Published On: 20 Shkurt, 2016

Prof.Dr. Pajazit Nushi (1933-2015), psikologu shqiptar i formatit europian

Biblioteka “Shëtitëse” e Prishtinës kushtuar akademikut nga Kosova, Prof.Dr. Pajazit Nushi (1933-2015), psikolog shqiptar i formatit europian.

 

Dr.Laurant Bica

Në një interviste me nje gazetar te mirenjohur te Kosoves,nje vit e gjysem para vdekjes,akademiku Pajazit Nushi,qe bashkekohaniket (bashkekohesit),sic thuhet ne Kosove,do ta cilesonin ne te gjalle te tij me epitetet “Simbol i dijes”,”Mendjendritur”,”Pleqnar me dije”,“Dijetar i shquar”etj., do te bente ne fund te saj nje pohim te vyer qe flet shume per punen e madhe te bere ne fushen e psikologjise,te ciles i kushtoi jeten dhe kapacitetet intelektuale te tij:”Une kam lexuar mbi 992 vepra psikologjike…”.Me nje llogari te thjeshte,po te kemi parasysh qe nje veper ka te pakten 150-200 faqe, rezulton se gjate mbi gjysem shekulli qe u muar me studimet psikologjike (vec te tjerash), ai  ne kete fushe ka lexuar afersisht 150.000 deri 200.000 faqe.Kjo shifer flet per punen e tij kolosale,sikur ta shohim thjesht e te gjykojme vetem nga pikpamja sasiore.

 

 

                                                  

 1.Nje jete e tërë me e  për psikologjinë

Pajazit Nushi eshte nje nga personalitetet e Kosoves qe u shqua ne fushen e shkencave shoqerore dhe si veprimtar shoqeror ne fushat e arsimit,kultures,shkences,pa lene menjane dhe ate te politikes.Por shtylla kurrizore e krejt jetes se tij ka qene puna e tij ne fushen e psikologjise.Ai zhvilloi nje veprimtari te gjalle ne laboratoret psikologjike sidomos ne Shkollen Normale ne Prizren,duke bere hulumtime empirike dhe mbasandej keto arritje te tij i misheroi me pergjithesimet qe beri ne botimet e tij, e i pasqyroi ne librat qe shkroi apo ne shtypin e perditshem dhe ate periodik.Paraqitja e rezultateve te hulumtimeve empirike  ka qene preokupim kryesor i tij.Pra,profesor Nushi  ka qene para se gjithash nje psikolog i mirefillte i kerkimeve shkencore praktike dhe pastaj eshte marre me studime teorike.Ndonse nuk i ka pasur kushtet si shoket e vet te Europes,prap se prape ai ja ka dale mbane te ece shume a pak ne nje hap me koleget e vet europiane te fushes se psikologjise,bile eshte cmuar e vleresuar prej tyre ne raste te ndryshme.Nderkohe ai ka qene i azhurnuar me arritjet me te fundit te shkences psikologjike ne bote gjate tere jetes se tij.

Ne jeten e tij 82 vjecare ai eshte marre me psikologjine per 65 vjet rradhazi,kurse me ligjerimet e tij ne shkollat e larta dhe ne universitet ai ka vazhduar pa nderprerje per mbi gjysem shekulli.Jane me  mijra kuadrot psikologe apo te pedagogjise qe kane kaluar si studente ne auditoret, ku jepte mesim profesor Pajazit Nushi. Gjithcka nisi si pa dashur ne vitin e larget 1950, kur sapo kish mbaruar Shkollen Normale te Gjakoves dhe u caktua te jepte mesim ne Gjimnazin e Ulet te Decanit.Nder lendet qe ju dha ishte pikerisht psikologjia ,e cila do te behej strumbullari i jetes se tij.Mesuesi i ri Pajazit,qe kish mbaruar shkelqyeshem studimet e mesme, bluante ne mendjen e vet gjera te tjera.Ne vitin !951, pra vetem nje vit me vone, ai do te niste studimet e larta ne Degen e Psikologjise ne Fakultetin Filozofik te Universitetit te Beogradit, prane katedres se psikologjise eksperimentale.Per kater vjet ai ja doli te kryente studimet me sukses dhe te marre deshmine si profesor i rendit te pare per psikologji, pas nje provimi shteteror prane Ministrise se atehershme te Aresimit e Kultures te Republikes se Serbise.

Ai ka qene hartuesi i teksteve per lenden e Psikologjise se Pergjitheshme,vetem ose si bashkeautor, per shkollat e mesme si dhe per shkollat e larta. dhe per Universitetin e Prishtines. Ka ligjeruar kete lende ne Universitetet e Prishtines, te Tiranes e te Tetoves ne dy dekadat e fundit.Ne Universitetin e Prishtines ne vitin 1983 ai mbrojti dhe disertacionin e doktorates se vet me teme:”Zhvillimi i terminologjise psikologjike dhe baza semantike e percaktimit te saj ne gjuhen shqipe”.Ne kete menyre ai u be dhe doktori i pare i shkencave psikologjike ne Kosove.Me pas emri i tij shume shpejt do te dilte jashte kufijve te Kosoves, duke lartesuar ate si personalitet te fushes se psikologjise, ne Tirane e Prishtine apo me pas ne Tetove,ne Beograd e Zagreb, ne Rome,deri pertej oqeanit ne Minesota te ShBA etj.Ai do te afirmohej krahas kolegeve te vet psikologe ne forume kombetare ne Shqiperi,Kosove , Maqedoni  dhe kongreset nderkombetare kushtuar shkences se psikologjise ,duke nderuar jo vetem veten e tij por dhe Kosoven.

 

