Published On: 8 Korrik, 2016

PSHDK kundërshton fuqishëm demarkacionin me Malin e Zi dhe Asociacionin serb – Diskriminim dhe racizëm i papranueshëm ndaj shqiptarëve


Komunikatë për shtyp e Partisë Shqiptare Demokristiane të Kosovës

Partia Shqiptare Demokristiane së bashku me anëtarët dhe simpatizantët e saj në vazhdimësi ka shfaqur brengën, shqetësimin dhe mospajtimin me çështjen e Demarkacionit me Malin e Zi dhe Asociacionin e komunave serbe të nënshkruara me Serbinë e Malin e Zi.
PSHDK-ja asnjëherë nuk ka qenë kundër bisedimeve me Serbinë e as marrëveshjeve për definimin e kufijve me shtetet fqinjëve, sepse jemi të vedijshëm se çdo çështje e hapur dhe kontestuese e vështirëson ecjen tonë drejt integrimeve evro-atlantike.

Ne si parti me orientim dhe veprim të qartë properëndimor vazhdimisht do të ngrisim zërin për çfardo përpjekiesh për diskriminim eventual që bëhet nga akcili nivel vendim marrës në baza nacionale, religjioze apo racore, mirëpo fuqishëm do të kundërshtojmë, me të gjitha mjetet demokratike, privilegjimin e cilit do popull a etnie, dhe nuk do lejojmë që edhe më tutje të tkurret territori ynë, edhe ashtu i ndarë dhe i coptuar ndër shekuj.

Ne nuk besojmë se legjislacioni ndërkombëtar, apo në demokracitë më të avansuara në botë të ketë ndonjë preambulë apo ligj në kushtetutë që definon apo garanton pakicave kombëtare statusin e “të diskriminuarve pozitiv” apo shtete me demokraci të konsoliduar që fal pjesë të territorit të vet për ambicie personale karrieriste të individëve apo subjekteve politike.

Deputetët e zgjedhur me votën e qytetarëve të Kosovës, si përfaqësues legjitim të popullit, duhet të mendojnë mirë para se të vendosin të votojnë në dëm të interesave të shtetit tonë, sepse bëhen pjesë e antihistorisë që gjeneratat e ardhshme nuk do ua arsyetojnë asnjëherë.

Verzioni aktual i marrëveshjes për Demarkacion me Malin e Zi duhet të rishikohet, pasi që ai kufi nuk do të jetë asnjëherë i pranueshëm për qytetarët e vendit. Për çështje kaq të ndieshme duhet të zhvillohet debat, jo vetëm nëpër zyra, forume e nivele tjera të larta, por me qytetarët, ngase ata janë zëri i vërtetë i interesave të Kosovës.

Marrëveshja e Asociacionit të komunave serbe rrezikon sovranitetin e Republikës së Kosovës. Kur vendoset për fatin e shtetit të afër dy milionë qytetarëve të Kosovës, një referendum definitivisht do ta legjitimonte vullnetin e tyre. Atë e kemi organizuar në vitet e ’90 në rrethana lufte, pse mos ta bëjmë këtë në kushte paqeje.

Zyra për informim e PSHDK-së,

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...