndryshimeve që i kishte përgatitur shumë kohë më herët dhe pasi të realizon këtë projekt në Kosovë të fillon me ndryshimet në Kushtetutën e Federatës Jugosllave, që edhe ndodhi, për të pasur mbikëqyrjen dhe kontrollin e plotë në tërë territorin e të gjitha Republikave Jugosllave, në emrin e Jugosllavisë, të zgjeronte dhe vendoste ndikimin dhe jetësimin e Serbisë së Madhe që përmes mitingjeve të ashtuquajtura: JUGURT REVOLUCIONI, filluar në Kosovë me serbët ardhacak e kolonizator, këndonin e thirrnin: “Ko to kazhe ko to llazhe da je Serbia malla, nije malla ako je bog dalla”, përkthimi: ” Kush thotë dhe kush gënjen, që Serbia është e vogël, s’është e vogël nëse zoti e ke dhënë”… Pastaj kërkonin haptas armë që ti vritnin shqiptarët, edhe pse ato i kishin me bollëk pasi që Serbia kishte zbarkuar strukturat e saj ushtarake e policore kriminale që kontrollonin çdo pjesë të Kosovës dhe u shpërndanin armë ardhacakëve dhe i këshillonin për veprimet e tyre në të ardhmen, me ankesa e vajë të rrejshme sepse, rrena për serbët ka qenë është dhe mbetet pasuri nacionale, që e ka pranuar edhe vet Akademik Dobrica Qosiqi, shkrimtar dhe pushtetar në kohën e Millosheviqit etj.

Filloj me Kosovën:

Ja vetëm një shembull i paraqitjeve publike në shtyp e RTV gjatë vitit 1988 i udhëheqësve të Serbisë, me thirrjet e tyre çetnike dhe kërcënimeve…:

Borisllav Joviqi, kryetar i Kuvendit të Serbisë, përmes shtypit e TV serb thoshte: “Serbia atë që ka fituar me luftë, e ka humbur në paqe”; Sllobodan Millosheviqi, kryetar i Kryesisë së Serbisë: “Serbia ose do të jetë, ose nuk do të jetë” dhe “Serbia në mënyrë legale ose jolegale, në mënyrë kushtetuese ose jokushtetuese, do ta shtrij pushtetin edhe në Kosovë”; kurse Bogdan Trifunoviqi kryetar i Komitetit Qendror i LK të Serbisë: “Ndryshimet që bëhen tani në kushtetutën serbe, janë ndryshime minimale”.

Baza e parullës së Borisav Joviqit: “Serbia atë që ka fituar me luftë, e ka humbur në paqe” ishte version i parullës së Dobrica Qosiqit qysh në vitet e `70. *.f.56.N.Gj K.+

Kështu vërtetohet e kundërta nga ajo që e thonë: “Serbia atë që ka fituar me luftë, e ka humbur në paqe” sepse edhe humbjen e Betejës së Kosovës në luftë me Turqit në Gazimestan në qershorin e vitit 1389 e festojnë edhe sot e kësaj dite si fitore.

Kuvendi i Serbisë më, 1989-03-28 në Beograd shpalli miratimin e ndryshimeve të amendamenteve në Kushtetutën e Serbisë…ku mes tjerash Borisav Joviqi e shpalli Serbinë Unike, përkundër kundërshtimeve gjithëpopullore dhe institucionale të Kosovës. Kështu që në qendrën Sava në Beograd ishte edhe Sllobodan Millosheviqi e Ante Markoviqi, kryetar i qeveris Federale bashkë me Borisllav Joviqin e thyen pogaçen e gatuar nga brumi dhe propaganda serbe në të cilën me vite kishin zënë tharmin e këtij brumi për gatimin që i vinte erë baroti, lufte dhe tmerri që dhe ndodhi në hapësirat e ish Jugosllavisë, e në ketë pogaçe shkruante me shkronja çirilicë: “Rroftë Serbia”.

Derisa udhëheqësit serb në Beograd kafshonin pogaçen serbe, ku anë e këndë Beogradit festohej “Serbia unike” dhe “Dita e Ribashkimit”, në Kosovë u zhvilluan kundërshtime (demonstrata) të rrepta, kundër veprimeve të Serbisë, prej datës 1989-03-23-28 u vranë 22 qytetarë, prej tyre (dy polic) ndërsa rëndë e lehtë u lënduan 101 prej tyre 9 nga radhët e policisë.

