Published On: 12 Janar, 2016

Putin me njërën këmbë ‘futet’ në Shkupin shqiptar

Kryeministri rus, Vladimir Putin ka filluar misionin e tij për të rritur ndikimin rus në fusha të ndryshme në Republikën e Maqedonisë, njofton agjencia e lajmeve INA.

Përmes fondacionit “Paqja ruse” të cilin ai vet e ka themeluar përmes një dekreti në vitin 2007, ai vendosi njërën këmbë në territorin e Maqedonisë.

Misioni fillestar është përhapja e kulturës, gjuhës dhe vlerave ruse përmes Qendrës ruse, e cila u promovua ditë më parë kuadër të Universitetit “Shën Cirili dhe Metodi” në Shkup.

Rektori i UCM-së Velimir Stojkovski thotë se, institucioni në fjalë do të shërbej si një urë e re për përforcimin e marrëdhënieve miqësore mes dy vendeve.

“Gjuha ruse është gjuhë e një populli të madh i cili kulturën dhe arritjet i ka ndëruar në civilizimin botëror. Për këtë arsye studimi i gjuhës ruse është një sfidë për të ne. Hapja e qendrës u mundësia nga bashkëpunimi i fuqishëm me ambsadën ruse në Shkup dhe Fondi “Paqja Ruse”, deklaroi Stojkovki.

Ministrja e kulturës, Elizabeta Kancevska Milevska u shpreh entuziaste me thellimin e bashkëpunimit në fushën e kulturës dhe arsimit me federatën ruse.

“Me kënaqësi do doja të potencoj se federate ruse është një mbështetës strategjik, politik, ekonomik dhe kulturor i Republikës së Maqedonisë”, deklaroi ajo.

Ambasadori i Rusisë në Shkup, Oleg Shçerbak thotë se, të gjithë ata të cilët kanë interes për historinë, kulturën, gjuhën dhe në përgjithësi vlerat e pasura ruse, me këtë institucion kanë një mundësi më shumë.

Hapja e qendrës ruse vjen në një kohë kur po rriten ndikimi i Rusisë në Ballkan, sidomos në Serbi, Maqedoni dhe Bullgari.

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...