Published On: 10 Maj, 2016

Pse nuk formojnë gratë parti politike, që ato vet t’i zgjedhin problemet e veta dhe ato në vend, ato kanë potencial të mjaft….

Agim Vuniqi
Skema politike e Kosovës është vërshuar nga shumë subjekte politike, parlamentare e jo parlamentare, shumë sish të futura nën sqetullën e partive të mëdha nëpërmes ujdisë për koalicion, të cilat pretendojnë ta shpëtojnë vendin nga varfëria, keqmenaxhimi, korrupsioni…, të shtresuar nga viti në vit, dhe ato as që identifikohen ideologjikisht as atëherë kur kryhet procesi i certifikimit, për identifikimin e të cilave kupton elektorati në procesin zgjedhor. Ky konfiguracion partishë ka filluar të dinamizohet me kalimin nga njëra në tjetrën, aty janë edhe femrat, të cilat falë kushtëzimeve kushtetuese zënë vend në lisita zgjedhore, por edh në funksione politike. Sa është përmirësuar gjendja e femrave të Kosovës, të cilat janë të mbërthyera nga egoizmi, por edhe …shovenizmi mashkullor mbetet të shihet. Në pyetjen e gazetarit të mirënjohur kosovar Nazmi Misinit, në një debat politik në Radio Kosovë me pjesëmarrës Mefail Limani, Shemsi Pireva dhe autori, (derisa isha në Kosovë; se cili koalicion do të fitojë në zgjedhjet e 12 dhjetorit u përgjegja me bindje të plotë se zgjedhjet do t’i fitojnë ata të cilëve do t’ua japin votën gratë, duke u nisur nga konstatimi se ato përbëjnë mbi 50 përqindshin e elektoratit. Pyetja e pakapërcyeshme ishte pse ato nuk bëjnë drejtpërdrejt zgjedhjen e kandidateve përfaqësuese, por shtyhen në listat e imponuara të meshkujve (në 30 përqindshin e sajuar) duke humbur mundësinë, që ato drejtpërdrejt të vendosin për fatin e tyre, në vend se vota e tyre do të ndryshonte Kosovën, ashtu do të kishim 70% për gratë dhe 30 % për burrat … Shembull: Partia e Grave (polonisht: Partia Kobiet, PK) është një parti politike polake e cila pretendon të përfaqësojë interesat dhe shqetësimet e grave. Ajo ishte regjistruar më 11 janar 2007 dhe është udhëhequr nga gra të njohura si Gretkowska Manuela.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...