Shqiptarët në Kosovë kundërshtuan dhe morrën këto veprime të organizuar dhe filluan kundërshtimet në të gjitha drejtimet e mundëshme të pushtuesit serb dhe jetësonin pushtetin paralel në të gjitha drejtimet e mundëshme, bazuar në parimet dhe vendimet e sipër në foto, që edhe faktori ndërkombëtar e pranonte se po ushtrohet pushtet paralel.

Mirpo është për t`u habitur qëndrimi i faktorit politik ndërkombëtar që me shpërbërjen e ish Jugosllavisë, të cilën e kishte përgatitur Serbia dhe filloj për ta nështruar Sllovenin, por dështoj, faktori ndërkombëtar njohu shkëputjen e Sllovenisë nga Federata Jugosllave, e pranuan si Shtetë Sovran dhe të Pavarur Republikën e Sllovenisë.

E njejta gjë pas gjenocidit në Vukovar dhe viktimave tjera në Kroaci, edhe kroacia fitoj me luftë Pavarësin dhe u desh të njihet dhe u njoh nga shtetet e perendimit Pavarësia e Kroacisë.

Pas gjenocidit në Bosnje dhe Hercegovinë që bëri Serbia ndaj boshnjakëve krijuan Republiken Serbe që asnjëhere s`do te ket qendrueshmeri për Bosnjen dhe pas bisedimeve në qarqet diplomatike Europiane dhe Dajton në SHBA, njohjen me shumë vështërsi Pavarësin e saj, me tri etnitete, Boshnjako-Kroate dhe kancerin vdekjeprus Republiken Serbe, e cila frymon dhe vepron sipas planeve dhe elabo- rateve Serbe të Serbisë, që në rrethanat kur ata vlerësojnë se janë të përshtat- shme,aktivizojnë virusin kancerogjen, Republikën Serpska në Bosnje, deri në metastazën vdekjepruese të Bosnjes…! Pra këto janë parashikimet dhe planet e serbisë për Bosnjejn me Repubilkën Serbe, të cilën e kanë ushqyer gjatë luftës dhe e kanë krijuar me këtë qëllim, pas dështimit që tërë Bosnjen ta merrete Serbia… në krye me Millosheviqin i cili kreu gjenocidin më të tmerrshëm pas LDB-re në Srebrenicë, ku në pranin e forcave paqëruajtëse ndërkombëtarë u vranë e masak- ruan mbi 8000 civil boshnjakë, të të gjitha moshave, dhe për këtë veprim Serbia u lirua nga kjo përgjegjësi nga Tribunali i Hagës..me vendim të kësaj Gjykate ndërkombëtare të themeluar për Krimet kundër Njerëzimit në Ish Jugosllavinë e shkatrruar nga Serbia dhe të kryera poashtu nga Serbia me gjenocidet, në Kroaci, Bosnje dhe Kosovë…!

Ndërsa Maqedonia shpëtoj pa luft në njohjen e saj nga faktori ndërkombëtar.    Serbia me Malin e Zi, që ende mbanin emrin e ishJugosllavisë tani më të coptuar, kryen krime në Kosovë në vazhdimsi që naga vitet 1990 në mënyrë të vazhdue- shme, deri sa me intervenimin e NATO-së fal SHBA dhe shteteve tjera që e përkra- hen, detyruan Serbinë të largohet nga Kosova dhe me 10 qershor 1999 kur forcat e NATO-së hynë në Kosovë, ajo u lirua nga pushtuesit serbo-malazez.

Nëse me kujdesë analizohen rrjedhatë e ngjarjeve tragjike, të cilat i filloj Serbia dhe ishte shkaktari kryesor i tyre në tërë hapësirat e ish Federatës Jugo- sllave, që varrin ja kishte përgatitur kaherë AASHS dhe Kisha Orthodokse Serbe, pas shumë shkatrrimeve në faktorin njeri (gjenocideve të kryera në Kroaci, Bosnje dhe Kosovë) plaçkitjeve te pasurisë në ish hapësirat e ish Jugosllavisë nga Serbia, secila Republikë e ish Federatës Jugosllave, u desh të kërkoj njohje dhe të njihej ndërkombtarisht, nga faktori ndërkombëtar(shtetet e ndryshme) por pyetja del vetvetiu për Faktorin e gjithëmbarshën ndërkombëtar dhe shtetet të cilat njohen Republiken e Sllovenisë, Kraoacisë, Bosnjes dhe Hercegovines, Malit të Zi dhe Maqedonisë.

