Published On: 9 Maj, 2016

Pse Serbia e Madhe me disa gjenocide nuk është makth për Ballkanin, por Shqipëria e cunguar etnike?

  • Barometri diplomatik

Shkruan: Prof.Dr.Mehdi HYSENI

Shkrim EKSKLUZIV për Shqiptarin
 
***-Sepse  Serbia e  ka “mizën në vesh” ngaqë  duke pushtuar territore të huaja me terror dhe me gjenocid, të shumtën ato  shqiptare,  është bërë shteti më i madh në Ballkan. Këtë e dëshmojnë këto fakte historike:  “1) Më 1815 kishte vetëm 24.400 km2; 2) Më 1833 e zmadhoi territorin në 37.74 km2, domethënë plus(+) 13.660 km4 të  rinj; 3) Më 1878 kishte 48.300 km2, domethënë plus(+) 10.500 km2 të tjerë, si dhe përfundimisht më 1913 e zmadhoi në gjithësej 87.800 km2, domethënë plus(+) 39.500 km2 territor të rinj, të pushtuar kryesisht nga Shqipëria Etnike (Vilajetin e Kosovës në tërësi)”. Pikërisht, këto fakte historike dhe statistikore dëshmojnë se si  është bërë SERBIA E MADHE në Ballkan:  ” Ko to kaze, ko to laze, Serbija je mala…”, duke i pushtuar dhe kolonizuar me forcë dhe me gjenocid territoret e Shqipërisë Etnike, të Kroacisë, të Hungarisë, të Bullgarisë dhe të Bosnjës.
 
Pra, historikisht, de fakto dhe de jure në Ballkan ekziston vetëm një Serbia e Madhe, e krijuar me copa të territoreve të shteteve fqinje, kryesisht me territoret e Shqipërisë Etnike, jo të “Shqipërisë Madhe”, sepse nuk ka figuruar kurrë në hartën gjeografike të Ballkanit, por Serbia e Madhe, e cila që nga Kongresi i Vjenës,më 1815  po mbrohet, duke e sulmuar Shqipërinë Etnike me “Shqipërinë e Madhe”, e cila është arma më efikase  e strategjisë politike dhe propagandistike e Serbisë së Madhe.
 
 Rusia  e mbron Serbinë e Madhe, edhe pse ajo,  gjatë viteve 1990-1999, shkaktoi tri gjenocide kundër Kroacisë, Bosnjës dhe Kosovës!
 
 Kështu, edhe  Ambasadori rus në Tiranë, Aleksander Karpushin në një intervistë për TV “Ora News” ka deklaruar se “Shqipëria e Madhe është  një rrezik për Ballkanin. Rusia për këtë nuk është e shqetësuar. Mirëpo, projekti i Shqipërisë së Madhe ekziston, ndaj detyra jonë e përbashkët është që ta pengojmë realizimin e këtij koncepti, që të mos vinte në shprehje shpërthimi i ndonjë konflikti në rajon, që njihet me potencialin e madh të konflikteve.”( http://www.tiranaobserver.al/ambasadori-rus-shqiperia-e-madhe-rrezik-per-ballkanin/).
Që nga vitet e 90-ta të shekullit XX e këtej, dhjera e dhjetra herë kemi sqaruar sintagmën politike “Shqipëria e Madhe”, e cila në universin shqiptar nuk ekziston as  si doktrinë e as si praktikë, por është  shpifje  e kuazishkencës falsifikatore,  e politikës, e diplomacisë dhe e propagandës shtetërore dhe kishtare e Serbisë së  Madhe (1842-2016).
 
Mirëpo, këtë të vërtetë historike, politike, juridike dhe faktike nuk e pronojnë hegjemonistët, kolonialistët dhe imperialistët serbë  e as Rusia cariste, komuniste dhe neokomuniste putiniste e as ambasadori i Moskës në Tiranë, Aleksander Karpushin, i cili pohon se “ekziston projekti i Shqipërisë së Madhe”, por nuk ka përmendur asnjë argument në favorin e kësaj teze të fabrikuar serbomadhe.  Si t’i ketë shpaluar argumnetet e ekzistencës së “Shqipërisë së Madhe”, ambasadori rus në Tirnë, Aleksander karpushin, kur nuk ekzistojnë as teorikisht e as praktikisht ngase Shqipëria e as shqiptarët nuk kanë pushtuar asnjë pëllëmbë territory të vendeve fqinje sllave, por është e kundërta “boshti” i shteteve sllave ballkanike me Rusinë në krye kanë pushtuar, aneksuar dhe kolonixuar me forcë dhe me gjenocid më se 50%  të territorit të Shqipërisë Etnike (1878-2016).
 
