Published On: 18 Gusht, 2016

PSHDK: Turqia po ndërhyn në mënyrë flagrante në Kosovë

Partia Shqiptare Demokristiane e Kosovës ka reaguar ndaj heqjes së portretit të Gjergj Kastriot Skënderbeut në shkollën Elena Gjika. Partia Shqiptare Demokristiane e Kosovës, thekson se si subjekt politik me orientim të qartë properëndimor, por edhe kultivuese e vlerave kombëtare dhe universale, qëndron pathyeshëm në mbështetje të përpjekjeve të secilit komb apo pakicave kombëtare për afirmimin dhe avancimin e kulturës së tyre.

“Shqiptarët janë një popull që kanë gjuhën e tyre, kulturën, traditën dhe trashëgiminë që i ka mbrojtur ndër shekuj, pavarësisht se sundimi shumëshekullor ka lënë gjurmët e tij gjatë rrugëtimit tonë të formimit si komb. Gërshetimi i kulturës sonë me ato të popujve të tjerë, ani pse në shumë raste i imponuar, tek populli ynë, asnjëherë nuk është konsideruar si diçka e huaj, përkundrazi është pranuar si vlerë që mund të shërbejë për njohjen dhe ko ekzistencën me të tjerët, pavarësisht dallimeve. Duke qenë i këtillë, populli ynë jorrallë ka pësuar nga toleranca e tepruar dhe durimi i skajshëm që është keqpërdorur me qëllim të nënvlerësimit të gjithë asaj që është shqiptare”.

Në vijim ky subjekt thotë se në vazhdimësi ka tërhequr vërejtjen se Turqia duke menaxhuar dhe shfrytëzuar resurset kryesore të ekonomisë sonë dhe me pretekst të ndihmës së zhvillimit në segmente të ndryshme të shoqërisë kosovare, ka tejkaluar kompetencat dhe detyrimet e saj në kuadër të marrëveshjeve ndërshtetërore, duke ndërhyrë në çështje shumë të ndjeshme, siç është historia e popullit tonë dhe figurat tona kombëtare.

“Edhe provokimi i sotëm në shkollën fillore “Elena Gjika” të Prishtinës, ku gjatë renovimit të objekteve shkollore është hequr portreti i Gjergj Kastriotit dhe është zëvendësuar me disa orë muri me flamurin e Turqisë është provokim i radhës në vazhdën e shumë provokimeve të tilla që, ndonëse në dukje janë të parëndësishme, në esencë kanë për qëllim matjen e impulsit të autoriteteve tona dhe shfrytëzimin e mjegullës së krijuar politike për realizimin e qëllimeve dashakëqija të autoriteteve turke”.

Demantimi i mëvonshëm i këtij veprimi nga drejtori i kësaj shkolle dhe i Agjencisë Turke për Bashkëpunim dhe Koordinim, TIKA sipas tyre nuk është aq bindës, në të vërtetë komunikatat e tyre sikur e demantojnë vetveten. Andaj, si subjekt politik që çmon liritë dhe të drejtat e individit, por edhe të grupacioneve të ndryshme politike, nacionale dhe religjioze, kërkojmë syçelëti nga organet gjegjëse të të gjitha niveleve që provokime të tilla të mos ndodhin kurrë.

“PShDK-ja reagon ashpër si ndaj ndërhyrjeve nga jashtë, ashtu edhe papërgjegjësisë së individëve apo institucioneve tona, dhe do denoncoi përdhosjen apo përbuzjen e figurave të ndritura kombëtare. Mirëpo, do të jemi kritik edhe ndaj sulmeve eventuale ndaj cilitdo minoritet që jeton në Kosovë, duke qenë të bindur se përbuzja dhe nënçmimi i vlerave dhe figurave të shenjta të tyre dëmton bashkëjetesën në këto hapësira”, thekson zyra për informim e PShDK-së. /KI/

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...