Published On: 13 Prill, 2016

Pse po tatohen shtëpitë e boshatisura të mërgimtarëve?

Azem Osmani
Çka do që të them për kontributin e mërgimtarëve tanë është e tepërt, sepse kjo gjë është e njohur për të gjithë. Ata jo vetëm që ndihmuan atdheun e tyre gjatë periudhës së okupimit dhe periudhës së luftës, por edhe sot e kësaj dite ndihmat e tyre nuk pushojnë. Shuma e mjeteve në të holla që hyn në Kosovë nga mërgimtarët tanë arrin në qindra miliona euro gjatë një viti, si reminitenca.
Tani kur Republika e Kosovës ka institucionet e veta të konsoliduara, në vend se të krijoj favore dhe benefite për mërgimtarët kontribuues, krijon ngarkesa të vazhdueshme ligjore që rëndojnë gjendjen e tyre financiare, sa herë u shkel këmba në atdheun e vet.
Fokusi im është i përqendruar në ligjet aktuale që obligojnë bashkatdhetarët tanë të paguajnë tatimet për shtëpitë e tyre të ndërtuara në Kosovë, të cilat i shfrytëzojnë pothuajse vetëm dy javë, duke ditur se shumica nga ta një pjesë të pushimit veror e kalojnë nëpër bregdete. Bashkatdhetarët po ashtu detyrohen të paguajnë taksat bazë që janë të përmuajshme nga faturimi i energjisë elektrike dhe i ujit.
A mendojnë pushtetarët qendror dhe lokal, se sa janë të rënduar financiarisht mërgimtarët tanë?! Ata nga puna e tyre marrin një pagë, nga e cila janë të obliguar të paguajnë tatime dhe taksa edhe atje ku jetojnë gjatë gjithë kohës.
Jam i vetëdijshëm se në Qeveri ekziston një Ministri e Diasporës e cila kontributin e saj e shtrinë në shtetet ku jetojnë bashkatdhetarët tanë, e shumë pak përkujdeset për të drejtat e tyre në Kosovë. Mos të harrojmë se buxheti i kësaj ministrie është simbolik, kaq sa është simbolik edhe interesimi i kreut të kësaj Qeverie për ta.
Unë në këtë rast nuk dua t’i lë fajtorë vetëm krerët institucional, por shumë më shumë deputetët e Kuvendit të Kosovës, të cilët e kanë fituar besimin drejtpërdrejtë nga vota e qytetarëve, por edhe nga shumica e bashkatdhetarëve tanë. Të zgjedhurit e popullit do të duhej të merrnin iniciativa për ndryshimin e ligjeve ekzistuese, ose propozimin e një Ligji të veçantë për mërgimtarët tanë ndaj obligimeve të tyre tatimore dhe të taksave për shërbime publike.
Ky Ligj do të duhej të obligonte institucionet lokale të Kosovës që shtëpitë e mërgimtarëve t’i ngarkoj me tatime në formë të pjesshme, për dy apo tre muaj. Ligji do të duhej të obligonte në të njëjtën mënyrë edhe kompanitë publike që mos t’i ngarkoj ata gjatë gjithë vitit me taksat bazë nga faturimi i energjisë elektrike dhe i ujit.
Detyrimin e mërgimtarëve të paguajnë për diçka që nuk e shfrytëzojnë, e konsideroj si diskriminim dhe shkelje flagrante e të drejtave të tyre.
Këta njerëz, jo që nuk duhet të diskriminohen, por përkundrazi e meritojnë të gëzojnë tretman të veçantë nga institucionet tona shtetërore.

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...