Published On: 22 Dhjetor, 2015

Promovohet vepra “Vetëdija e fjalëve” e nobelistit Elias Kaneti

Të mërkurën, më 23 dhjetor 2015, në orën 11, në ambientet e Fakultetit të Filologjisë të Universitetit të Prishtinës, në prani të stafit akademik dhe të studentëve , do të bëhet promovimi i veprës “Vetëdija e fjalëve” të Elias Kanetit. Kjo vepër është një përmbledhje esesh sociologjiko-letrare, përkthyer nga Naim Kryeziu, mësimdhënës i Fakultetit të Filologjisë.

Të mërkurën, më 23 dhjetor 2015, në orën 11, në ambientet e Fakultetit të Filologjisë të Universitetit të Prishtinës, në prani të stafit akademik dhe të studentëve , do të bëhet promovimi i veprës “Vetëdija e fjalëve” të Elias Kanetit. Kjo vepër është një përmbledhje esesh sociologjiko-letrare, përkthyer nga Naim Kryeziu, mësimdhënës i Fakultetit të Filologjisë.
Për vlerën e përkthimit të veprës dhe për shëmbëlltyrën e nobelistit Kaneti, si eseist të shquar, kumtesat e tyre do t’i paraqesin studiuesit: Ibrahim Berisha, Osman Gashi dhe Sali Bashota.
Si romancier, dramaturg, eseist e sociolog, Kaneti është nderuar me çmime të larta në vende të ndryshme të Evropës dhe i janë dhënë tituj nderi nga disa universitete evropiane.
Elias Kaneti, të cilin kritika e ka quajtur si një “klasik të gjallë”, në vitin 1981 u nderua me Çmimin Nobel për letërsi.

Lexuesi shqiptar, pasi është njohur vitet e fundit në përkthimin shqip me kryeveprën sociologjiko-filozofike“Masa dhe pushteti” të shkrimtarit austriak me famë botërore dhe laureat i Çmimit Nobel për letërsinë Elias Kaneti, si edhe me trilogjinë e tij autobiografike “Gjuha e shpëtuar”, “Pishtari në veshin tim” dhe “Loja e syve”, tani, nëpërmjet veprës së pranishme “Vetëdija e fjalëve”, një përmbledhje esesh sociologjiko-letrare, përkthyer me mjeshtëri nga Prof. as. dr. Naim Kryeziu, do ta njohë Kanetin edhe si eseist të shquar.

Në parathënien e këtij vëllimi, autori thekson se në të janë përmbledhur, sipas rendit kohor, esetë që ai ka shkruar në vitet 1962-1974, me përjashtim të ligjëratës për shkrimtarin e njohur austriak Herman Broh, mbajtur në Vjenë më 1936, me rastin e 50-vjetorit të tij të lindjes. Duke shtjelluar me pak fjalë përmbajtjen e këtij vëllimi, Kaneti shkruan, ndër të tjera: “Në pamje të parë mund të duket paksa e çuditshme të gjesh këtu së bashku figura të tilla si Kafkën dhe Konfucin, Byhnerin, Tolstojin, Karl Krauzin dhe Hitlerin, katastrofa të përmasave nga më të llahtarshmet, siç është katastrofa e Hiroshimës, dhe vrojtime letrare për mënyrën si shkruhen ditarët ose për zanafillën e një romani. Por bash kjo vendosje e këtyre figurave pranë njëra-tjetrës kishte rëndësi për mua, sepse ato vetëm në dukje nuk përputhen mes tyre.”
Vëllimi “Vetëdija e fjalëve” mbyllet me ligjëratën “Misioni i shkrimtarit”, e cila përmbledh në vetvete tërë brendinë e tij. Lidhur me këtë, Kaneti vë në dukje: “Te kjo ligjëratë, mbajtur në Munih të Bavarisë më 1976, jam përpjekur të them diçka rreth kësaj çështjeje. Kur po e shkruaja, më ngjante si diçka e mëvetësishme, por, kur e mbarova, u binda se vendi i saj duhej të ishte në mbyllje të këtij vëllimi, si mishërim i shpresës sime që të tjerët të arrijnë e t’i përmbushin, edhe më mirë se unë, kërkesat e saj.”

Shënime për shkrimtarin:

Elias Kaneti lindi më 1905 në Rusçuk të Bullgarisë (qyteti i sotëm Ruse, në rrjedhën
e poshtme të Danubit). Në vitin 1911, prindërit e tij shkuan, bashkë me tre fëmijët e
tyre, në Mançester të Anglisë, kurse më 1913, pas vdekjes së parakohshme të babait
të Kanetit, familja u shpërngul përfundimisht në Vjenë e më pas në Cyrih të Zvicrës.
Në kryeqytetin austriak Kaneti studioi gjer më 1929 në fakultetin e shkencave të
natyrës, ndërsa më pas mori edhe titullin e doktorit të shkencave filozofike. Në vitin
1938 u largua nga Austria dhe jetoi e punoi si shkrimtar i lirë në Londër e në Cyrih,
ku edhe vdiq më 1994. Si romancier, dramaturg, eseist e sociolog, ai është nderuar
me çmime të larta në vende të ndryshme të Evropës dhe i janë dhënë tituj nderi nga
disa universitete evropiane. Elias Kanetit, të cilin kritika e ka quajtur si një “klasik
të gjallë” dhe si një prej humanistëve më të mëdhenj të shekullit të njëzetë, iu dha më
1981 Çmimi Nobel për letërsinë.

Shënime për përkthyesin:
Naim Kryeziu , profesor i letërsisë gjermane në Fakultetin e Filologjisë të Universitetit të Prishtinës, i doktoruar me temën “Vepra letrare e Hajnrih Hajnes dhe jehona e saj te shqiptarët” Është fitues i bursës “Schritte 2015, me projektin e përkthimit të veprës “Vetëdija e Fjalëve”, të nobelistit Elias Kaneti.
Naim Kryeziu është i njohur në opinionin kulturor zviceran dhe shqiptar me përkthimin e veprave nga gjuha gjermane në shqipe: Xhani Morano “Duke dëgjuar Shopenin” , Fridrih Dyrrenmat “Dyshimi”, Ivonë-Dënizë Këhli “Gra, edhe sa vjet doni të prisni?, i poezive të poetëve: Karl Krolov, Johanes R. Beher, Rudolf A. Shrëder, Vilhelm Leman, Stefan Zig etj.
Gjithashtu , Kryeziu ka përkthyer nga gjuha shqipe në gjuhën gjermane veprat e poetëve: Sali Bashota “Ndize dritën magjike” dhe Agim Vinca “Zogj të plagosur”, pastaj poezi të zgjedhura të poetëve Ali Podrimja, Ibrahim Berisha, Basri Çapriqi etj.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...