 1. Si është e mundur, që Serbia si shkaktare e vetme dhe kryesore e të gjitha luftrave dhe tragjedive në Ish Federatën Jugosllave, të cilën e shkatrroj, asnjëherë nuk u parashtrua pyetje prej asnjë vendi dhe shteti, dhe në asnje nivel ndërkombëtar, për njohjen apo mosnjohjen e Serbisë si Shtet të pavarur, pasi që në ish Federaten Jugosllave, të gjitha Republikat kanë qenë të barabarta. Për të gjitha ish Republikat Jugosllave u bënë njohje të reja si shtete të reja nga shtetet e ndryshme në Europë e botë, Vetem për Serbinë kjo gjë asnjëhere su vu në pyetje dhe Serbia si shkatrruese mbeti përseri Shtet i Pavarur, pa kërkuar njohje fare nga askush dhe nga snjë shtet?!

E të mos flitet për ndonjë kërkesë lidhur me pagesën e dëmeve të luftës, plaçkitjeve të bëra në të gjitha drejtimet, por Serbia u shërblye, trashëgoj gjitha ambasadat e ish Jugosllavisë dhe pasurit tjera ekonomike bashkë me armatimin, ende sot e kësaj dite, ftohet, përkdhelet, i jepen përparësi e lehtësira nga më të ndryshmet nga Brukseli dhe BE… në veçanti..!?