2.Psikologjia,Psikoanaliza dhe Mendimi Psikologjik Shqiptar

          Prof. Pajazit Nushi ka meriten se ai solli kontributin e vet ne mendimin psikologjik shqiptar ne nje fushe te parrahur me pare nga te tjere,pasi ishte nje fushe e anatemuar ,e goditur nga te gjitha anet,e nenvleresuar,e anashkaluar dhe e shmangur ne te kaluaren si ne Shqiperi ashtu edhe ne Kosove.Ne Shqiperi kjo situate paradoksale vazhdoi per 50 vjet,ndersa ne Kosove per 30 vjet, pasi per aresye qe dihen situata ne ish Jugosllavi ka qene me tolerante ndaj gjerave qe vinin nga Perendimi.Ne se ne Shqiperi Psikoanaliza e Frojdit,autori i saj dhe rryma e frojdizmit si ideologji shiheshin si “te demshme”, “te rrezikshme”pasi ishin  “reaksionare e borgjeze”, “mace e zeze”,“tabele qitjeje” qe duhej goditur dhe vetem goditur.Aty brenda tyre fshiheshin fjalet “mekatare” si “pavetedije”,”instikt”,”seks”etj , te cilat dominonin dhe  kushtezonin veprimet e sjelljen e njeriut dhe qe çonin ne te ashtuquajturin “degjenerim borgjez”.Vete Prof.Nushi e pasuroi mendimin psikologjik shqiptar me kerkimet e tij sidomos keto 20 vitet e fundit lidhur me ndikimet e psikoanalizes si teori shkencore ne psikologjine ne pergjithesi,ne zgjerimin e diapazonit te kesaj te fundit,duke hyre dhe psikoanaliza  ne arritjet e ndryshme te psikologjise se sotme ,duke i dhene shkencave psikologjike nje “frymemarrje”me te gjere dhe nje mbeshtetje  me te madhe per zhvillim te metejshem.Ne vitin 2006 botoi ne Prishtine vepren e tij “Psikanaliza dhe Mendimi Psikologjik Shqiptar”me rreth 300 faqe frut i kerkimeve te tij gjate dekadave.Per te shkruar kete veper atij i eshte dashur te shfletoje shtypin periodik, literaturen qe dilte e te ndjeke me kujdes çdo gje qe shkruhej per Frojdin e psikoanalizen e tij  ne Shqiperi ,Kosove e me gjere.Duhet te ishe largpames,vizionar nga njera ane qe te shihje prapa drureve pyllin,te ishe i azhurnuar me punen e arritjet me te fundit ne fushen e psikologjise dhe vlerat e psikanalizes si teori shkencore ,ne nje kohe kur ajo sulmohej nga jashte e nga brenda dhe nga ana tjeter te ishe kurajoz  dhe i duruar, per te punuar e mbledhur materialin qe shkruhej per Frojdin,Psikanalizen e Frojdizmin, qofte ne sensin  pozitiv apo negativ  e te mos bije preh e opinioneve te ndryshme te  kohes per to,shpesh edhe kontradiktore.Pikerisht fale  kesaj pune te paprere grumbulluese,pergjithesuese e sintetizueze ,Prof.Pajazit Nushi e ka pasuruar mendimin psikologjik  shqiptar edhe me prurjet e gati nje shekulli, atij te 20-te,ne nje fushe si psikoanaliza.Me analizat  e sintezat qe ben e me perfundimet qe nxjerr Nushi ka sjelle nje ndihmese origjinale ne mendimin psikologjik  shqiptar.Ne vitin 2010  ai botoi vepren tjeter qe eshte vazhdim i asaj te botuar me 2006,me titull:”Fjalor shpjegues i psikanalizes”dhe nje thellim me tej ne psikanalize dhe nje ndihmese e re e Prof.Pajazit Nushit.I pare ne  raport me te tjeret  eshte kontributori me i madh ne kete fushe teper delikate e te anatemuar per dekada te tera.Me guxim por jo dhe pa mllef per ate goditje qe ju be psikoanalizes,ben dhe nje afirmim te arritjeve ne kete fushe dhe ndihmeses qe solli per psikologjine ne teresi.

 

 

 

 

3.Puna kerkimore –shkencore ne psikologji.

Pa hyre ne detaje do te permendim veprat qe jane frut i hulumtimeve empirike te vete Prof.Nushit ne vite:”Bazat psikologjike te kultures se te folurit te nxenesve te  shkolles fillore” 1964;”Sistemi i grafise se tingujve te shqipes  dhe vetite perceptive dhe permasat e lexueshmerise se shkronjave te alfabetit te  shqipes”1987;”Te nxenit e lendeve mesimore dhe zoterimi i tyre”1997;”Orientimi profesional dhe individualiteti psikofiziologjik i zgjedhesit te profesionit” 2004;”Intelegjenca dhe masat e zhvillimit te saj nder shqiptaret e moshes madhore” 2006;”Ceshtja shqiptare dhe integrimet politike ekonomike(Kerkimet teorike empirike)” 2003;”Kujtesa dhe trajtimi i saj ne literaturen shqipe nomotike” 2008.Kjo ketu flet per ate se profesor Nushi eshte marre  me proceset e larta te trurit siç eshte  kujtesa.

I madh eshte kontributi i tij ne fushen e terminologjise psikologjike e te fjaloreve psikologjike.Tema e tij e doktorates ishte per terminologjine shqipe te kesaj fushe,gje qe eshte nje ndihmese origjinale ne nje truall te pashkelur me pare. Ai botoi ne shqip “Fjalor i Psikologjise”me 1987.Ne  vitin 2010 doli nga shtypi libri tjeter qe perben nje tjeter kontribut origjinal te profesorit:”Fjalor shpjegues i Psikanalizes”.Kurse ne vitin 2014 doli vepra kapitale amanet e Prof.Dr.Pajazit Nushit “Leksikoni i Psikologjise” ne dy vellime,frut i 50 vjeteve pune,nje veper qe s’eshte thjeshte nje fjalor po nje lloj enciklopedie e psikologjise, ku nderthuren kerkimet e profesorit ne dy rrafshe:njeri  eshte ai shqiptar dhe i dyti eshte ai i huaj,arritjet me te fundit ne shkencen e psikologjise.Libri s’eshte gje tjeter vecse nderthurrje e te dyjave.Kjo veper eshte burim krenarie per ne shqiptaret se na ben te krahasueshem me vepra te se njejtes natyre ne gjuhet e medha si ne anglisht,frengjisht,gjermanisht,italisht,rusisht etj.Kur kam qene ne Turqi kam pare fjalore voluminoze te filozofise,te sociologjise dhe te psikologjise njesoj nga karakteri sikurse vepra dy vellimshe e Prof.Nushit.Kjo eshte veper jete e tij qe per fat arriti ta nxjerre ne te gjalle te tij.

Fusha kerkimore por dhe lende qe i ka dhene mesim ne vite,jane dhe sociologjia,logjika,psikologjia sociale dhe psikologjia e fese (religjionit).Sidomos ne kete te fundit puna e tij ka qene me e madhe.

 

 

4.Ne udheheqje te aresim – kultures dhe projekteve te medha.Enciklopedisti.

Profesor Pajaziti gjate jetes se vet mori pjese dhe ne nje sere detyrash shteterore qe lidheshin dhe me profesionin e tij.Ai ka qene Drejtor i Entit Krahinor per Perparimin e Arsimit e Edukimit,ndihmes kryetari  i Keshillit Federativ per Aresim dhe Kulture te ish-Federates te Jugosllavise;nenkryetar i Keshillit Egzekutiv te Kosoves,kryetar i Keshillit per Mbrojtjen e te Drejtave dhe Lirive te  Njeriut.

Ai ka qene ne krye te tre projekteve te medha ne rang te ish Jugosllavise.I pari ka qene  “Televizioni Edukativ” , lidhur me kete  ka qene kryesues i grupit qe ndermori nje udhetim studimor ne SHBA gjate muajit  maj-qershor 1972.Ka marre pjese ne konceptimin e shkolles fillore unike  per  RSFJ-ise dhe ka studjuar zhvillimin e arsimit  institucional te nivelit fillor ne Norvegji.Dhe se fundi ka qene redaktor i Enciklopedise te Jugosllavise (Seksioni shqiptar) me qender ne Zagreb.

Ajo qe spikat tek profesor Pajaziti eshte fakti se ai eshte nje enciklopedist.Kjo jo vetem per aresyen se u vendos  ne krye te seksionit shqiptar te Enciklopedise Jugosllave por po te qemtosh ne vepren e tij do te konstatosh se nje pjese e  tyre  jane si enciklopedi te vogla dhe krejt vepra e Pajazit Nushit e ka kete karakter enciklopedik.Mjafton te kujtojme “Leksikonin e Psikologjise” te 2014.Ketu po sjell edhe nje fakt tjeter.I tille si Pajazit Nushi ka qene dhe miku i tij  i ngushte  Prof.Dr.Nuri Abdiu.Ata dhe ne fushat e tyre te studimit kane qene komplementare.Pra te dy kane qene psikologe enciklopediste,nenkryetare te Shoqates te Psikologeve Shqiptare.Prof.N.Abdiu kur shkoi ne Rusi  ne Universitetin Pedagogjik,ku  kishte mesuar ne Moske, bleu nje enciklopedi te psikologjise  me  dy  vellime, te cilen s’e  ndau nga vehtja deri sa  qe gjalle.Pra te dy kane qene dy enciklopedi te gjalla te llojit te vet.

