Published On: 15 Qershor, 2016

Prokurorja Maria Bamieh fiton njërën betejë kundër EULEX-it

Një ish-prokurore e cila akuzoi EULEX-in për korrupsion dhe e paditi misionin për përfundim të padrejtë ka siguruar se procedurat e gjykimit do të jenë në dispozicion për publikun.

Maria Bamieh, një ish-prokurore e cila akuzoi Bashkimin Evropian për Sundim të Ligjit në Kosovë, EULEX,  për përfundim të padrejtë të kontratës së punës, pasi ajo kishte ngritur shqetësime lidhur me korrupsionin brenda radhëve, ka fituar betejën e saj të parë ligjore kundër ish-punëdhënësit të saj.

Në një rast që po vazhdon në një gjykatë britanike për punësim, kryetari i trupit gjykues hodhi poshtë kërkesën e EULEX-it për mos publikim të procedurave gjyqësore dhe vendosi në favor të Bamieh, e cila donte që procedurat të jenë publike.

Bamieh, që tani jeton në Londër, ka akuzuar EULEX-in për shkarkimin e padrejtë, pasi ajo bëri akuzat për korrupsion kundër kryeprokurorëve ndërkombëtarë dhe gjyqtarëve që shërbejnë në Kosovë. Bamieh tani ka luftuar me sukses kërkesën e misionit për “urdhër anonimizimi” i cili do të mbajë konfidenciale jo vetëm procedurat, por edhe informacion në lidhje me të paditurin kryesor, EULEX.

“Avokatët e mi më këshilluan që përpjekjet e EULEX-it që ta bëjnë këtë janë të pashpresa”, tha Bamieh pas vendimit. Gjyqtari vendosi në favor të saj në prill të këtij viti, duke e shperblyer Bamieh me 10,500 funte plus taksën (në shumën 12,600 funte ose 15,890 euro, sipas Bamieh) për shpenzimet që ka pasur.

Bamieh beson se vendimi tregon se EULEX-i nuk ka qenë duke gënjyer në gjykatë.

“Kjo është shumë e pazakontë për të mbuluar shpenzimet në gjykatë dhe kjo është vetëm kur një grup është sjellë veçanërisht keq me keqdashje të bezdisshme që shpenzimet janë dhënë”, thotë Bamieh.

Ajo ende nuk ka marrë të holla nga EULEX-i dhe i tha BIRN-it ajo ka në plan të iniciojë procedura të veçanta.

Në vendimin e tij për kërkesën e shkarkimit të  EULEX-it, gjykatësi Hodgson shpjegoi se urdhri i anonimitetit mund të jepet vetëm në rastet kur është e ‘domosdoshme’.

“Aty ku nuk ka nevojë se nuk ka bazë për vendim”, thotë vendimi i gjyqtarit, i cili është vënë në dispozicion për BIRN-in.

“Ata [EULEX] nuk vijnë askund afër për të treguar ndonjë domosdoshmëri. Nuk është dhënë pothuajse asnjë detaj fare dhe duket se pjesa më e madhe e informacionit që të respondentët e EULEX-it kërkojnë për të fshehur është tashmë në domenin publik”, thuhet në vendim.

Dokumentet e përfshira në pretendimin e Bamieh kundër EULEX-it për shkarkimin e padrejtë tani do të jenë pjesë e fushës publike deri në një vendim përfundimtar. Bamieh sheh kërkesën për mos publikim të procedurave gjyqësore si vazhdim i taktikave të misionit si një gëlqere për të mbuluar apo fshehur gabimet e tyre.

“Ata madje kërcënuan avokatin tim me ndjekje penale, nëse kemi përmendur emrat e personave që janë të paditur, ose në qoftë se ne do të publikojmë kërkesën time”, tha Bamieh, e cila luftoi për të drejtën për të diskutuar rastin e saj  në publik që nga fillimi.

“Sekreti i gjithë çështjes ka nevojë të shikohet si duhet, për të siguruar më shumë transparencë edhe nga EULEX-i”, ka kritikuar Bamieh.

Në tetor të vitit 2014, e përditshmja Koha Ditore botoi artikuj për përmbajtjen e raporteve të Bamieh mbi nivelin e lartë të korrupsionit të cilat janë injoruar nga misioni. Bamieh është larguar më pas nga pozita e saj.

Sipas dokumenteve që BIRN ka parë, Bamieh ka shkruar një ankesë për kokat e EULEX-it, e cila paraqiti regjistrime të ish-ministrit të Shëndetësisë Ilir Tolaj, në gjyq për korrupsion dhe evazion fiskal, duke folur në lidhje me përpjekjet për të negociuar një dënim më të vogël nga gjyqtari Francesco Florit. Familjarët e të pandehurve të tjerë gjithashtu pohuan se Florit ka pranuar 300,000 euro nga një i dyshuar. Florit mohon me forcë këto akuza.

Një hetim i brendshëm i drejtuar nga këshilltari i lartë ligjor Jean-Paul Jacque përfundon se rasti i Bamieh nuk është trajtuar në mënyrë adekuate nga EULEX-i, dhe se misioni duhet të përmirësojë strukturën e burimeve njerëzore dhe politikat e tij, por nuk kishte qëllimin të fshihej. Raporti i tij nuk i ka adresuar akuzat për korrupsion të bëra nga Bamieh.

“Nëse ka diçka [sipas pretendimeve Bamieh], ai do të ndiqet penalisht plotësisht dhe tërësisht. Nëse nuk ka asgjë për të ndjekur penalisht, duhet të bëhet e qartë se kjo ishte e gjitha një mashtrim “, tha ish-kreu i EULEX-it Gabriele Meucci në emisionin Jeta në Kosovë, duke shtuar se akuzat e Bamieh e kanë dëmtuar misionin në masë të madhe.

Bamieh është e bindur se EULEX-i ka dështuar në luftën kundër korrupsionit.

“Ata kanë pasur pak sukses në luftën kundër korrupsionit dhe mënyrën se si unë u trajtova treguan se ata nuk ishin seriozë për këtë, ata vetëm deshën të lënë përshtypjen se ishin aty”, tha Bamieh.

Kur u pyet në lidhje me sulmin e fundit të EULEX-it të kryer në një përpjekje për të arrestuar një rrjet të krimit të akuzuar për përvetësimin e tokës në pronësi shoqërore, Bamieh tha se ishte i përshtatshëm.

“Po disa raste të profilit të lartë kanë qenë të akuzuar kohët e fundit, por sidomos pak para zgjatjes e mandatit të misionit”, tha Bamieh. Të martën, mandati i EULEX-it është zgjatur nga Këshilli i Evropës deri më 14 qershor 2018. “Nëse ti i pyet njerëzit vendorë,  ata do të ju tregojnë se ata janë të kënaqur që EULEX është ende në Kosovë, madje edhe me të gjitha gabimet e tij. Por ata meritojnë më mirë. Ata e meritojnë një EULEX i cili e bën këtë punë dhe udhëhiqet nga një shembull”.

Bamieh thotë se edhe pse ajo ka shpenzuar tashmë më shumë se 80,000 funte (100,000 euro) në procedurat ligjore, ajo do të vazhdojë të luftojë kundër ish-punëdhënësit të saj.

“Strategjia EULEX-i është që të vonojë dhe të fsheh duke shpresuar se nuk do të përgjigjet për akuzat përmbajtjesore. Ata do të përfundojnë duke u përgjigjur për gabimet e tyre, edhe në qoftë se unë kam për të përshkuar gjithë rrugën deri në Gjykatën Evropiane të Drejtave të Njeriut”, tha Maria Bamieh. /kallxo.com/.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...