Published On: 9 Mars, 2016

Priftërinjtë dhe hoxhallarët

Ilir Muharremi

Nëse marrim priftërinjtë, ose hoxhallarët, pavarësisht cilët, mjafton njerëz të cilët abuzojnë në emër të Zotit, këta gënjeshtar i referohen “vullnetit të Zotit”, dhe janë gjakftohtë sepse matin kombet, popujt, individët (veçse vështirë ca individë të cilët janë zot të vetes). Këta nuk janë për kombet, por direkt kinse me Zotin. E keqja është se asgjë nuk ju intereson më shumë se kontakti me hyjnitë. Në këto raste njeriu i edukuar mirë, nga fëmijëria i cili gjithnjë përbuzë Zotin jashtë vetes, vështirë ju kthehet këtyre premtimeve qesharake. Kurse ata të cilët janë zhgënjyer nga jeta si personale apo reale, me një moral të dobët kokë e këmbë i kthehen Zotit (priftërinjve, hoxhallarëve….) Njeriu i penduar me qëllim t’i falen mëkatet i nënshtrohet priftit ose hoxhës. Të dytë (prifti dhe hoxha) jetojnë nga mëkatet. Atëherë më njeriu nuk është i vlerësuar ose njerëzimi nuk është i shenjtë. Nëse zhduken të gjitha fetë do të jetojë njerëzimi dhe Zoti i pastër ateistë. Jeta e vërtetë qe gjetur qysh herët, përjetësia nuk u gjet, vetëm u premtua, sipas feve gjithkush është bir i Zotit dhe njeriu asgjë nuk mund të pretendoj për vete. Çfarë qe kjo kotësi e të jetuarit?! Kjo i bie t’i shpallësh Jezusin dhe Muhamedin heronj. “Duke folur me rregullsinë e fiziologut, këtu më shumë se kudo, do të ishte e përshtatshme një fjalë tjetër, fjala idiot”, vlerësonte Nietzsche. Edhe vetë Nietzsche-ja qe një idiot për priftërinjtë dhe hoxhallarët, vetëm se idiotësinë e krijonte nga vetja për vetveten në ca raste edhe për përmirësime të cilat i bënin mëkatarët. Nëse njeriu pajtohet ta kërkojë Zotin, menjëherë shpallë rrugën e idealizmit. Ky njeri i “shëndoshë” këtë e bënë nga pavarësia e plotë dhe liria totale e të menduarit. Zoti këtu shfaqet si paravënë nga dashuria e shpirtit për të cilën ky njeri mendon se e bartë me vete. Më e thella është kur çdo njeri i kthehet mendimit fëmijëror (pafajësia, harresa, rëndësia e momentit, jeta pa fillim pa fund, vetëm moment brenda së mirës dhe keqes, pa jetëgjatësi, pa Zot, tamam kafshë.) Këtu nuk lind Zoti, por njeriu jeton në mbretërinë e tij. Ose mbretërinë e zotit personal njeriu i pastër e bart me vete, pa vetëdije dhe nëse ekziston Zoti në idenë e këtij njeriu atëherë është si fëmija, dhe fëmija është si Zoti. Fetë e pengojnë Zotin dhe e obligojnë njeriun ta vrasë. Të heqim Jehovain (Zotin e Izraelit), të heqim Krishtin (të birin e Zotit), të eliminojmë profetin Muhamed, Nietzsche-ja do të besonte vetëm në një Zot, (nuk do kishte arsye ta vriste ,) poashtu edhe njeriu më i ri i tokës i cili u pastrua nga këta idiotë të propaganduar fetarë. Gjithnjë në emër të feve u ndëshkua dhe kjo shprishi raportet me Zotin, Zoti (nëse ekziston), nuk ka fe, feja mundohet të shkruan për Zotin pa e njohur, aty krijohet shpifja, dhe Zoti asnjëherë nuk shkroi për fe, nëse jeton (nuk ka lidhje me njeriun) është në pavarësi të plotë, porse nganjëherë mendimi më thotë se edhe Zoti ka një Zot tjetër, andaj më mirë të dominojë Zoti ateistë.
