Published On: 24 Korrik, 2016

Pronat e krimit të organizuar janë objektet banesore, pompat e derivative, marketet e mëdha, diskot, kazinotë, hotelet…

Besnik Gjaka
Krimi i organizuar në Kosovë, për shkak të fitimeve të nxjerra nga aktiviteti kriminal, përdor sot teknika të sofistikuara, çka jo vetëm lehtëson kryerjen e veprimtarisë së tij antiligjore, por edhe rrit shkallën e organizimit dhe qëndrueshmërinë e grupeve kriminale, duke zbehur mundësinë e policisë për sigurimin e provave materiale, shmangien e detyrimeve tatimore, doganore etj. Nëpërmjet këtyre aktiviteteve, në thelb përpiqet të arrihet fitimi ekonomik dhe pastrimi i të ardhurave kriminale. Aktivitetet legale mbeten një mburojë e mirë për krimin e organizuar dhe sidomos për të ardhurat që rrjedhin prej tij. Përgjithësisht, aktivitetet legale të përdorura nga krimi i organizuar janë objektet banesore, pompat e derivative, marketet, diskot, kazinotë, hotelet, etj., të cilat nga pikëpamja e të ardhurave ekonomike janë më pak të kontrollueshme nga strukturat shtetërore, e dihet pse, sepse një pjesë bukur e madhe janë në shërbim të krimit të organizuar. Pjesëtarët e krimit të organizuar ose lidhjet e tyre bashkëpunojnë në formë ortakërie në biznese të ndryshme, si në linjën e ndërtimeve, të tregtisë, etj. Sot për sot realiteti në Kosovë po bëhet sfidë nga krimi i organizuar, të cilët kanë veçoritë e tyre specifike, herë-herë edhe mbështetjen politike e financiare.
Policia e Kosoves nuk zotëron “përparësitë’’ që kanë në dorë kriminelët (kriminelët e jakës së bardhë) pasi që stafi menaxhues është skajshmërisht i politizuar si dhe i lidhur me nëntoken e krimit të organizuar-Mafian politike. Në shoqërinë tonë masat mbrojtëse e ligjore merren hapur dhe nën vëmendjen e të gjithëve: qytetarëve, mediave si dhe organizatave dhe shoqatave joqeveritare, etj. Ndërkohë, grupet kriminale kanë ndërtuar barrikada konspiracionesh dhe depërtimin e policisë. Ministria e Brendshme, që ndodhet në skalonin e parë të luftës kundër krimit të organizuar, duhet të krijojë kushte të favorshme ligjore, normative dhe financiare, ndërsa ekspertët e saj, veçanërisht të fushës së krimit të organizuar, duhet të kryejnë analiza e të përgatisin raporte për mënyrën e zbatimit me përpikmëri të detyrave, si pjesë e angazhimit të tyre profesional e moral. Mbase duhet dëgjuar më pak ose aspak zëri i ekspertëve të panjohur e zhurmëtarë, që, për hir të së vërtetës, janë jo të pakët në numër dhe që këtë shërbim kaq të rëndësishëm përpiqen ta rendisin në një shërbim të dorës së dytë. A është policia e Kosovës në nivelet e kërkuara? A ka struktura të gatshme e të qëndrueshme për të përballuar luftën kundër krimit të organizuar? Cilat janë konceptet dhe pengesat për një punë intelegjente me struktuart e fshehta? A ka mendim të unifikuar për punën e fshehtë informatave? A duhet të ecet më tej me teorinë vetëm të ,,punës hetimore’’? Në jo pak raste janë të pajustifikuara ndryshimet e herëpas-hershme strukturore dhe lëvizjet vend e pa vend të ekspertëve të mirëfilltë gjatë këtyre viteve të tranzicionit. Lufta kundër krimit të organizuar më tepër është mbështetur me investime morale, të karakterit deklarativ, ndërkohë që një pjesë e konsiderueshme e personave të evidencuar në rrjetet e krimit të organizuar kanë investuar fuqishëm me financat e tyre, duke maskuar kësisoj aktivitetet e hershme kriminale. Në gjithë këto vitet e fundit policia është ndodhur para një fakti të hidhur. Megjithëse janë arrestuar pjesëtarë të grupeve kriminale, në jo pak raste kanë mbetur të pazbuluara plotësisht grupet dhe anëtarët e tyre. Shpeshherë hetimi i mëtejshëm i tyre nuk shkon më larg se kapja në flagrancë, ndërkohë që aktiviteti kriminal vazhdon me rekrutimin e anëtarëve të rinj. Për të siguruar pjesëmarrjen në një veprimtari ekonomike legale e të mbrojtur nga ligji, grupet kriminale në vendin tonë kanë korruptuar zyrtarë të shtetit, të sistemit të drejtësisë të agjencioneve të zbatimit të ligjit, si dhe spheres politike, pikërisht mu kështu qëndron suksesi i krimit të organizuar në Kosovë.

Autori: është njohës i kriminalistikës dhe krimit të organizuar

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...