 Pra, as në kuptimin teorik, as në atë praktik nuk ekziston kurrfarë “Shqipërie e Madhe”, por vetëm Shqipëria Etnike e përgjysmuar dhe e sakatuar 50% nga Serbia e Madhe, nga Mali i Zi, nga Greqia dhe nga “Maqedonia” bullagre. Kjo është e vërteta. Këtë vërtetë  e përbëjnë këto pyetje: 1) Ku është Epiri ilirik-shqiptar, kush e  hangri atë së bashku  me Çamërinë? – Greqia? 2) Ku është Ilirida shqiptare, kush e hangri atë? -Maqedonia bullgare? 3) Ku është Malësia e Madhe shqiptare, kush e hangri atë? – Mali i Zi 4) Ku janë territoret e Shqipërisë Lindore: Nishi; Leskoci, Vraja, Kurshmulia, Bllaca, Presheva, Bujanci, Medvegja, Topalla,…si dhe Novi Pazari, kush, kur dhe në ç’mënyrë i përthithi të gjitha këto territore autoktone  të Shqipërisë Etnike? – Serbia me agresion dhe me gjenocid (1878- 2016).
 
Të gjitha këto argumente të mësipërme provojnë se  në hartën e Ballkanit nuk ekziston kurrfarë “Shqipërie e Madhe”, por vetëm një SHQIPËRI ETNIKE e përgjysmuar dhe e tëkurrur  mbi 50% të territorit  dhe të popullsisë së saj shqiptare nga Serbia, nga Mali i Zi, nga Greqia dhe nga “Maqedonia” bullgare.
 
Pra, si ambasadori rus Aleksander Karpushin, ashtu edhe liderët shtetdrejtues shqiptarë, duhet të luftojnë kundër kolonializimit dhe neokolonialzimit  serbo-sllav në Ballkan, në mënyrë që Shqipërisë Etnike dhe shqiptarëve t’u rikthehen tokat  dhe pronat e tyre, jo të  përgatitën bashkërisht për “eksepedita të reja” pushtuese, agresive dhe gjenocidale për t’i mbajtur shqiptarët  nën vargonjtë e sundimit të egër  kolonial serbo-sllav në Ballkan, gjoja për ta luftuar dhe penguar “reazlimin e projektit të Shqipërisë së Madhe”, siç ka deklaruar ambasadori rus, Aleksander karpushin për emisionin e “Ora News” të Tiranës.
 
Diplomati Aleksander Harçenko demanton ambasadorin rus Karpushin në Tiranë!
 
-Deklaratën e “ekzistnecës së projektit të Shqipërisë së Madhe” të ambasadorit Karpushin,  në mënyrë flagrante e demanton edhe ky konstatim objektiv  i bashkëvendësit të tij, Aleksander Harçenko(dikur(2007),  anëtar I Grupit të Kontaktit të BE-së për Kosovën) i cili, me gjithë përdorimin e shprehjes së gabuar të termit “Shqipëri e Madhe”, me të drejtë dhe, në mënyrë realiste ka deklaruar në intervistën e tij, dhënë gazetës serbe “Blic” të Beogradit se :” Plotësisht mund të paramendoj se, do të vijë deri te procesi i integrimit, pa marrë parasysh se në dokumentin e Grupit të Kontaktit është shkruar, se nuk do të lejohet procesi i bashkimit të territoreve shqiptare. Ekzistojnë shumë shembuj, ku në dokumente janë shkruar variante të ndryshme, mirëpo, praktika jetësore ka vërtetuar të kundërtën. Integrimi i shqiptarëve, të cilët jetojnë në territoret e vendbanuara me këtë popull, do të zhvillohet gradualisht. Nuk them se ky proces, do bëhet shpejt, brenda një apo dy vitesh, por do bëhet patjetër. Diç e këtillë nuk mund të përjashtohet.”(Blic,26.11.2007-Intervistë dhënë gazetares, Tanja Trikiq).
 
Për habi tonën (sepse, në një mëmnyrë, diplomati rus, A. Harçenko na ka befasuar në kuptimin pozitiv të zbutjes së argumenteve tona të bazueshme, ngase botërisht “ e ka“ thyer kodin sekret” të politikës së jashtme dhe të diplomacisë tradicionale proserbe të Rusisë, duke ua thënë troç e pa dorëza miqve serbë, se është i pandalshëm procesi i ribashkimit të shqiptarëve dhe i territoreve të tyre në Ballkan), Aleksandar B. Harçenko u dëshmua më i sinqertë, më objektiv, më vizionar dhe më realist sesa  disa nga shtetdrejtuesit e derisotëm të Shqipërisë dhe të Kosovës, të cilët prerazi e kanë hedhur poshtë kërkesën e ribashkimit kombëtar shqiptar, duke e konsideruar si “projekt arkaik dhe jashtë kohe”!!!
 
Ndonëse edhe Aleksander Harçenko ka përdorur gabimisht nocionin “Shqipëri e Madhe”, të fabrikuar dhe të servuar nga historiografia falsifikatore dhe politika propagandistike e Serbisë së Madhe. Mirëpo me gjithë këtë gabim, diplomati rus e ka pohuar një të VËRTETË TË MADHE se, “bashkimi i shqiptarëve dhe i territoreve të tyre, është i pashmangshëm, edhe pse ai nuk do bëhet brenda një apo dy vitesh, por do bëhet dhe, është i paevitueshëm.”(Blic,26.11.2007).
 
