Published On: 10 Janar, 2016

Protesta e Opozitës apo e Qytetarëve me 9 janar 2016? Cila është e vërteta?

Shkruan: Basri Demiri

 

Cilat janë karakteristikat që mund të na çojnë deri te një e vërtetë e kësaj proteste. Shikuar për nga numri i pjesëmarrësve mund të themi se numri ishte bukur i madh. Rreth kësaj janë prononcuar Opozita dhe Shërbimi  Policor i Kosovës. Opozita thotë një numër prej “Dhjetëra mijëra qytetarëve” që kjo nënkupton prej dhjetëmijë deri në njëqindmijë protestues. Po qese kemi një objektiv për të nxjerr të vërtetën do të duhej ta pranojnë edhe pozita edhe organet shtetërore se prononcimi i opozitës është racional. Nuk ka pasur përcaktim fiktiv. Opozita ka pasur një moto shumë konstruktive kur prononcohet për numrin e pjesëmarrësve. Ajo nuk ka bërë ftesë për anëtarësinë e vet dhe simpatizuesit e vet, por ka bërë ftesë për qytetarët e Republikës së Kosovës, çka  mund të themi se prononcimi i opozitës në nivel. Po që se e shikojmë strukturën e pjesëmarrësve shihej qartë ishin prezent të rinjtë- studentët, që dihet se kemi mbi pesëdhjetëmijë studentë. Në qoftes 10% kanë  marr pjesë del se ishte prononcim i saktë. Ishin prezent bujqit, ishin prezent pensionistët, ishin prezent punëtorët.
Kjo të jep për të kuptuar se ishin njerëzit e pakënaqur me gjendjen ekonomike, ishin njerëzit e pakënaqur me Qeverisjen. Ndërsa, Policia e Kosovës përmes zëdhënësit të saj z. Kelani, thotë se në protestë morën pjesë 8 mijë protestues. Nëse, Policia e Kosovës ka ndonjë mjet teknik apo ndonjë ekip që i ka mbledhur të dhënat dhe ia ka ofruar z. Kelani shifrën e saktë do të ishim të lumtur të gjithë, por nëse z. Kelani apo ekipi që i ka dhënë shifrat ka kalkuluar me ndonjë përqindje nuk ka bërë mirë sepse është nënkuptuar se ka qenë qëndrim politikë të epet një shifër nën 10 mijë protestues. Kjo formë e komunikimit me opinion e një zyrtari të lartë të shërbimit policor të Kosovës e dëmton rëndë institucionin shtetëror që duhet të jete një nga institucionet më të besueshme. Një nga institucionet më apolitike. Një nga institucionet më profesionale dhe më të afta. Shërbimi Policor i Kosovës ka qenë në nivelin  më të lartë të mundshëm. Ka treguar pjekuri profesionale dhe ka reflektuar ndjenja të fuqishme institucionale dhe atdhetare.
Thjesht, ka qenë shërbim të qytetarëve. Protestën e opozitës apo qytetare me 9 janar 2016 e karakterizojnë disa faktorë:
– Mobilizimi dhe angazhimi i strukturave drejtuese politike të opozitës për të qenë protesta sa më e masivizuar dhe gjithëpërfshirëse.
– Fjalimet kanë qenë në mënyrë protokollare dhe të qarta për opinion e të mbështetura në bazë të ligjeve dhe Kushtetutës.
– Organizimi  mbështetës në ligjshmëri mbi të  drejtën qytetare   për të protestuar në mënyrë të pa dhunshëm.
– Mirëvajtja e protestës kishte numër të  konsiderueshëm të kujdestarëve.
– Mbyllja e protestës e planifikuar dhe pas përfundimit të protestës  eshalon dhuna,

