Published On: 7 Tetor, 2016

Pushtetet në Prishtinë dhe në Tiranë, autokratike?!

Nga Skënder MULLIQI

 

 Njeriu është qenia më e përkryer, që di të mendojë, të veprojë, të rezonojë në kohë dhe hapësirë, është qenie kreative … Të arriturat e njerëzimit sot janë shumë të mëdha .Shpesh njeriu  vepron në mënyrë shumë destruktive dhe sadiste. Ecajaket e njeriut nëpër etapa dhe kohë  kanë qenë transformuese.Duke përjetuar transformim pozitiv , njeriu ka arritur të bëjë  zbulime epokale shkencore dhe shumë zbulime duke u bazuar në shkallën e intelektit dhe të punës së tij.Transformimi i njeriut ka bërë që të eliminohen edhe shumë metoda sadiste të dënimit karshi atyre të cilët kanë bërë ndonjë delikt apo vepër tjetër të rëndë.Ende në shumë shtete jo shumë të zhvilluara të botës ekzitojnë dënime drakonike për gabimet edhe më të vogla.Në kohët e hershme kur civilizimi ka shënuar shkallë të ulët, kemi pasur dënime  shumë të rënda  karshi njeriu të thjesht, I cili po thuaj  ka qenë i privuar nga liritë elementare , duke iu nënshtruar ushtrimit sistematik të dhunës deri në vdekje . Duke kaluar koha, kan ndryshuar edhe sistemet të cilat njeriut i kan sjellur më pak tortura , më pak  dhëmbje fizike, dhe  më pak dhëmbje  shpirtërore. Demokracia dhe sistemi kapitalist kan shënuar fundin e epokës së sundimtarëve të tipit klasik të sundimit  mbi masën. Në demokraci ekzistojnë ligjet të cilave i nënshtrohet secili pa dallim .Ne këtë sistem ekzistojnë dënime të formave më të buta të shprehemi ashtu duke filluar nga deliktet e vogla  deri të veprat penale. Natyrisht së edhe në demokraci ekzistojnë dënime  të rënda  për veprat  e ndryshme  kriminale  ,por gjithmonë këto dënime pasojnë karshi vërtetimit të veprës së kryer  , e jo të dënohet dikush në bazë të supozimeve .Kjo është një temë që u takon më shumë  juristëve . Unë  e përmenda pak  kronologjinë e avansimit të  sisitemeve dhe karshi kësaj  edhe avansimit të  drejtave dhe lirive themelore të njeriut. Shpesh preceset edhe pse jemi në shekullion 21 po kanë   tendenca të kthimit  mbrapa. I fundit që e kemi  lënë mbrapa është sistemi komunist  ,  i cili  ka qenë sistem ku i  janë mohuar njeriut  liritë dhe të drejtat elementare.

  Për çudi shqiptarët në trojet etnike kurrsesi të lirohen në tërsi nga  logjika e këtij   sistemi të urryer , i cili veq vuajtje na  solli më dekada të tëra. Sikur nuk  mësuam nga pësimet  e epokës së  komunizmit . Ende kemi tendenca që fshehurazi apo edhe  haptazi të kthimit të sistemit të eger komunist më gjithë ikonografinë e tij. Të gjitha shtetet e ish bllokut  komunist në Evropë , po qendrojnë shumë më  mirë   karshi  kohës moderne . Sistemi kapitalist nuk don të thotë që kush të qohet i pari në mengjes të grabisë më shumë së tjetri  të mirat e shtetit . Unë kur flasë për tendencat e kthimit në  sistemin komunist  e kam fjalën  për një kategori njerëzish , që fatkeqësisht  nuk janë  të pakët .Pushteti aktual në Prishtinë dhe pushteti aktual në Tiranë janë më shumë  pushtete autokratike  . Edi Rama haptazi është vu në shërbim  të kësaj kauze politike , e cila do të ishte një tjetër  theqafje e madhe kombëtare. E ka shëndrruar Shipërinë në një vend ku po mbillet haptazi  kanibisi, ku po kontragandohen drogat e ndryshme në menyrë institucionale . Krimi i organizuar dhe kronikat e zeza  e kan mbuluar vendin e shqiponjave dhe Kosovën  .Zor së ka pasur ndonjë herë Shqipëria një regjim të tillë kaq delirant  dhe  dehumanzues . Nuk thëm së Shqipërinë nuk e kan përcjellur gabimet nga e kaluara, por ato nuk kan qenë kurrë në këtë përmasë. Rama në planin e jashtem e ka qitë dyzenin mirë me serbin , Vuqiq ,më qëllim  që Serbia të faktorizohet  në rajon . Janë farsa të gjithë ato së Rama është duke iu kundërvu politikës shoviniste të Beogradit . Analisti , Millovan Drecun e tha një të vërtetë të madhe , kur tha së ’Me largimin e Berishës nga pushteti  është  larguar rreziku për Shqipëri të Madhe”. Ish kryeministri , Sali Berisha ua bëri të çartë Evropës së shqiptarët synim e kan bashkimin kombëtar. Berisha këtë e tha seriozisht në Vlorë, Tiranë , Shkup dhe në Bruksel më rastin 110 vjetorit të shtetit shqiptarë .Më Edi Ramën dhe Hashim Thaçin në krye të dy shteteve shqiptare larg është dita e bashkimit kombëtar. PDK-ja bashkë më strukurën e lartë të LDK-së  po e ,keqëpërdorin pushtetin  më të madhe ,duke e prurë në pikëpyetje  edhe shtetësinë e Kosovës. Avanturat politike të Thaçit dhe të Mustafës më Demarkacionin dhe Asociacionin e komunave më shumicë  serbe,janë bërë  të rrezikshme për të ardhmën  e Kosovës.  Daullet hileqare  të këtyre kastave politike në pushtetet e Prishtinës dhe Tiranës , po bien zëshem për të gjithë ata që kanë sy për të shikuar, dhe  për të gjithë ata të cilët kan vesh për të dëgjuar …  

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...