Published On: 6 Gusht, 2016

“Pronto” afera duhet t’i zgjoj qytetarët nga gjumi!

Dren Dushi
Që të jemi realistë, në vendin tonë të përqeshin dhe të shpallin të pa sinqert në rast se në shoqëri thua se jeni punësuar me konkurs dhe ligjshëm. Kjo gjendje është rezultat i dështimit të qeverive tona por edhe ndërkombëtarëve për krijimin e një shteti funksional, i cili arrin të gjeneroj vende pune deri në nivelin që nuk duhet të kesh të afërm Presidentin Thaçi apo “shefin e shefave” Adem Grabovcin që të punësohesh. Rrjedhimisht, në shoqërinë tonë është futur thellë “pragmatizmi” apo pranimi i “pronto gjendjes” si gjendje “normale”, dhe se është zhvilluar “logjika” e qëndrimit të qehtë, “mos bë za”, sepse mund të hysh në listat e zeza të Adem Grabovcit dhe pastaj kot konkuron në çdo vend pune (përjashto një pjesë të sektorit privat).
Se sa banale dhe që nuk do koment është ajo ç’farë kemi dëgjuar në bisedat në mes të Presidentit tonë Thaçi dhe “shefit të shefave” tregon fakti se si ata i trajtojnë të gjithë njerëzit tjerë që nuk janë të afërm me ta. Andaj të diskutosh sot për etikën e kësaj bisede, është njejt si të diskutosh për etikën e krimit. Ajo që është për t’u diskutuar është perceptimi, frikësimi, pragmatizmi i mjerë, injoranca, refuzimi për të qenë Zoon politikon, mosbesimi për ndryshim dhe shumë faktorë tjerë, të ngulitur me sukses nga klasa politike “pronto”, në kokat e qytetarëve të thjeshtë, të shtypur dhe përbuzur deri në ofendim intelegjence dhe dinjiteti.
Qytetari i thjeshtë, që nuk e njeh personalisht apo indirekt “shefin e shefave”, sorollatet rrugëve të qyteteve të Kosovës me shumë kafe, ku kostoja mujore e të gjitha kafeve mundësohet nga një apo dy të punësuar në familje. Natyrisht, “shefi i shefave” (siç e pamë) ka pushtet edhe të ndëshkoj kundërshtarët, dhe se qytetarit të thjeshtë shpesh i tërhiqet vërejtja për ndonjë sjellje të tij “të keqe” e cila cenon pushtetin “pronto”, sepse mund t’i zbres nga pozita e punës, apo të largohet në rastet më të këqija edhe pjestari i punësuar i familjes që i mundëson kafe-pirjet si ngushëllim i gjendjes së mjerë.
Qytetari i thjeshtë përveq frikës, ka edhe shpresën, por kjo shpresë fatkeqsisht është shpesh pa bazë etike, sepse në shumë raste, duhet nënshtruar ndaj “shefit të shefave”. Mirëpo ky qytetar, duhet të kuptoj një gjë, që “shefi i shefave” punëson vetëm militantë të besueshëm, pra ai i di kush janë “pragmatistët”, rrjedhimisht qytetari i thjeshtë mashtrohet, dhe një ditë e kupton dikur që duhet të bëjë një zgjidhje, ose të kryej një punë disa herë nën nivelin e edukimit të tij, ose të ikë jashtë.
Pra nga kjo logjikë, i bie që “shefi i shefave” ia del me shumë sukses të sundoj me verzionin “pronto” këta qytetarë, të cilëve është shumë e nevojshme t’u shpjegohen shumë gjëra, e pa mundur kjo në një shkrim. Por në një përgjithësim: qytetari i thjeshtë duhet të mos mbaj shpresë te “shefi i shefave”, sepse siç e pamë, niveli i tillë intelektual në krye të Republikës është fatkeqësi, dhe se ky nivel kurr nuk do të arrijë të krijoj një gjendje stabile ekonomike për punësim të gjerë, por vetëm punësim militant. Së dyti, qytetari i thjeshtë duhet të heq dorë nga frika, a nuk patëm frikë me qindra vjet, dikur nga Perandoria, dikur nga Serbia, u dashka tash të kemi frikë nga shërbimet sekrete të “shefit të shefave” a nuk po e kuptoni që në Kosovë “kollitet” KFOR-i, dhe se këta injorantë me krevata janë këtu sepse ju po fleni. Frika nuk i shërben asnjë populli, aq më pak një intelektuali, duhet të ngrehin zërin edhe Akademia, kuadrot e Universiteteve, duhet pra, por nuk e bëjnë, sepse siç e pamë, “shefi i shefave” i ka nën kontrollë të gjitha bordet, a nuk e kuptojmë që “shefi…” i ka nën kontrollë edhe mediat, edhe ushtrinë, policinë, RTK-në? A nuk u neveritët me reagimin e kryeprokurorit tonë? E di që nuk jeni çuditur, sepse nuk do koment edhe kjo punë, marrë parasysh ato që dëgjuam në aferën “proto”, mos pritni nga “kuadrot” e “shefit të shefave”.
Një gjë publike, apo në rastin tonë një shëmti publike, duhet të jetë brengë e çdo qytetari, të protestosh për dinjitet, për etikë, për të drejta elementare, për të drejtën e mirëqenies, është në ndërgjegjien e çdo qytetari. A nuk e keni kuptuar ende, që ju keni shumë forcë, por nuk e përdorni, ju jeni sovrani, ju që votuat kundër “pronto”, por ju tradhëtuan, pra u godit parimi i parë i demokracisë dhe ju ende flini, a nuk e kuptoni që ata dridhen kur ju dilni në shesh?
Qëndrimi indiferent nuk është dije, nuk është modë, nuk është “cool”, Kosova është në duart tuaja, jo të “shefit të shefave”, por po nuk lëvizët, do jetë në duart e “shefit”, andaj dilni protestoni, pa dëmtuar pronën publike, pa thyer ligjin, siç e thejnë Presidenti Thaçi dhe “shefi i shefave”, fundja, ata nuk njohin ligjin, ata e shohin veten ligj si në mesjetë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...