Published On: 8 Gusht, 2016

Punësimi ‘Made in Grabovci’ i çon në falimentim kompanitë publike

Ndërmarrjet janë bërë joefiçiente dhe u ka rënë vlera.

Nëse u bëhet një analizë këtyre ndërmarrjeve, shihet se vit pas viti kemi rënie të fitimeve, dhe rritje të panevojshme të numrit të punëtorëve. Emërimet e tilla, pos të tjerash, e kanë ulur ndjeshëm edhe vlerën e ndërmarrjeve publike, derisa kjo do të reflektohet ndjeshëm në rast të privatizimit të tyre,raporton Gazeta Kosova Sot

E mërimet e stilit “Grabovci”, në bordet drejtuese dhe në menaxhmentin e lartë të ndërmarrjeve publike, të zbardhura së fundi në opinion, duket se kanë lënë pasoja të rënda si te cilësia, ashtu edhe efikasiteti, duke ndikuar edhe në rrënimin e tyre. Rehatimin e militantëve e servilëve në këto borde e ndërmarrje publike, si njerëz të dobët e të kontrolluar që ua japin tallin oligarkëve mafioz dhe rrëzimi apo eliminimi në anën tjetër i kandidatëve të aftë e profesionalë për drejtimin e tyre, njohësit e kësaj fushe e kanë parë si tejet të dëmshëm, madje edhe shkatërrues për vendin.

Ata kanë ngritur edhe shqetësimin e tyre se ndërmarrjet në fjalë, për shkak të rënies së performancës së tyre, do të shiten me vlera qesharake, dhe kësisoj nëpërmes punësimeve politike po shkatërrohet edhe pasuria kombëtare e Kosovës. Bankieri dhe njohësi i çështjeve të ekonomisë Milazim Abazi, në një prononcim për gazetën “Kosova Sot”, ka thënë se emërimet politike në bordet drejtuese dhe në menaxhmentin e lartë të ndërmarrjeve publike e kanë rrënuar përtokë performancën e çdo ndërmarrjeje publike.

Fitimet bien, punësimet shtohen “Nëse u bëhet një analizë këtyre ndë- marrjeve, shihet se vit pas viti kemi rënie të fitimeve, dhe rritje të panevojshme të numrit të punëtorëve”. Abazi më tej ka nënvizuar se emërimet e tilla, pos të tjerash, e kanë ulur ndjeshëm edhe vlerën e ndërmarrjeve publike derisa, sipas tij, kjo do të reflektohet ndjeshëm në rast të privatizimit të tyre.

“Andaj, rrjedhimisht këto ndërmarrje, për shkak të rënies së performancës së tyre, do të shiten me vlera qesharake, dhe kësisoj nëpërmes punësimeve politike po shkatërrohet edhe pasuria kombëtare e Kosovës”, është shprehur bankieri Milazim Abazi.

Ish-ministri i Financave, Haki Shatri, ka bërë me dije për gazetën “Kosova Sot”se emërimi ose caktimi i anëtarëve të bordeve në ndërmarrjet publike është i rregulluar me ligj, ku çdo ndërmarrje varësisht prej natyrës së punëve që kryen e ka të caktuar se çfarë kualifikime apo profile duhet të ketë, dhe po ashtu, sipas tij, në këtë kuptim edhe çfarë kushtesh duhet të përmbushin personat, të cilët emërohen për anëtarë të bordeve.

” Në disproporcion dhe kundërshtim me këtë, subjektet politike tani që shtatë apo tetë vjet me radhë këto emërime të anëtarëve të bordeve i kanë parë si shans që të emërojnë njerëz, familjarë të vet, po ashtu militantë të partive, njerëz me begrand shumë herë jo edhe të pastër në kuptim të qëndrimit drejt ndaj parasë publike, pastaj pasurisë kombëtare, etj”, theksoi ai.

Pazaret partiake mbushën pozitat me të paaftë Si pasojë e këtyre emërimeve dhe pazareve që kanë bërë subjektet politike që kanë qenë në koalicion, janë emëruar njerëz të pazotë. “Kanë emëruar njerëz me pazare, në mënyrën dy ti, dy unë, apo tre ti, tre unë, dhe ashtu janë shtyrë më tutje derisa votat janë siguruar dhe kanë caktuar njerëz çfarë i kanë caktuar, teksa tani edhe po shihen dhe vërehen pasojat te performanca e këtyre shërbimeve”, ka vijuar më tej Shatri.

“Po shohim se ku janë shërbimet e postës, pasi shërbimet e kësaj kompanie kanë rënë në çdo nivel të cilësisë, por edhe të ndërmarrjeve të tjera, si rasti i kompanisë së pastrimit, apo ai i ujësjellësit, etj., d.m.th çdo kund kemi emërime dhe rezultate konform me mënyrën siç janë emëruar këta njerëz”, ka theksuar ish-ministri i Financave, Haki Shatri(Më gjersisht mund t’a lexoni në numrin e sotëm të gazetës Kosova Sot)

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...