Published On: 5 Maj, 2016

Pse i thonë paqes liri?

 

Shkruan: Engjëll I. Berisha

Krejt çka fitojmë këtyre viteve, çlirimin, pavarësinë, liberalizimin, është dalje në dritë nga terri i historisë ku na kishte vënë propaganda serbe në relacionet me të tjerët, duke na prezantuar para botës të deformuar dhe të falsifikuar Karakteristikën Shqiptare. Miqësia e sllavëve me shumë shtete që sot prodhojnë modele të demokracisë, formësuan vuajtjen shqiptare me formën e një skulpture torzo që vizatonte pamjen e disfatave të historisë. Një pjesë e mirë e kësaj historie flet për shkombëtarizimin e miliona shqiptarëve që nga të qenit nacionale u shndërruan në qenie sociale,duke kërkuar strehim dyerve të botës. Por, fitoret e sotme, edhe e drejta e lëvizjes së lirë, dëshmon faktin shumë të fortë se, edhe përkundër vuajtjeve kanë mbijetuar idealet kombëtare.
Zotit iu kemi lutur shqip, edhe pse krahëthatë, me virtytin e besimit të kulteve moderne, përballë propagandave me doktrina të eksportuara dhe kulte në emër të mbrojtjes së një trashëgimie që ishte krejt e huaj.
Sot, po i qasemi Evropës, duke i lënë humbës predikuesit e rrejshëm dhe këtu mbaron lufta propagandistike, pse jo edhe i humbjeve të tjera.
Të ushqehemi nga toka e jonë, e të mos i lëmë vend logjikës nga fara e mendjes së huaj, farë e ligë kjo për shumë kohë.
Ajo që e bën të qëndrueshme të sotmen, është se nuk kishim të kaluar konfrontuese, ndërmjet veti, dhe shqiptarët definitivisht e kapërcyen kohën e përçarjeve me vetë faktin se e kanë kuptuar mirë boll që Serbia ka rrahur në atë tel më shumë se një shekull. Prandaj, lëvizjen e lirë, bashkëpunimin me shtetet tjera, ta bëjmë duke mos u shërbyer me floskulat e fëlliqura të profecive të rrejshme. Kosovën me luftën propagandistike e kanë mbajtur si të « veten » për kaq shumë vjet në adresë të kultit, e në emër të mbrojtjes e kanë përdorur fitilin e përçarjes, duke na e vonuar lirinë. Por duke harruar se fluoroscenti modern në memorien e shkencës nuk i pranon më disa disqe të stërvjetruara, se nuk jemi më në kohën e mesjetës të ndarë në klane, kaste e fise. Një faj e kemi, se, kulti është ngatërruar shpesh nga ata që erdhën këtu dhe mbetën me shekuj, duke na shndërruar në popull adapt duke u lënë vend të gjithëve të mbjellin kulturën e tyre në rrënjën e kulturës autoktone shqiptare. Me Evropën më së miri është të hyjmë lirshëm me lashtësinë tonë, se kemi virtyte.
Nuk e kemi të largët kohën kur nuk kishim vizë, të drejtë të vizitojmë pjesën gjeografike të shqiptarisë andej kufirit. Nuk guxonim të takoheshim shqiptarët në mes veti. Jo e largët ishte koha kur nuk guxonim të lëviznim në Dardanin tonë, as nga qyteti në qytet dhe më afër. Propaganda serbe ishte aq e fortë, sa që paguam tarifë të shtrenjtë për ta demoluar rrenën serbe. Tani, të çliruar, të lirë, me Kushtetutë garantuese të shtetit. Dhe, muri i ndarjes po hiqet me familjen e Madhe të Evropës. Të shkojmë atje, pas vëllezërve tanë punëtorë e të ndershëm, e ta krijojmë klimën e mirë, nga tradita me mikun e për mikun.
Kjo është vetëm të ë në rrugë të Madhe, dhe ka ende rrugë për tu bërë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...