Published On: 12 Korrik, 2016

Pushtetet e degraduara dhe oborrtarët e tyre!

  • Nga Skënder MULLIQI

Gati secili pushtet i cili edhe punon keq, i thurë lavde vetit. Gjatë historisë kemi pasur njerëz lojal karshi pushtetarëve të cilët iu kan thurur atyre edhe hymne. E kan bërë këtë punë se kan qenë oborrtarë , edhe pse këta udhëheqës shtetëror kan qenë e zeza e shtetit dhe e zeza e kombit. Kjo vlenë më shumë për regjimet diktatoriale. Disa madje kan shkuar aq largë duke i  ngritur  individët e caktuar në kult. Ky adhurim karshi  njerëzve të pushtetshem  na ka kushtuar shumë  historikisht. Njerëzit në pushtet bëjnë gjithçka që  në popull të fusin logjikën, së ata janë njerëz të mirë, së  janë duke punuar për të mirën e vendit dhe të popullit. Ata e hipnotizojnë popullin  duke instaluar logjikën  së janë shpëtimtarët e tyre. Këta  janë duke  krijuar opinionin se prania e tyre në krye të shtetit është e domosdoshme. Gjithashtu  dëshirojnë të bëhën   kreatorë edhe të historisë. Të tillë përsonalitete  të cilët u ngjitën në politikën kosovare të pas luftës patëm më bollëk. E shrytëzuan pozitën shoqërore në menyrë përfide më slloganin  së ata janë shpëtimtarët e kombit. Në emer të meritave  të  lufës, e keqpërdorën  pushtetin. Krijuan rrjetin e tyre të marimangës në të gjitha hallkat e  sistemit. I futën nën kontroll të rreptë edhe  shumë media , gjetën poltronë politikë të tyre edhe nga pseudointelektualet e Univerzitetit të Kosovës. Shtrinë gjithë aparatin e tyre edhe represiv për ta mbajtur gjendjën politike sipas  dikatit të tyre. Këto grupacione politike bashkë më grupacinet e nëntokës, e ropën Kosovën për së gjalli. Oligarkia për tia zgjatur vetit pushtetin futën në funksion edhe  fushatën  kompremetuese karshi të gjithë  atyre që morën guximin ti kundërshtojnë .Arritën të amortizojnë çdo gjë edhe atëherë kur kishin përplotë  afera për krim të organizuar dhe korrupcion .Ndërtuan shtet dhe organe të judikaturës për ti mbrojtur më shumë  interesat e veta së sa të qytetarëve. Kështu ata u bën të pa prekshem para ligjit. Vetëm formalisht e kan plotë gojën demokraci, kurse i gjithë aparati  tyre shtetëror  është i  tipit komunist. Idealet demokratike ku mediat po përpiqën ta kontrollojnë  ushtetin  kan mbetur më shumë utopike. Aq shumë  kritika me vend po marrin nga mediet, dhe askush nuk u mor në përgjegjësi, madje mungoi edhe përgjegjësia morale. Në shtypin e lirë të Kosovës  kemi plot apologjet analitik të cilët servilitetin karshi ndonjë pushtetari po na servirin si brengë për shtëndërtim dhe brengë   për mirëqenje. Kjo qasje është e pa shije, e cila qasje po na degradon si  shtet  dhe si komb.Të tilla analiza politike servilizuese karshi një pushteti regresiv nuk justifikohen. Analizat politike  kunder një pushteti apsolut  kërkojnë qasje pragmatike, kërkojnë guxim qytetarë. Analizat e tilla të cilët përkrahin regjimet e tipit apsolut e humbin edhe legjitimitetin. Këta në krye të shtetit të Kosovës pa fije turpi  po na proklamojnë së gjendja politike dhe ekonomike është e mirë, duke mos qitur asnjë shibel në punën e tyre .Në secilën  paraqitje para mediave Thaçi ashtu dhe Mustafa po na servojnë fjalime  retorike , se sa që po kemi  fjalime domëthenëse. Që të dytë po na flasin për rezultatet e tyre më shumë  të pa qena. Këta  nuk po i durojmë mendimet e kundërta. Fjalimet e tyre  janë fjalime frustruese , janë fjalime  më shumë propagandistike. Edhe kur  po vijnë  në Kosovë ndonjë përsonalitet ndërkombëtar  si p.sh tash zyrtarja e lartë e shtetit amerikan, Viktoria Nuland, pa  i numrojnë gjoja rezulatet e arritura. Këto struktura udhëheqëse  në staza të gjata do tna sjellin edhe më shumë  dëme  politike. Dua të thëm së gjendja në këtë shtet është më shumë së depresive . Qytetarët tash e shumë kohë  janë duke e ndier  peshën e gjendjës së keqe ekonomike dhe gjendjës acaruese  politike. Qytetarët  nuk janë të kënaqur me jetën të cilën po bejnë Thaçi e Mustafa ishte dashur ti ndëgjojnë zërat të cilët mëndojnë ndryshe, se janë konsumar  si njerëz në politikëbërje. Mos transparenca e këtij pushteti, dhe imponimet e vazhdueshme janë bërë të patolerueshme…

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...