 

 

 

 

5.Gazetari    dhe  perkthyesi

Prof.Pajazit Nushi ka qene  nje gazetar pene mprehte.Me kujtohet kur shikoja shtypin e Kosoves qe vinte tek ne,emrin e tij e kam hasur ne revisten “Perparimi”te viteve  50,60 e ne fillim te viteve 70 te shekullit te 20-te.Gjithashtu ne gazeten e  perditeshme “Rilindja” emri i tij ka qene i pranishem here pas here.Emri i tij çfaqet ne shtypin kosovar ne  krah te Fehmi Aganit e plot  te tjereve.Ai eshte nga ata personalitete qe kane ndenjur ne  krah te Ibrahim Rugoves etj.

Nuk ka munguar edhe  ne periodikun qe nxirrte Instituti Albanologjik i Prishtines  me emrin “Gjurmime Albanologjike”.Gjate kohes kur  ka qene kryetar i seksionit te shkencave shoqerore prane ASHAK-ut ai ka drejtuar dhe revisten “Studime Shoqerore”qe nxirrte ky seksion.

Profesor Nushi dinte 6-7 gjuhe por perkthimet qe ka bere jane kryesisht nga gjuha serbokroate.Mund te permendim ketu dy tekste shkollore qe ai i ka perkthyer nga kjo gjuhe.Njeri eshte teksti  “Logjika” me autor M. Markoviq i vitit 1962 dhe tjetri eshte”Te mesuemit dhe kujtesa” i B.Stefanoviq i vitit 1963.Sigurisht qe ka dhe te tjere por keta qe permendem jane dy me te rendesishmit.

 

 

 

 

6.Pedagogu  akademik

 

Nje  jete te tere pedagog i psikologjise por jo vetem i saj.Pedagog ne shkollat normale e te larta pedagogjike,pedagog   ne Universitetin  e Prishtines,pedagog ne kolegjin universitar “Iliria”.Keta te fundit qe e paten per me  se 10 vjet kryetar te bordit drejtues te kolegjit , per  5 vjet rektor universiteti,jane  shprehur per Pajazitin keshtu:”Intelektual i madh,madheshti njerezore,miresjellje bujare,pedanteri dhe korrektesi e pashoqe dhe kontribut intelektual dhe kombetar”.Studentet  per Prof.Pajazitin jane nderi dhe krenaria e  tij , jane ata qe e mbajne gjalle.

Ne vitin 2000 u zgjodh anetar korespondent  i Akademise se Shkencave dhe Arteve te Kosoves,ndersa ne vitin 2008  ASHAK e zgjodhi anetar te rregullte.Ka qene sekretar i Seksionit te Shkencave Shoqerore te  ASHAK ne periudhen dhjetor  2008-2011.U zgjodh nenkryetar i ASHAK  me 24 dhjetor 2011 dhe mbeti ne kete detyre  deri sa vdiq me 2 shtator 2015.Me figuren e tij te pedagogut akademik ai eshte kthyer ne nje simbol te dijes.

Ai eshte dhe nje figure qe rrezaton edhe mbahet si krijuesi  i nje radhe shkollash  te mesme,shkollash te  larta,fakultetesh,Universitetit te Prishtines,ASHAK-ut etj.

 

 

7.Psikolog i permasave mbarekombetare,ballkanike,europiane

Ne rradhe te pare duhet te permendim se Pajazit Nushi ka qene nje nga personalitetet me te rendesishme te Kosoves dhe emri i tij mund te vihet pa frike ne krah te atij te I.Rugoves;jo me kot e kane quajtur te tere“mendjendrituri” .Standartet e tij intelektuale kane qene nga me te lartat edhe si akademik ,si dijetar,si veprimtar i shquar,si drejtues dhe  organizator i zoti.Gjithashtu ai ka qene nje nga ato personalitete te rralla te Kosoves, i njohur ne mbare ish Jugosllavine qe çmohej e vleresohej  shume per aftesite e veta si kuader i veçante.Por mbi te gjitha ai ka qene nje psikolog  me fame qe siç thuhet ne deklaraten e ASHAK-ut me rastin e vdekjes se tij “ ne shkencat psikologjike u be emer i njohur dhe pertej Kosoves”.Dimensionet e tij duhen pare ne disa plane.Permasat e tij jane pike se pari:

Mbarekombetare,mbareshqiptare.

Se pari,ai eshte studjues i mendimit psikologjik shqiptar ne tere trojet etnike shqiptare.Ai ka ndjekur jo ne vite por ne dekada ecurine e ketij mendimi ne tere larmine  dhe zhvillimin e vet, duke qene nje nga me te azhurnuarit me te,krahas nje Bedri Dedeje apo nje Nuri Abdiu;per te parin vete pohon se “Akademik Bedri Dedja-me te cilin kishte miqesi-eshte integrues i mendimit psikologjik mbareshqiptar”.Vete fakti qe ai ka lexuar e studjuar me dhjetra mijra faqe te ketij mendimi psikologjik flet ne te mire te asaj se Prof.Pajazit Nushi e ka studjuar ate thelle dhe ne gjithanshmerine e tij.

Se dyti,ai eshte nje studjues i thuket i Frojdit dhe i psikoanalisteve te tjere qe e pasuan ate dhe i literatures se perkthyer ne shqip apo ne gjuhen serbokroate por ne mjaft raste, kur s’i ka gjetur ne keto gjuhe, atehere ka shfrytezuar gjuhet origjinale, ne te cilat jane shkruar.Gjithashtu ai eshte dhe studjues i ndikimeve te psikoanalizes ne fushen e psikologjise ne terrenin shqiptar,si ne rrjedhen e mendimit psikologjik shqiptar, ne letersine e artin shqiptar si psh.ne pikture etj.Merite e tij eshte se ai pati largpamesine dhe vizionin por dhe guximin dhe kurajon civile te merrej me Frojdin dhe psikoanalizen e tij, qysh ne kohera kur ato ato anatemoheshin si teori,ishin te nemura ne regjimin monist.Megjithate interesimi dhe kurioziteti per t’i njohur  nuk ka munguar dhe atehere.Me kujtohet ne vitet  70 te shekullit 20-te me studentet e mij te deges se fizikes berthamore organizova me kerkesen  e tyre nje takim me profesorin Xhevat Lloshi,ku ai foli me kompetence per psikoanalizen dhe autorin e saj Zigmund Frojd.

Se treti,ai studjoi figura te tilla qe u ndikuan ne nje menyre ose nje tjeter nga psikoanaliza frojdiane si çami Branko Merxhani apo prizrenasi Krist Maloki etj.Nje jete e tere me studime ne fushen e psikologjise e te psikologeve shqiptare.Ai ishte si te thuash ne kete fushe ,por jo vetem ne te , “nje biblioteke qe ecen”.

Se katerti,Prof.Pajazit Nushi ka qene jo vetem ne krye te shoqates te psikologeve te Kosoves por njekohesisht ai ka qene dhe nenkryetar i shoqates mbareshqiptare te psikologjise qe perfshinte te gjithe psikologet shqiptare, kudo qe ndodheshin ne trojet shqiptare.

Dimensionet e tij jane dhe :

Ballkanike.

Se pari,ai studjoi ne Fakultetin Filozofik te Universitetit te Beogradit dhe si te thuash eshte nje produkt ballkanik qe punoi ne terrenin shqiptar.Jeta e tij kaloi ne disa qendra ballkanike siç ishin Beogradi,Zagrebi,Prishtina, Tirana,Tetova e Shkupi.Ai çfrytezoi bibliotekat dhe arkivat,kur ju deshen, te ketyre pese qendrave,lexoi ne to me mijra e mijra faqe kryesisht ne shqip e ne serbokroatisht,po dhe ne gjuhet e medha ne anglisht,gjermanisht,frengjisht,rusisht etj.Aty ai studjoi literaturen psikologjike e psikoanalitike te krijuar ne Ballkan apo te perkthyer ne gjuhet ballkanike,veçanerisht ne serbokroatisht.