Të përfillet e drejta historike dhe Kushtetuta për ribashkim gjithëkombëtar shqiptar, jo çfarë thonë Serbia, Rusia , Karpushin dhe filosllavët ballkanikë
 
– Ata që e shkelin dhe nuk e respektojnë Kushtetutën e Republikës së Shqipërisë në fuqi, të miratuar me referendum, më 22.11.1989 ku, ndër të tjera, thuhet se : “ me aspiratën shekullore të popullit shqiptar për identitetin dhe bashkimin kombëtar…” (Kushtetuta e Republikës së Shqipërisë, “Pegi”, Tiranë, 2002, f.5)., moralisht, ligjërisht dhe, sipas kësaj Kushtetute nuk mund të ushtrojnë funksionin as të kryetarit e as të kryeministrit të shtetit.
 
Është turp që, ne vetë, ta kontestojmë, ta dënojmë, ta vëmë në pikëpyetje, ta cilësojmë si utopi, si rrezik, si kërcënim, si anakronizëm, ta mohojmë dhe ta kundërshtojmë të drejtën dhe vullnetin e popullit shqiptar për pavarësi dhe për ribashkim në një shtet të përbashkët-Shqipërinë Etnike, e në rastin konkret, një diplomat rus, në mënyrë të sinqertë dhe realiste (përkundër aversionit serbomadh etnocentrist) të na vërë në dijeni se, gjendja faktike e shqiptarëve në terren imponon dhe ka vënë në lëvizje procesin e pashmangshëm dhe kërkesn e tyre të drejtë dhe të ligjshme për ribashkim.
 
Në këtë kontekst, nuk duhet të jenë në vonesë as Tirana, as Prishtrina, as Tetova, as Presheva, as Ulqini, as Tuzi e as Çameria, por duhet t’i intensifikojnë dhe t’i harmonizojnë dhe t’i bashkërendojnë qëndirmet dhe pikëpamjet e tyre të këtij objektivi parësor historiko-politik kombëtar dhe atdhetar, me qëllim që t’iu bëjnë të qartë institucioneve dhe organizmave relevantë të bashkësisë ndërkombëtare se procesi i shkolonizimit dhe i ribashkimit të shqiptarëve, është detyrë dhe objektivë prioritare strategjike e politikës së jashtme dhe e diplomacisë së Shqipërisë.
 
Tirana është në potez, duhet të deklarojë botërisht se pronë e kujt është Kosova, Ilirida, Anamorava, Malësia e Madhe e Mbishkodrës dhe Çamëria? Kush është titullar i ligjshëm i këtyre territoreve dhe i shqiptarëve, që përbëjnë 50% të territorit etnik shqiptar?
 
– Po qe se heshtet kjo pyetje me peshë të rëndësishme historiko-politike, kombëtare dhe shtetërore për tërë Shqipërinë Etnike, atëherë, s’ka dilemë se, ne vetë, me gabimet tona në disfavor të ribashkimit, do t’u hapim rrugën dhe shtigjet e mundshme dhe të përshtatshme ringjalljes dhe riaktivizimit të doktrinave, të praktikave dhe të vendimeve të vjetra, të padrejta shekullore antishqiptare të Kongresit të Berlinit (1878), të Konferencës së Ambasadorëve të Londrës (1912-1913), të Konferencës së Versajës (1919) etj., do të ngelim të ndarë, të ricopëtuar dhe të rikolonizuar nëpër “kënetat moçalike” të sundimit të egër kolonial serbosllav, sikurse këtu e 100 vjet më parë.
 
“E drejta e pakufizuar” e kolonializmit serbomadh mbi tokat shqiptare në Ballkan, nuk është substitut i së drejtës ndërkombëtare, i Kartës së OKB-së, i  BE-së, i NATO-s, i Rendit të Ri Botëror (1989-2016), i demokracisë, as i së drejtës së vetëvendosjes!

Pavarësisht nga akuzat e shteteve kolonialiste sllave ballkanike, shqiptarët janë të vetëdijshëm për leverdinë e vlerave universale të bashkësisë ndërkombëtare (demokracia, liria, drejtësia, rendi, siguria, pluralizmi, mirëqenia etj.), si dhe janë të gatshëm në participimin dhe në avancimin e tyre si në shkallë rajonale, evropiane, ashtu edhe ndërkombëtare, mirëpo, në këtë kontekst ekziston një “hendek i thellë”, që shquhet nga pikëpamja thelbësore antiligj dhe antidrejtësi kombëtare dhe ndërkombëtare, e kjo është “e drejta e pakufizuar” e kolonializmit serbomadh mbi tokat etnike shqiptare në Ballkan. Përligjja e imponimit të mëtejmë e praktikës dhe e së “drejtës” kolonialiste serbosllave mbi Kosovën dhe mbi tokat e tjera shqiptare, jo vetëm se nuk është substitut i vlerave demokratike, intgeruese, dhe i së drejtës së vetëvendosjes, por është në kolizion edhe me kategoritë normative të marrëdhënieve politike ndërkombëtare (historike, juridike dhe morale), në kuadrin e të cilave vend kryesor zë faktori i interesit nacional, i cili njëherit edhe është një nga vlerat thelbësore të marrëdhënieve ndërkombëtare.
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...