 1. Përse faktori ndërkombëtar se njohu pavarësinë e Kosovës menjëherë pas hyrjes së Forcave të NATO-së, sipas kërkesë së Dr. Ibrahim Rugovës, kryetarit të parë të Kosovës, që vazhdimisht bënte thirrje, për njohjen formale të Republikës së Kosovës të Shpallur më 1990-09-07.?
 1. Përse pavarësi e kushtëzuar për Kosovën, e mbikqyrur, gjithnjë tue i vu kushtëzime e plotësime standardesh, me ekonomi të shkatrruar nga lufta e të zhbërë pothuajse tërsisht pasurin publike të qytetarëve, që kishte mbetur nga pushtetarët vendor, në bashkëveprim me shtyllen e katërtë të UNMIKU-ut, që themeluan Agjencionin e Mirëbesimit për Privatizimin e ndermarrjeve publike, e kur u vërjet se s`ka të bëjë asgjë me mirëbesim por me pabesi ia ndrruan emrin dhe e pagëzuan me emrin e Ri e me zanatin e vjetër të hajnisë e plaçkitjes dhe mori pagëzimi e ri AKP-Agjencioni Kosovar i Privatizimit, që në të vërtetë i dhanë fund pothuajse pasurisë publike, popullata u shëndrrua në masë të pa punë,e lypësar, ndërsa zanatlit e agjencioneve dhe misioneve në Kosovë, bashkë me pushtetarët e Kuvendarët bëheshin milionera…!
 1. Kushtetua e famshme e Ahtisarit, apo pakoja siç e quanin gjatë bisedimeve, sa herë po hapet po i vie era e po kundërmon paqëndrueshmëri të Shtetit të Kosovës, sepse me këtë Kushtetutë, 3-4% ardhacakë-kolonizator serb, kanë më shumë të drejta se 96% i popullatës shqiptare me pakicat tjera prej ndoshta 1%, janë të diskriminuara siç e pohonin ideatorët e këtyre projekteve   e ndër ta Dan Eversi, se është diskriminim i shumicës nga pakica serbe por diskriminim pozitiv e quente Dan Eversi, qe këtë se kishte lejuar kurr në vendin e tij nga vinte e prraliste ai, në Kosovë, ku serbët votuan apo nukv votuan kanë vendet e rezervuara,përfaqësues në Kuvendin e Kosovës sikur të ishin 30% e jo 3-4%, e të mos flasim për pozita në pushtet, ku bllokojnë çdo nismë si për themelimin e ushtrisë sepse i përzgjedh Serbia dhe ata punojnë e veprojnë për Serbinë me parat e taksapaguesëve të Kosovës… etj..!
 2. Sa here vendoret e kanë ngritur këtë çështje gjatë bisedimeve?
 1. Përse, Serbia përseri po përkdhelet dhe po përfiton në paqe me bisedime edhe vazhdimisht po kushtëzon dhe përzihet ne çeshtje te brendshme të Kosovës?
 1. Kushtetuta e Kosovës ndrrohet sipas kërkesave të Serbisë e të tjerëve sa herë t`ju teket, ndërsa asnjhere s`kërkohet ndrrimi i Kushtetutes së Serbisë, e cila Kosoven e trejton ende si pjesë përbërse të Serbisë dhe këtë e thot hapatas kudo dhe kahdo në takimet ndërkombëtare.
 1. Vendoret prnojnë çdo kërkesë te Serbisë, dhe asnjë kushtëzim si paraqesin Serbisë.?
 1. Nga vendoret e as nga ndërkombëtaret su kërkua:Përgjeësie për shkatrrimet dhe dëmet e luftës që i ka bërë Serbia dhe afati i pgesës së dëmeve të luftës si në faktorin njeri dhe ekonomik ?!
 1. Përse Kosova nga vendoret dhe ndërkombëtaret u lejua të shëndrrohet në një laborator eksperimentesh nga më të ndryshme, si nga ndërkombë- tarët dhe vendoret, të cilët janë në pushtet e mendojnë vetem për pozita e për pushtet, por jo edhe për formimin dhe forcimin e Shtetit ku sundon Ligji dhe Drejtësia, e jo krimi ekonomik dhe politikë siç po ndodh tani e 15 vite në Kosovë pas lufte?
 1. Si është e mundur që Kosova si viktimë e luftës të mbyllet dhe izolohet në geto, pa mundësi lëvizje te lirë të qytetarëve të sajë, ndërsa Serbia e cila shkaktoj gjithë tragjedinë në Kosovë dhe ish Republikat Jugosllave te jetë e privilegjuar në këtë drejtim…dhe shumë drejtime tjera..?
 1. Përse s`jep kurrfarë përgjegjësi UNMIK-u dhe tani EULEXI- për atë se çfarë kanë ardhur dhe qëndrojnë në Kosovë janë paguar nga shtetet e BE për të ndihmuar në vurjen e rendit dhe Ligjit, si dhe luftimin e Krimit dhe keçpërdorimeve(korrupsionit) i cili ka përfhsi të gjitha nivelet institucionale në Kosovë që me ardhjen e tyre në Kosovë që nga viti 2000..?
 1. Deri kur do të eksperimentojnë me Kosovën pushtetarët vendor dhe ndërkombëtarët për interesat e tyre të ndryshme…?
 1. A ka vend në botë që të vidhen dokumentet dhe gjërat tjera me vlerë nga dhoma e dëshmive e sigurisë së lartë në polici, dhe askush të mos jep kurrëfarë përgjegjësie siç ka ndodhur në Kosovë?
 1. Si, arsyetohet dekorimi i prokurorit të Shtetit nga institucioni më i lart shtetëror, pas shkuarjes në pension që asgjë s`ka bërë ndaj zbulimeve dhe hetimeve të krimit të organizuar politik dhe ekonomik dhe shumë vrasjeve politike në Kosovë pas lufte..?
 1. Në cilin vend të botës qytetarët masovikisht lëshonë vendin përshkaqe të pamundësisë për punë dhe ekzistencë masovikisht, si pasoj e qeverisjes së keqe të vendit në të gjitha drejtimet, dhe qeveria s`jep kurrëfar pergjegjësie , sa i përket dorëheqjes, as që mund të bëhet fjalë, jo vetem që s`ju shkon mendja por sipas të gjitha dëshmive të deritashme këta janë me qëllime të njejta si ish diktatorët e sistemeve moniste në Ballkan dhe shtetet e ashtu- quajtura socialiste..?
 1. Ku është prokurori i shtetit, që s`bênê hetime për pushtetarët të cilët për ti marrë votat nga qytetarëve, japin premtime nëpër tubimet e fushatave zgjedhore nëpër komunat e Kosovës(përjashto komunat me shumicë serbe dhe pjesën veriore te Mitrovicës) që me ua shpue buzën, sguxojnë me dal e me ba fushat prej serbëve ardhacak aty nga e tërë serbia, se në komunat shqiptare premtoj ku 50, ku 100 e 150 miljon Euro, këhtu që ata po dalin miljarder, ndërsa popullata lëshon vendin nga skamja dhe varfria e mjerimi dhe merr botën në sy ku sytë këmbët pa ditë fatin e tyre… dhe prokurori s`merr masa e as hetime për këta mashtrues që vijnë në pushtet   edhe me premtimin e 150 deri 200 mijë vende pune..!?
 1. Si përfundim ka një mori pyetjesh të kësaj natyre lidhur me pasojatë që po shifen dhe që kanë me ardhur edhe më të rënda në të ardhmen nga veprimet e pushtetarëve vendor me qeverisjen e vendit, në veçanti prej vitit 2008, pa lënë anash edhe veprimet e të njejtëve në veçanti që nga viti 2000 e më heret.

 

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...