Se dyti,veprat e tij psikologjike jane produkt  i studimit te panderprere te kesaj literature dhe i kontakteve te gjalla me psikologe ballkanas.Ketu duhet te veçojme Fjalorin e Psikologjise,Psikologjine e Pergjitheshme ne dy volume,Psikanalizen dhe Mendimin Psikologjik Shqiptar te 2006.

Se treti,Terminologjia psikologjike eshte marre edhe nga tekstet analoge te kolegeve te tij ballkanas.Ne veprat e tij te sferes se psikologjise gjejne vend me respekt personalitete  te fushes,sidomos te ish Jugosllavise;ashtu sikurse vepra e tij rrezatoi e rrezaton sot e gjithe diten jo vetem ne hapesiren mbareshqiptare por dhe ne hapesirat ballkanike.

Se fundmi Akademiku Pajazit Nushi eshte psikolog i formatit europian.Tek ai nuk mund te anashkalojme permasen :

Europiane,nderkombetare.

Se pari,ai studjoi ne dhjetevjeçare mendimin e perparuar psikologjik e psikoanalitik europian.Ai u be njohes shume i mire i vepres se Frojdit dhe te pasuesve te tij.Gjithe kete akumulim ne fusha nga me te ndryshme te psikologjise ai e misheroi ne veprat e veta e sidomos ne vepren e vet kapitale “Leksikoni i Psikologjise” ne dy vellime me 1129 faqe qe e botoi gati ne fund te jetes se vet, ne vitin 2014.Fushat e tij studimore brenda sferes se psikologjise ishin psikologjia e pergjitheshme,terminologjia e psikologjise,psikologjia pedagogjike,psikologjia eksperimentale,etnopsikologjia dhe ajo e metodologjise hulumtuese te psikologjise.

Se dyti,Prof.Dr.Pajazit Nushit duhet t’i njohim dy merita ne kete aspekt.Në se së bashku me mikun e tij Prof.Dr. Nuri Abdiu perfaqesojne dy psikologe enciklopediste,i pari eshte me prodhimtar.Akademik Nushi ka botuar te pakten 5  vepra,te cilat jane si te thuash si pese “ enciklopedi te vogla”:Fjalori i Psikologjise”,”Psikologjia e Pergjitheshme” ne dy vellime,”Psikanaliza dhe Mendimi Psikologjik Shqiptar”,”Fjalori Shpjegues i Psikanalizes” dhe vepra sinteze “Leksikoni i Psikologjise” ne dy vellime.Te tera keto kapin mijra faqe.Kurse krejt vepra e Profesorit perfaqeson nje enciklopedi te madhe te psikologjise  ne gjuhen shqipe.Ne se Prof.Dr. Nuri Abdiu,miku im i ndjere,bleu ne Rusi,ku kish kryer studimet e larta,nje enciklopedi te madhe te psikologjise  ne dy vellime me arritjet me te fundit ne fushen psikologjike,te cilen s’e leshoi nga dora deri sa vdiq,Profesor Pajaziti u perpoq dhe besoj se ja arriti, te krijoje nje enciklopedi te psikologjise me veprat e veta.Sido qe te jete te dy jane komplementare me njeri tjetrin ,qofte si fusha  studimi,qofte si enciklopediste,nuk ka paralelizem ne vepren e tyre apo s’i bejne karshillek njeri tjetrit.Pra veprat e Profesor Pajazit Nushit ne teresine e tyre apo veç e veç shperfaqin  ne terrenin shqiptar mendimin enciklopedik europian lidhur me shkencat psikologjike.-sherbim  ose merite qe duhet t’ja njohim ketij akademiku te nderuar. Atij duhet t’i njohim dhe meriten tjeter,qe mendimi psikologjik shqiptar s’ka qene kurre jashte rrjedhave te mendimit psikologjik europian, si ne dite te mira ashtu edhe ne dite te keqija,bile s’e teprojme, neqoftese do te themi ka ecur deri diku ne nje hap me te.Dhe per kete ecuri te ketij mendimi ne dhe brezat qe do te vijne do t’i detyrohemi  ne nje mase te madhe dijetarit psikolog Pajazit Nushi.

Se treti,Prof.Pajazit Nushi me dy veprat e tij, kushtuar psikoanalizes si “Psikanaliza…” dhe “Fjalori..” tregon standartet e tij, jo thjesht shqiptare e ballkanike por ato europiane te tij ,duke na nderuar si popull e si komb edhe ne kete fushe,sa te re aq te veshtire dhe duke perditesuar e pergjithesuar arritjet tona ne mijevjeçarin e ri.Me veprat e tij per psikanalizen ai u vjen ne ndihme universiteteve tona, sidomos fakulteteve te shkencave shoqerore e psikologjike.Eshte nje ndihmese teper e vlefshme per to dhe veprat e tij duhen futur ne programet e degeve te psikologjise  ne Tirane ,Prishtine ,Shkup etj. siç ka bere p.sh.Universiteti “Wisdom” e ndokush tjeter.Ne nje terren te anatemuar per 50 vjet nga monizmi,ai ka kurajo e ngre kryet,punon per gati dy dekada per psikoanalizen e perfaqesuesit e saj si ne Europe dhe ne bote.Pune jashtezakonisht e madhe.Psikoanalizen e shikon si ne qendrimet negative ,ashtu e ne qendrimet pozitive qe jane mbajtur ndaj saj.Me dy veprat e tij per psikoanalizen ai sfidon qendrimet negative ndaj saj ne te kaluaren moniste.

Se katerti,Pajazit Nushi mori pjese ne nje sere konferencash,simpoziumesh dhe kongresesh te  ndryshme nderkombetare te psikologjise ,pa lene menjane Ballkanin,si ne ate te Romes e ne nje varg kryeqytetesh europiane e deri ne Minesota te Shteteve te Bashkuara te Amerikes, duke bere te pranishme ne to rezultatet e kerkimeve te tij dhe duke ballafaquar mendimin e arritjet e tij me ate te psikologeve pjesemarres ne keto forume shkencore.Ne to ai u paraqit me dinjitet me kerkimet origjinale te vetat si ne fushen e mesimit,te hulumtimeve shkencore  ashtu dhe te botimeve.Nga lemi i mesimdhenies, veç psikologjise ne pergjithesi, ai solli pervojen e tij nga sfera e  psikologjise sociale e sidomos ajo e psikologjise se religjionit si dhe nga dy shkenca te aferta me psikologjine siç ishte ajo e logjikes dhe e sociologjise etj.Nder fushat me te spikatura te kerkimit shkencor duhet te veçojme ato te hulumtimeve empirike,me te cilat u muar gjithe jeten,te psikologjise se pergjitheshme,te fjaloreve e te terminologjise psikologjike ne gjuhen shqipe,te psikoanalizes e te tjera.Ne fushen e botimeve shkencore, perfshi e perkthimet, Prof.Dr.Pajazit Nushi ka nje veprimtari te begate qe kap gati 6 dekada.Ketu duhet te futim botimet e  fjaloreve,te teksteve te psikologjise te pergjitheshme(shume i madh eshte kontributi i Profesorit ne sferen e tekstologjise), si per gjimnazin apo shkollat e larta pedagogjike e universitetet,qofte vete, qofte si bashkeautor,ne lemin e psikoanalizes me disa prurje te reja ,ne sferen e kerkimeve empirike veç botimeve per kujtesen,per psikometrine etj.ka artikuj e trajtesa te shumta shkencore sidomos ne terrenin shqiptar.Ne aspektin kombetar ka artikuj shkencore si per Naim e Sami Frasherin,per Lazgush Poradecin,per pleqnaret,per genocidin serb ndaj shqiptareve,per shqiptaret ne pergjithesi etj., duke i pare gjithmone nga kendi psikologjik.Nuk mungojne tek Profesor Nushi dhe ndihmesat ne botime edhe lidhur me psikologjine e religjionit si ne tekste apo artikuj shkencore, per terminologjine e ketij drejtimi,per personalitetin e Profetit Muhamet etj.,etj.