Cilët janë aktorët e dyshuar për eskalimin e dhunës

Dhuna, sipas përdorimit të mjeteve të përdora del se ka qenë e përgatitura më parë nga individ apo grupe të caktuara. Koktej Molatovi nuk ka mundur të sigurohet brenda kohës sa ka zgjat protesta. Gurët, nuk kanë mundur të sigurohen brenda kohës sa ka zgjatur protesta. Shërbimi  Policor i Kosovës , në as një mënyrë nuk e ka provokuar situatën.
Pra, nga këto rrethana del se përgatitjet për të konfrontuar qytetarët me policinë e Kosovës kanë pasur për qëllim ta zbehin dhe nëpër këmbën organizimin e mirë të protestës. Kjo, hap rrugë për të kërkuar burimin e të keqes dhe aktorëve, të cilët e kanë bërë ketë skenar të shëmtuar që sipas parashikimeve mund të jenë: |
– Shërbimi i inteligjencës së Serbisë që po punon pa ndal e bashkëpunon edhe me atë të Maqedonisë  për krijuar gjendje kaotike e të paqëndrueshme në Republikën e Kosovës. Qëllimi përfundimtar i tyre është të hapet fronti i vëllavrasjes. Nuk është e rastit thyerja e varrezave katolike në Has, të cilën e kanë bërë serbët. Me këto veprime pretendohet që të ndikojnë në prishjen e imazhit të shqiptarëve ne arenën ndërkombëtare dhe dobësimin e skajshëm të shqiptarëve.
Mirëpo, është e dyshuar se individët dhe grupet e aktorëve të paguhen edhe me para.
– Të dyshuar mund të jenë edhe majtistet me ideologji komuniste që janë Shqipëri e Kosovë, të cilët me veprimet e tyre me vetëdije apo pavetëdije ia vejnë flakën Kosovës, vetëm e vetëm për qëllime të veta personale dhe shefit të tyre. Të dyshuar si shefa nuk përjashtohet mundësia të jenë: Isa Mustafa, kryeministër, Hashim Thaçi, zv. Kryeministër e Ministër i punë të jashtme dhe Albin Kurti, aktivist i VV-ës. Për të qenë dhimbet më të vogla duhet të analizojmë aktivitetin dhe qëllimin e të tre shefave veç e veç.

– Isa Mustafa, kryeministër, në një prononcim, njëri nga liderët e opozitës tha: “Isa Mustafa është zënë duke përmbysur rendin kushtetues, për t’i hapur rrugë agresorit të Serbisë  në Kosovë”.

Unë do të bëjë pyetjen; A po bën Isa Mustafa, hakmarrje ndaj LDK-së. LDK-ja u formuar  si oponentë ndaj Serbisë për pavarësinë e Kosovës, zhbërjen e komunizmit dhe politikës destruktive të Rrahman Morinës, Isa Mustafës dhe disa kolegëve të tyre. Isa Mustafa, ka neveri ndaj LDK-së sepse ia shoi ëndrrat për të qenë një diktator i tipit të Millosheviqit, por mjerisht nën sundimin e Serbisë.

Prandaj, ia ka mërsyer shkatërrimin e saj. Pra, ai mund të ketë venë në veprim grupin me të cilin e sulmoi me zjarr selinë e LDK-se dhe kërcënoj se do ta kall atë nëse nuk zgjidhet kryetar. Pra, nuk përjashtohet  mundësi që të pranoi kallje të qeverise vetëm të përfundoi mandatin në dëm të LDK-së. Ai, nuk e zbaton Vendimin e Kushtetutës. Prej kujt do të kërkoi respektimin e Ligjit.

Hashim Thaçi, zv. kryeministër, në një prononcim që pati rreth liberalizimit të vizave tha: “Do ti ftoj qytetarët në protestë para objektit të BE-së”, nëse nuk do të del një vendim pozitiv për Kosovën. Dhe menjëherë, pas dy –tri dite lason përrallën se unë do të bëhem

kryetar. E pse do të bëhet kryetar me çdo kusht. Ky qëndrim shpreh dyshimin se don ta sfidoj Gjykatën Speciale edhe për pesë vjet. Pra, një person me flamur të UÇK-së, ishte mjaft aktiv në pengimin e dhunuesve të objektit Qeveritar. Por, nuk mundi të ketë sukses.

– Albin Kurti, veprimtar i VV, në një prononcim për media ditën e protestës tha: këto ditë më kanë vizituar shumë miq. Ata janë të përgatitur mirë. Ai ishte në pikëpamje psikologjike mjaft i bindur se me çdo kusht do të realizohet qëllimi. Realisht një deputet i VV, qe mjaft aktiv në pengimin e dhunuesve të objektit Qeveritar, por nuk arriti të ketë

sukses. Një deputet  tjetër i VV komunikonte në vesh me disa protestues. Udhëheqja e VV duhet të ketë transparencë të plot para qytetarëve.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...