Published On: 9 Maj, 2016

Pse duhet vetëm kompanitë e derivateve të fitojnë nga çmimi i lirë i naftës? Fitoni edhe ju!

Ndërsa çmimi i naftës së papërpunuar në tregun botëror mbetet jashtëzakonisht i ulët, stacionet e karburantit vazhdojnë të mbajnë çmime të shtrenjta për karburantet, duke realizuar fitime të mëdha.

Por ju mund të bëni një fitim duhet tregtuar me luhatjen e çmimeve të naftës së papërpunuar në tregun botëror.

Çmimi aktual i naftës së papërpunuar është rreth 44$ për fuçi dhe sipas Agjencisë së Parashikimit të Ekonomisë në maj, çmimi i naftës përsëri mund të ulet në 37.15 dollarë.

Muhamed bin Salman, zëvendës princ dhe Ministër i Mbrojtjes së Arabisë Saudite, kohët e fundit tha se Arabia Saudite nuk është e shqetësuar në lidhje me çmimin dhe se është njëlloj nëse çmimi është 30 apo 70 dollarë për fuçi. Kjo deklaratë është pranuar në treg me shumë skepticizëm. Çmimet shumë të ulëta të naftës do ti kushtojnë miliarda dollarë Arabisë Saudite, duke rrezikuar normën e saj të kreditit dhe të kreditorëve të vendit, thonë debitorët. Arabia Saudite ka ngritur kohët e fundit më shumë se 10 miliardë $ në bankat globale. Megjithatë, kërkesa e Mohammed bin Salman nuk është tërësisht pa merita. Eksportuesi më i madh i naftës në botë vendosmërisht refuzon për të ndihmuar prodhuesit me kostot e larta të prodhimit, pavarësisht dëmit që çmimi i ulët i aplikuar për financat publike, duke besuar se çmimet e ulëta do të përshpejtojë reformat ekonomike në vend dhe gjithashtu të bëjë dëm të madh të rivalit të tij më të madh, Iranit.

Në një takim të mbajtur më 17 Prill në Doha, kryeqytetin e Katarit, në mes të prodhuesve të OPEC-ut dhe atyre të cilët nuk i përkasin kësaj organizate, të tilla si Rusia, Arabia Saudite ka bllokuar një marrëveshje për të ngrirë prodhimin, po ashtu edhe Irani ishte kundër që të arrihet ajo marrëveshje.

Rritja e prodhimit në Lindjen e Mesme dhe në Detin e Veriut rriti shqetësimet në lidhje me tregun global. Raportet zyrtare tregojnë se Irani ka rritur prodhimin e tij në fushat e naftës në jug gjatë prillit nga 3.28 milionë fuçi në ditë në 3.36 milionë.

Në të njëjtën periudhë, prodhimi në Arabinë Saudite arriti në 10,1 milionë fuçi, sipas disa burimeve jo zyrtare mund të arrijë së shpejti një rekord 10.5 milion fuçi. Irani gjithashtu rriti prodhimin siç kishte premtuar. Që nga fillimi i vitit pati rritje të eksporteve  rreth 1 milion fuçi në ditë ku deri më sot është rritur në rreth 2 milionë fuçi.

FXLider ka një marrëveshje bashkëpunimi me FORTRADE Ltd për promovimin e shërbimeve tregtare , e është i autorizuar dhe rregulluar në Mbretërinë e Bashkuar nga FCA (Autoriteti i Sjelljes Financiar) me numër regjistrimi, 609970.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...