Se pesti dhe se fundmi,Prof,Dr.Pajazit Nushi me krejt vepren e vet te botuar u perpoq qe ne gjuhen shqipe te  kete ne fushen e shkencave psikologjike,ku dijet shtohen me shpejtesi, gjitheçka ka edhe ne gjuhet e medha europiane si ne anglisht,gjermanisht,frengjisht,italisht,rusisht etj.,pra ta ngrere statusin e saj,te mos i mungojne asaj jo vetem  nga arritjet ne to por dhe ne botimet e ndryshme qe kane te bejne me mendimin psikologjik shqiptar,me etnopsikologjine e popullit tone nga shekujt deri sot.Pra desh ta vere shqipen me botimet nga psikologjia e psikoanaliza  ne nje rang me gjuhet e siperpermendura europiane.Fjaloret apo tekstet e tij te psikologjise nuk dallohen nga ato te botuara ne Europe e ne bote.Keshtu neqoftese do te themi qe dhe shqipja me botimet e veta eshte bere gjuhe e  madhe ne sferen psikologjike ketu duhet te shohim qe kjo eshte arritur edhe ne saje te punes se tij per dekada te tera.”Leksikoni” i madh i tij nuk i le asgje mangut “Sozluk”-eve te medhenj te Psikologjise ne gjuhen turke ndersa tekstet e tij te Psikologjise se Pergjitheshme te botuara ne Prishtine jane njesoj si tekstet europiane,jane te krahasueshme me to si nga cilesia e botimit e standartet shkencore.

 

8.”Une ndaj fatin e kombit tem”

Padyshim Profesor Pajazit Nushi i takon atij brezi te shqiptareve te Kosoves, qe ndonse u shkolluan ne Universitetin e Beogradit, mbeten idealiste “ te pandreqshem” ne krye dhe me popullin e tyre deri ne fund te jetes ,deri ne frymen e fundit.Kesaj plejade intelektualesh te shkolluar qe kur e desh puna e koha sakrifikuan dhe jeten e tyre i perket dhe akademiku ne fjale.Ai diti te “manovroje” ne furtunat e kohrave qe s’qene hiç te mira per shqiptaret ne ish Jugosllavi,diti te “notoje” ne detin tere dallge antishqiptare te shovinizmit serbosllav dhe te shpetoje pa u masakruar,siç ndodhi me shoke te tij si Fehmi Agani etj.Ai ishte dhe mbeti  deri ne fund nje atdhetar i pashoq qe beri shume per kombin e vet,jo thjesht per Kosoven por per tere Shqiperine e mbare Shqiptarine.Le t’i shohim gjerat konkretisht.

Per tragjedine e shqiptareve te Nishit,e cila u mbajt fshehur nga qarqet shoviniste per gati nje shekull e gjysem,”i respektuari Akademik” Pajazit Nushi ne diskutimin e tij me rastin e botimit te tre librave te autorit Sabri Uka,lidhur me debimin e tyre nga trojet e veta autoktone me 1877-1878,ne promovimin e tyre ne vitin2004, “gdhendi” midis te tjerash e disa fraza lapidare qe veç mesimdhenese, flasin ne menyre sinjifikative per patriotizmin e tij te thelle.Ato jane sa aktuale, aq edhe me vlere per te ardhmen e kombit shqiptar.”Njohja e shpernguljeve shqiptare eshte conditio sine qua nom,per ta kuptuar e mesuar mire historine kombetare te shqiptareve.” “Spastrimi etnik i Sanxhakut te Nishit nga shqiptaret ka qene atakimi i drejtperdrejte i tokave te tjera shqiptare dhe afrim i ushtrise serbe kufijve te shtetit shqiptar,edhe keshtu te cunguar,me qellim agresioni te teresishem te popullit shqiptar dhe te shtetit te tij”.”Porosia me e madhe e kesaj vepre (te Sabit Ukes L.B.) eshte dhe mbetet:shqiptaret te mos largohen kurrsesi nga trojet e tyre sepse sidomos rinia ne trojet e veta eshte e ardhmja jone,eshte lumturia jone,eshte trupi,shpirti,ekzistenca e kombit tone,e Kosoves se lare me lot e gjak e te djegur gjate shekujve ne flake”.Kjo eshte dhe nje porosi-amanet e akademikut tone.

Krijimi i  Akademise se Shkencave ne vendin-ame. Ne vitin 1970 u be nje simpozium shkencor ballkanik ne Athine,Greqi, ku merrnin pjese dhe profesore nga Shqiperia dhe Kosova.Tre profesore kosovare u kerkuan kolegeve nga Shqiperia qe te njoftonin udheheqjen shqiptare te kohes se ne Kosove ne nje te ardhme te afert do te ngrihej Akademia e Shkencave.Mire do te ishte qe vendi ame ta ngrinte me perpara.Me 13 Shkurt 1972  çeli dyert Akademia e Shkencave e Shqiperise dhe nje vit me vone ajo e Krahines Autonome te Kosoves.Midis profesoreve te Prishtines njeri ishte Pajazit Nushi…

Ne krye te kremtimeve te Lidhjes Shqiptare te Prizrenit.Kryetar i Keshillit Organizativ per pergatitjen e ketij solemniteti ne Kosove u caktua Prof.Pajazit Nushi.Festimet ishin madheshtore dhe u zhvilluan siç e meritonte nje ngjarje e tille,aq me teper ne Kosove.Merrnin pjese e profesore nga Shqiperia.Referatin kryesor me rastin 100- vjetorit te Lidhjes Shqiptare te Prizrenit e mbajti Profesor Pajazit Nushi.Viti 1978 mbeti nje vit i paharruar per Kosoven dhe shqiptaret e atyshem.

“Une ndaj fatin e kombit tem”.Viti 1981.Ne Kosove ka plasur shterngata nacionaliste e shoviniste serbomadhe kunder “pobuna-s”(kryengritjes) shqiptare.Pushteti sllavomadh i Jugosllavise se atehershme nuk gjeti mjet tjeter per te shtypur demonstruesit shqiptare,perveç leshimit te tankeve  qe vune nen zinxhiret e tyre deri dhe femije.Egersia nacionaliste nuk njohu kufi.Ne kete klime terrori profesorin e nderuar Pajazitin organet pushtetore te kohes dhe UDB-a(sigurimi jugosllav) e larguan nga puna dhe i lane vetem nja 10 ore ne nje  fakultet si pedagog i jashtem dhe keto ore ne mbremje ishin sa per te mbajtur frymen  gjalle, pa lere me familjen.Bisha shoviniste do t’i turrej dhe nje kuadri te vet ,qe kish mbaruar studimet ne Beograd.Dhe kujt ja benin keto,pikerisht atij qe kish qene deri zv/minister i arsimit dhe kultures i ish Federates Jugosllave!Mllefi sllavomadh do te binte edhe mbi shqiptarin e panjolle Pajazit Nushi,bir Gjakoves kreshnike!

