Published On: 20 Shkurt, 2016

Pse u nda Mitrovica?

Luftëtarët mitrovicas u urdhëruan nga ShP që të tërhiqen nga veriu i qytetit, edhe pse tri ditë e tri netë pas çlirimit nuk kishte absolutisht asnjë serb në atë pjesë të qytetit!

 

Afrim Musliu

Qyteti i cili dikur, jo veç se ndërtonte kryeqendrat e ish-Jugosllavisë, por edhe paguante borxhet astronomike të saj, sot është i klasifikuar si qyteti më i varfër i Kosovës. Mitrovica është po ashtu qyteti ku u masakruan shumë shqiptarë gjatë luftës, por edhe pas luftës kur në vitin 2000 u masakruan dhjetëra shqiptarë që banonin në pjesën veriore të qytetit.

Qyteti, veriu i të cilit ende gjendet ndër okupim dhe ku po flitet se do të ndahet edhe me kufi fizik! Qyteti, veriu i të cilit do të mbetet si gangrenë e Kosovës edhe shumë dekada tjera në të ardhmen! Pse dhe si u bë kështu?

Fajet i kanë komandantët lakmitarë e të pangopur, që nga ata të Dukagjinit, Llapit e Drenicës, e deri tek ata të vetëshpallurit nga Mitrovica. Është faji i tyre sepse, kur çlirimtarët e NATO-s çlironin Kosovën dhe ndiqnin forcat ushtarake serbe nga territori i Kosovës, Ramushat e Dukagjinit, Remat e Llapit e Sulltanat e Drenicës, si dhe këta të vetëshpallurit nga Mitrovica, ishin të çorruar mbas uzurpimeve dhe plaçkitjeve të pronave të serbëve nëpër tërë Kosovën, me ç’rast edhe pastronin etnikisht tërë ato territore.

Mbase edhe korridori i Llapit u bllokua nga Remat, e vetmja dalje e serbëve nga Kosova ishte përmes Mitrovicës. Kështu që në Mitrovicë u koncentruan refugjatët serb nga e tërë Kosova, me ç’rast edhe Bashkësia Ndërkombëtare donte ta ndërpriste pastrimin etnik të Kosovës nga serbët. Andaj, edhe u vendosën francezët në mes të urës së Ibrit!

Andaj luftëtarët mitrovicas edhe u urdhëruan nga ShP që të tërhiqen nga veriu i qytetit, edhe pse tri ditë e tri netë pas çlirimit nuk kishte absolutisht asnjë serb në atë pjesë të qytetit!

Andaj edhe këta komandantët e vetëshpallur lokal, të cilët ishin tepër të zanun duke i plaçkitur pronat e magjupëve në mëhallën e tyre dhe duke uzurpuar banesa e ndërtesa të tëra, nuk mërziteshin fare se Mitrovica po ndahej në dysh dhe se pasojat do ishin shumë afatgjate dhe shumë më të shtrenjta, sesa të gjitha ato prona të uzurpuara, duke pas parasysh se një pjesë e madhe e minierës së Trepçës me mineralet më të vlefshme mbeti ndër menaxhimin serb. Si pasojë e tërë kësaj, sot Rakiçi i veriut don ta ndërtojë edhe kufirin fizik në territor ende nën okupim. E, më se tragjike është, se askush asnjëherë nuk dha përgjegjësi për këtë! /Shqiptari.eu

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...