Published On: 2 Shtator, 2016

Protestantët e diskriminuar, nuk kanë vend as ku të varrosen

Ndonëse Kushtetuta e Kosovës garanton të drejtën e grupeve fetare për t’i rregulluar në mënyrë të pavarur organizatat, aktivitetet dhe ceremonitë e tyre dhe të drejtën për të themeluar shkolla dhe institucione bamirësie, përfaqësues të Kishës Protestante deklarohen të diskriminuar. Sipas tyre, në Kosovë besimtarët protestantë nuk gëzojnë të drejtën e objektit fetar për lutje, ceremoni e organizime.

Bashkësisë Fetare Protestante nuk i është dhënë leja për ndërtimin e objektit reprezentativ, as për kishën, si dhe as për varreza. Ndërkaq, në Raportin për liritë fetare ndërkombëtare për vitin 2015, të Departamentit të Shteteve të Bashkuara potencohet se ligji e thekson që nuk ka fe zyrtare, por i cek pesë bashkësi “tradicionale” fetare: Bashkësinë Islame të Kosovës (BIK), KOS-in, Kishën Katolike, Bashkësinë Hebraike dhe Kishën Ungjillore (Protestante). Megjithëkëtë, përfaqësuesit e Kishës Protestante në Kosovë që nga paslufta janë refuzuar nga institucionet që të marrin leje ndërtimi për kishën e tyre.

Pastori Driton Krasniqi, kryetar i Kishës Protestante Ungjillore të Kosovës, ka thënë për “Zërin” se kërkesat e Kishës Protestante për ndarje të lokacionit e dhënie të lejes për objektin reprezentativ, leje për ndërtim të kishave dhe lokacion për varreza i janë dërguar institucioneve që nga koha e pasluftës.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...