Nje nder themeluesit e Lidhjes Shqiptare ne Bote.Profesor Pajazit Nushi bashke me koleget e tij si Zekeria Cana,Esat Stavileci etj. eshte njeri nga themeluesit e Lidhjes se Shqiptareve ne Bote.Ne krye te saj u vune vellezerit binjake Kuzhnin, shqiptare te Kroacise,Simoni dhe Mihali, te cilet ka pasur rastin t’i njohe ne Perfaqesine e Kosoves ne Stamboll  te Turqise dhe autori i ketyre rradheve.Padyshim edhe ne funksionimin e ketij organizmi mbareshqiptar roli i veprimtarit shqiptar Pajazit Nushi nuk ka qene i vogel.Ai ka kontribuar ne rritjen,forcimin dhe mbarevajtjen e kesaj organizate boterore te shqiptareve kudo qe ndodhen.

Pensionimi i parakohshem i 1991-it. Me 1989 Kosoves ju hoq autonomia.Mbi te shpertheu barbarija serbosllave.Natyrisht ajo nuk mund te mos godiste nje personalitet e nje figure me integritet e me ndikim ne mbare Kosoven, siç ishte profesor Pajazit Nushi.Ajo nuk mund te toleronte akoma qe nje burre i tille me peshe te madhe ne opinionin kosovar t’i leviste para syve apo te vazhdonte te punonte ne nje mjedis te “rrezikshem” per te ,siç ishin ambjentet universitare. Ndaj nje dite  te bukur Prof.Dr.Pajazit Nushi e  pa vehten jashte dyerve te Universitetit te Prishtines,ku kish mbi dy dekada qe punonte ne vijimesi.C’kishte ndodhur?Me  nje manover djallezore e larguan nga vendi i punes.E pensionuan para kohe!!!

Kryetar  i  Keshillit per Mbrojtjen e te Drejtave dhe Lirive te Njeriut.Pajazit Nushi nuk ish nga ai brume apo nga ata lloj njerezish qe mund t’i largoje nga jeta e gjalle me nje te rene te lapsit.Shume shpejt ata qe kujtonin se e lane ne hije P.Nushin deri sa “te ngryste ditet e pleqerise se vet” e pane  veten te zhgenjyer.Profesori energjik e vital krijoi Keshillin per Mbrojtjen e te Drejtave e Lirive te Njeriut per Kosoven,u vu ne krye te tij dhe me se nje dekade sensibilizoi jo vetem opinionin mbareshqiptar por ate europian e boteror.Deri diku ai me kujton ne kete funksion Jusuf Vrionin tone,por sigurisht profesor Pajazit Nushi punoi e veproi ne kushte me te veshtira se ne Shqiperi.Ai jo vetem çmontoi genjeshtrat e propagandes jugosllave per te drejtat njerezore qe vallaha “gezonin” shqiptaret e Kosoves por ai nxorri ne shesh,ne drite te diellit, krimet e soldateskes serbe (te policise e ushtrise),keqtrajtimet e perditeshme qe i beheshin popullit  te Kosoves.Meritat e tij ne kete fushe jane te padiskutueshme.Kontributi i tij eshte madhor.

Ne Aksionin e Pajtimit te Gjaqeve ne krah te Anton  Cetes.Prof.Pajazit Nushi mori pjese dhe ne aksionin e madh per pajtimin e gjaqeve.Ai ishte nje nga ndermarrjet me te medha te inteligjencies kosovare ne krye te popullit te vet,nje sinjal per pushtetin serb te instaluar ne Kosove se para rrezikut te madh populli i Kosoves ngrihej mbi ndasite e veta te çdo lloji,qofte kjo edhe nje plage e tille si gjakmarrja.Ai u rradhit ne krah te drejtuesve e udheheqesve me eminente nga profesorati i Universitetit te Prishtines si Anton Ceta,Zekeria Cana,Ramiz Kelmendi,Muhamet Pirraku etj.Mbi 1000 familje qe ishin ne hasmeri me njera tjetren u pajtuan.Ishte me te vertete nje gje  madheshtore qe s’kish ndodhur kurrnjehere me pare ne historine e ketyre trojeve dardane.

Trajtesat shkencore-deshmi e atdhetarizmit te pamort. Jane rreth 142 artikuj,kumtime  shkencore,punime studimore e trajtesa te vecanta shkencore  jo vetem nga fusha e psikologjise se ngushte por dhe e psikologjise sociale e te psikologjise se religjionit,sociologjise,leksikologjise shqipe etj.Nje pjese syresh  me permbajtjen e tyre vec te tjerash flasin per patriotizmin e flaket te Pajazit Nushit.Te tilla jane ato per figurat rilindase Naim e Sami Frasheri,per Lazgush Poradecin,per pleqnaret e Kosoves,ato kushtuar rezistences se popullit shqiptar,per demaskimin e genocidit serb ne Krahine,per shqiptaret ne pergjithesi si komb etj.

Ne Institutin e Hulumtimit  te Krimeve  te Luftes ne Kosove.Ne mars te vitit 2011 Prof. Pajazit Nushi u zgjodh keshilltar i larte shkencor ne kete institut.Me te drejte se per afro nje dekade ai ne vitet 90 shek. 20 ishte denoncuesi me i madh i ketyre krimeve qe beheshin nga pushtuesi serb.Pajazit Nushi edhe ne kete detyre te re dha nje kontribut te çmuar.

E pare ne  teresi, nga ato çka permendem me lart, veprimtaria e tij  deshmon per patriotizmin e tij te kulluar.Tek ky personalitet i Kosoves ka rrahur nje zemer atdhetare,e cila mbi gjithçka ka vene interesat e vendit, te Shqiperise e te shqiptareve,te mbare Shqiptarise.Per Akademikun Prof.Pajazit Nushi ka pasur nje “Nord”,nje devize:”Une ndaj fatin e kombit tem”.

9.”Kohe e humbjes te Njerëzve te Medhenj”.

Me 15 gusht 2015 nderroI jete akademik Esat Stavileci,me 28 gusht 2015 vdiq akademik Mark Krasniqi dhe pa kaluar as pese dite me 2 shtator 2015 dha frymen e fundit akademik Pajazit Nushi.Per mua qe i njihja dhe personalisht ishte nje goditje shokuese.Brenda rreth gjysem muaji “iken” njeri  pas tjetrit, ashtu si pa e kuptuar, tre pena te mprehta te kalibrit te larte te Kosoves e mbare hapesires etnike shqiptare,nje jurist,nje etnograf e nje psikolog. Ne çast m’u kujtua nje dy vargesh qe ka te beje me nje nga rilindasit tane me te shquar, Hasan Tahsinin:

“Mos valle koha jone,  qenka kohe

e humbjes se njerzve te medhenj,

Ja dhe dijetari Tahsin Efendi shkoi”.

Per fat te keq nje gje te tille e patem dhe me tre figura te tjera madhore ne Shqiperi dhe Kosove,qe une i kam njohur fare mire dhe per mua kane qene miq shume te afert.Ne me pak se tre muaj vdiqen prape njeri pas tjetrit, Prof.Dr.Muhamet Pirraku me 30 janar 2014,Prof.Dr.Shkelzen Raça me 25 shkurt 2014 dhe me 27 Prill 2014 Prof.Dr.Nuri Abdiu,dy te paret historiane te mirenjohur ne Kosove e jashte saj dhe i treti psikolog i shquar ne mbare trojet etnike.Prof.Pajazit Nushi do te mbante qysh ne 10 janar te vitit 2009 nje fjale ne ceremonine mortore te historianit e veprimtarit te shquar shqiptar Prof.Dr.Zekeria Cana dhe jeta do ta sillte qe ai te ishte i pranishem dhe ne ceremonite e vdekjes te kolegeve te tij profesore te Prishtines e te Tiranes qe u permenden me siper.

Po kush ishin ne substance dhe si i kam njohur une secilin prej tyre?

Zekeria Canaj (1934-2009) qofte me jeten,veprimtarine e vepren e vet u be simbol i rezistences kunder pushtuesit serb.Asnjehere s’u perkul para çdo ndjekjeje e persekutimi,duke mbetur ai “rebeli” gjakovar i perjetshem.Si tani e kujtoj ne lektoriumet e Shoqates” Kosova” ne Tirane kur flitej per Ise Boletinin dhe ai shprehej ashtu thjesht:”Duhet t’i njohim me mire keto figura tonat!”Ai kudo priu ne lufte me okupatorin serb.Rinia e Kosoves e pa ne krye te Aksionit te Pajtimit te Gjaqeve,ne themelimin e Lidhjes Shqiptare ne Bote,e ku nuk e pa!Ai ishte burim krenarie per te!Vdiq ne moshen 75 vjeçare.

Muhamet Pirraku (1944-2014) Vdiq ne moshen 70 vjeçare,relativisht i ri.Studjues i paepur i Historise Shqiptare.Historian me aftesi te rralla hulumtuese.Burgu dhe okupatori serb nuk ja uli koken.Siç tregon e bija Violeta ai pas daljes nga burgimi dy vjeçar punonte gjithe diten si specialist ndertimi e naten kur kthehej ne shtepi me vullnet te hekurt studjonte e shkruante libra.Atij i detyrojme te pakten tre libra madhore,frut i nje pune voluminoze si “Kultura shqiptare deri ne prag te Lidhjes Shqiptare te Prizrenit”dhe dy monografite teper te rendesishme si ajo per Ymer Prizrenin dhe tjetra per Idriz Gilanin.E mbaj mend si tani kur bente kerkime per te ashtuquajturit “balliste” (baliste siç shprehej ai) te Kosoves,palce e patriotizmit shqiptar,ne Tirane ne Biblioteken Kombetare ose Arkivin e Shtetit apo zbriste ne terren  si ne Fushe-Kruje , Mamuras etj.Kish kaluar kufirin inkonjito  se pashaporten s’ja jepte pushteti i dhunshem serb.Per dy-tre muaj sa vazhdoi kerkimet kafen e kemi pire bashke.

Shkelzen Raça (1951-2014),vdiq ne moshe te re, vetem 63 vjeç ,kur mund t’i kish lene Kosoves se tij e krejt historiografise shqiptare shume e shume vepra te tjera te vyera qe s’arriti t’i shkruaje dot,sepse vdekja e parakohshme s’e la.S’kam si te mos e kujtoj per shumeçka mikun tim te mire.Ishte i vetmi specialist historian i Kosoves qe zoteronte gjuhen greke dhe kish hyre lirisht ne arkivat greke.Atij i detyrojme zbulimin e “Evetarit” te dyte te 1845 te rilindasit Naum Veqilharxhi ne arkivat e Athines ne Greqi.Ai ka ndriçuar maredheniet shqiptaro-greke ne shekullin e 19te dhe është marre me arvanitet e shpernguljet e tyre ne shekujt e mesjetes si askush tjeter.Ne takimin e fundit qe pata me te , me tha se po grumbullonte materiale, per te shkruar nje monografi mbi atdhetarin e personalitetin e Lef Nosit,figure e ndritur e kombit tone.Nuk mund ta harroj mikun tim te shtrenjte per dy gjera.Kopjen e vetme qe kish gjate promovimit te librit te tij “Shpernguljet e Shqiptareve ne Mesjete”ne Biblioteken Universitare te Prishtines ma fali mua;dhe ma dha adresen e shefit te katedres se gjuhes shqipe ne Universitetin e Munihut,Wilfridit…Sa here te kesh nevoje drejtoju Vilit ne emrin tim si mik i  imi qe je.Me vone i kerkova diçka  albanologut gjerman dhe ai s’ma beri fjalen dy.I uroj me shpirt mikut tim qe te prehet i qete ne banesen e fundme!

Nuri Abdiu (1930-2014) . Mik i jemi,i dashur dhe i shtrenjte!Kur flisja me ty sikur flisja me vehten time.E kunderta qe po aq e vertete.Me ike pa u ndjere ,nuk e prisja aq shpejt.Prapa le tre monumente qe ja ngrite vehtes me punen e nje jete te tere.Ty i nderuar profesor te takon merita se brezave qe vijne  u le te shkruar tre vepra madhore: se pari,Historine e Mendimit Psikologjik Shqiptar,se dyti,nje veper per “babane” e Mendimit Psikologjik Shqiptar dhe atij Osman, Hoxha Hasan Tahsinin dhe se treti,te paren Bibliografi te Punimeve Shqiptare ne Fushen e Psikologjise .Di te them se 85 vjetet e jetes tende jane vjete te nje jete intensive si njeri,si veprimtar,si shkencetar…

Esat Stavileci (1942-2015),vdiq 73 vjeç.Te mbaj mend kur sapo ishe kthyer nga Franca,ishe pedagog i ri dhe na fole per te Drejten Krahasuese,nje drejtim atehere i ri ne shkencat juridike.Une ende isha student.Te kujtoj dhe heren e fundit qe u pame bashke kur ti bashke me te tjere merrje pjese ne nje aktivitet te Lidhjes se Shqiptareve ne Bote ne Pallatin e Kongreseve ne Tirane.C’qe ajo ndjenje qe megjithese jemi takuar rralle na shtynte drejt njeri tjetrit,ta nderonim e respektonim njeri tjetrin me gjithe shpirt.Ti mbarove studimet ne  Universitetin e Prishtines, studimet e larta pasuniversitare ne ate te Zagrebit,per te drejten krahasimtare u diplomove ne Universitetin Nderkombetar te Strasburgut,pas 4 semestrash respektivisht ne France,Itali,Hollande e Venezuele.Doktorove ne Universitetin e Sarajeves, dhe mesim gjithe jeten ne Prishtine;gjithashtu dhe mesim ne Universitetet e Tetoves ,te Sofies,te Jenes si dhe ne Universitetin privat Dardania.Por leksione ti dhe rradhazi edhe ne Tirane e Beograd etj.Do te te quaja “Njeriu i Universiteteve” ashtu sikunder ishe kryeredaktor i tre kater revistave te degjuara ne shqip e ne gjuhe te huaja si anglisht,serbokroatisht etj.Por ti ishe dhe akademik par exellance,me po aq te drejte do te quaja “Njeriu i Akademive”.Ti Esat Fisniku ishe bir i nje familjeje te fisme gjakovare,te Stavileceve.Nje shkencetar i vertete qe kur e deshi koha,shkrove libra te tere politiko-juridike,ku argumentoje shtetesine e Kosoves.Ai popull e ata njerez nuk harrojne se me sa zjarr e dinjitet e vendosmeri, ke mbrojtur te drejtat e tyre ne tribunat nderkombetare,ne median e shkruar e te folur, ne ato qindra e mijra faqe te botuara ne gazeta, revista te vendit apo te huaja, ne librat e tua!Ndaj kujtimi yt dhe i vepres qe le pas, mbetet i pavdekshem!

Mark Krasniqi (1920-2015),95 vjeç. Me jetegjati midis atyre,per te cilet po flasim,gati nje shekullor.Nje jete e tere,nje mal pune,nje akademik i perkushtuar,nje fisnik i lindur,tipik si nga pamja e nga shpirti,nje Burre Kosove me tiparet me te mira te shqiptarit,nje pleqnar i zoti,nje burre qe i kish hije vendi dhe  kuvendi,nje njeri i rralle,nje atdhetar i pashoq!Nje lis i Pejes kreshnike,i shkeputur nga Bjeshket e Rugoves!Ishe midis pese gjashte profesoreve te Prishtines qe moren pjese ne kremtimet e 500 vjetorit te vdekjes se Skenderbeut ne Shqiperi me 17 janar 1968.Me ate ballin sokratik dhe paraqitjen tende,ti Mark i beje per vete ata qe moren pjese ne ate kremtim madheshtor te atehershem.Me 1981, kur pushteti serbomadh desh te te eleminonte edhe fizikisht, nja 30 djelmosha studente qe kishin pire ujin e Rugoves, s’t’u ndane as dite as nate ne çdo hap qe beje;edhe ne shtepi kur flije te ruanin derisa u detyruan strukturat udbashe te heqin dore nga qellimet e erreta vrastare. Me 1992 more pjese ne konferencen shkencore kushtuar 80 vjetorit te shpalljes se pavaresise.Aty pata rast te takoheshim prape se ne njiheshim qe me pare.Edhe sot e kujtoj vepren “Gjurme e Gjurmime”,ku ti veç te tjerash sqaroje se nje pjese e fiseve te Malit te Zi ishin me origjine shqiptare.

Pajazit Nushi (1933-2015).Ishe vetem 82 vjeç kur u ndave nga familja, shoket,mjedisi akademik etj.,duke lene nje boshllek qe do te doje nje kohe te gjate qe te mbushet deri diku.Pas le nje emer te madh  dhe nje veper akoma me te madhe,trashegimi e paçmuar per brezat qe do te vijne,sidomos ne fushen e psikologjise.Me tre vepra te tua, qe dallohen veçanerisht ne korpusin e Vepres Tende te Madhe te jetes qe shpresoj qe nje dite te botohet e Plote,ti i nderuar “Mendjendrituri” Profesor Pajazit Nushi i ke ngritur vehtes tende,te pakten tre monumente.Me tekstin e “Psikologjise se Pergjitheshme” (qe une e kam te fotokopjuar ne biblioteken time),me “Psikanalizen…” (qe e kam dhurate prej jush me dedikimin tuaj) dhe me “Leksikonin …” ne dy vellime (qe e bleva ne panairin e fundit te librit ne Tirane fill pas vdekjes tuaj) une kam ne duart e mija tre vepra kapitale te jetes tende ,pikerisht ato vepra qe veç te tjerash,te ngriten  ne lartesine e nje psikologu te nivelit e te standarteve europiane.Dhe pa folur per ate se nga ana profesionale me sherbejne se tepermi,ato jane dhe nje burim krenarie per mua…

 

10.Vepra e Akademikut P.Nushi rron e do te rroje perjete!

Profesor Pajazit Nushi ka nje jete te pasur ,intensive,te mbushur me pune ne sherbim te atdheut,kombit, te profesionit,te shkolles,aresimit,kultures,shkences, shoqerise etj.Gjate kesaj kohe ai eshte vleresuar e nderuar per kontributin e dhene.Eshte shperblyer me falenderime nga shume organizata profesionale e shteterore ne vend dhe jashte.Me 1957 u shpall fitues i cmimit te Dhjetorit-cmimit me te larte ne KSAK-es.Me 1996 fitoi cmimin “Naim Frasheri” si autor i tekstit te psikologjise “Psikologjia” per klasen e dyte gjimnaz si libri me i mire shkollor per ate vit.Eshte bartes i disa dekoratave,dekorata e fundit eshte dekorata e Lidhjes Shqiptare te Prizrenit e akorduar nga Presidenti i Republikes se Kosoves ne vitin 2001.U zgjodh nenkryetar i ASHAK-ut me 24 dhjetor 2011 dhe zv/ kryetar i Asamblese se Akademise se Shkencave te Edukimit (Pedagogji,Psikologji) nga shtatori i vitit 2011 me qender ne Tirane.

Ndofta si askush tjeter nder personalitetet e Kosoves,eshte bere “Qytetar Nderi” i dy shteteve amerikane:ne shtator 1970 i Shtetit Teksas dhe ne tetor 1970 i Shtetit Nebraska te SHBA-ve.Gjithashtu qyteti i vet i Gjakoves i ka dhene ne 14 qershor 2011 titullin “Qytetar Nderi” dhe dy vjet me vone,ndoshta i dhene per here te pare, i shpikur enkas per te, titullin “Qytetar  i Ndritur”.

Ne vere te vitit 2013 pasi kish mbushur 80vjet qysh me 8 janar,kremtoi kete pervjetor mes shokesh e miqsh, me çfaqjen e nje dokumentari per jeten e tij.Mes te ftuarve te zgjedhur ishin dhe kater Profesore bashke me familjet e tyre nga Shqiperia.Ishte Prof.Nuri Abdiu,mik i ngushte i tij,psikolog;Prof.Musa Kraja,maje e pedagogjise shqiptare, me te cilin e lidhte profesioni i pedagogut si ligjerues per me se gjysem shekulli ne auditoret e Universitetit te Prishtines;Prof.Hamit Boriçi,nje jete e tere gazetar ,themelues e studjues shkencor i Gazetarise Shqiptare,me te cilin e bashkonte ndihmesa e tij si gazetar ne shtypin ditor,periodik e shkencor te Kosoves e ate te huaj jashte saj;Prof.Osman Kraja,rektor per nje kohe te gjate i Universitetit te Tiranes, me te cilin kishte komunikuar ne funksionet drejtuese qe kish patur ne Ministrine e Arsimit te Krahines Autonome te Kosoves apo ne krye te Universitetit te Prishtines ne kuader te neneshkrimit te sa e sa marreveshjeve te perbashketa midis universiteteve homologe.Ne Janar 2015 festoi dhe 82 vjetorin e ditelindjes te tij, e cila pati jehone dhe ne media.

Vleresimi i figures se Akademik Prof.Dr. Pajazit Nushit eshte bere si ne te gjalle,ashtu dhe pas vdekjes se tij ne shtator te 2015.Ne ceremonine mortore te tij shkuan,pa folur per te tjeret, vete Presidentja e  kryeministri i Kosoves.Nderimi i tij ka qene krejt i veçante.Ai u cilesua si “njeriu i dijes dhe i pendes,profesori dhe njeriu i urte dhe i guximshem i historise tone te re”.”personalitet i vyeshem dhe i perkushtuar qe ka treguar se si duhet punuar dhe sakrifikuar per kombin dhe vendin e vet”.

Ne Deklaraten e Akademise se Shkencave e Arteve te Kosoves  me rastin e vdekjes se tij per Akademikun Pajazit Nushi u shkruan ndermjet te tjerash dhe keto:”Nje nga figurat me te spikatura ne fushen e shkences,te arsimit dhe te kultures shqiptare,doktori i pare i shkencave psikologjike ne Kosove,anetari i rregullt i Akademise te Shkencave dhe te Arteve te Kosoves dhe nenkryetar  i saj.Humbje e madhe per familjen,Akademine dhe shkencen,per kulturen shqiptare,per koleget e miqte nga Kosova dhe bota shqiptare”.

Ai eshte nje nga stekat e vjetra te politikes shqiptare ne Kosove krahas Ibrahim Rugoves,Fehmi Aganit,Mahmut Bakallit(Baces) etj.,qe luajten rol teper te rendesishem ne jeten e popullit shqiptar te Kosoves.Ne te shkrihen ne nje te vetme dijetari erudit,poligloti dhe enciklopedisti.Koha e Madhe,dalja e Kosoves si shtet me vehte,kish nevoje per njerez te medhenj dhe i nxorri personalitete e figura te tilla.Nje prej tyre eshte dhe Akademik Pajazit Nushi,nje nga Arkitektet e Kosoves se Re e te Shqiptareve te Bashkuar.                                                                                                                                                                                     

Tiranë, janar-shkurt 2016

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...