Edhe pse Nietzsche shpallë mbretërinë e Zotit brenda njeriut, ai ndjen për një kapërcim dhe krejt filozofia e tij identifikohet me fjalën “përtej”. Nëse mbretëria e Zotit është brenda nesh, si duhet të veprohet? Kthimi në pastërtinë fëmijërore, aty ku nuk ka ndëshkim, frikë dhe kufizim, vetëm liri dhe harresë. Ajo çfarë jeton brenda, na vë në lëvizje, kurse ajo e jashtmja krijon konfuzion ndërmjet kontaktit me të brendshmen. Më mirë t’i besohet vetëm Zotit të brendshëm, me pa fjalën “përtej” dhe nëse vritet ai në emër të njeriut e jo të fesë, vritet edhe vetvetja. Ky njeri i së ardhmes duhet të jetë Buda i madh dhe i vjetër, i ngjanë fëmijës, vetëm se ai shpërndanë dituri nga vetja, e fëmiju lojë dhe buzëqeshje. Fëmija i vogël është Buda i madh kështu e rregullojnë botën. Këtij fëmiu nuk i mungon intuita ose logjika, përkundrazi ai e tejkalon logjikën e tij dhe pafundësisht ndjenë dhimbje gjë të cilën e arrinte Nietzsche dhe kritikonte Epikurin (Dekadent tipik paganë.) Nuk ka tallje më të madhe me njeriun se Zoti si person (ose individ), i cili qëndron në botën e përtejme dhe dërgoi të birin (mirësinë), kurse i ati (ngul përjetësinë. ) Këtë e ka përdor Kisha e jo Zoti (tashmë zoti nuk ka vdekur sepse s’ka jetuar kurrë.)
Çfarë bëjnë fetë sot? Mashtrojnë në emër të Zotit (Zoti fare nuk ka dëgjuar për fetë), politizojnë, shkatërrojnë kombet, përdoren si mantel, pretekst, vello pas se cilës sipas Nietzsches instinktet bëjnë punën e tyre. Feja dinakëria e përhershme e njerëzimit i shpie në verbërim të instinkteve reale, aty ku ekziston vetëm një Zot: I vetvetes dhe fëmijë. Gjithnjë flitet sipas fesë, madje poshtërsia më e madhe: veprohet sipas fesë. Në botën e feve nuk shfaqet asgjë e cila ka të bëjë me realitetin. Të gjitha fetë rrotullohen rreth hiçit, janë plotë gabime, le që kanë gabime, por edhe helmojnë shpirtin, mesiguri Zotat kënaqen në këtë spektakël tragjikomik sidomos ato hyjni të cilët i kam hasur unë p.sh Nietzsche, Kamy dhe në rastin kur vuajtja na braktisë ne, ndjehet mirënjohje për të gjitha fetë dhe vazhdojnë të kultivojnë rritjen e numrit të kolektivit (këtu shtohet forca e feve) janë më superiore siç tallet Nietzsche-ja sesa majmuni.
Më vjen keq që jam i pranishëm në këtë planetin e vogël të quajtur Tokë. Ose nuk do ta akuzoja asnjëherë Zotin po të mos shikoja njerëz të lindur pa gjymtyrë, invalidë, me sëmundje psikike, defekte fizike, a duhet t’i kërkojnë përgjegjësi Zotit? Revolta ime ngritët në një vendosmëri më ekstreme dhe fetarët janë me jo-në definitive. Po-ja ime dhe jo-ja e tyre qëndron ndërmjet revoltës së arsyeshme dhe pajtimit të pakuptuar ose me përcaktimin e fatit i cili qëndron edhe mbi Zotin. Fati shkruan për Zotin e jo Zoti për fatin. Për shkak të përvuajturve, endacakëve, të sëmurëve mental, Zoti është fajtor. Nëse vret një njëri je vrasës, nëse vret me miliona je diktator, nëse i vret të gjithë je Zot. “Vrasja është atribut hyjnor” vazhdon Kamy. Zoti -vrasës i njerëzve, atëherë asgjë nuk mund ta ndalojë që t’i vret edhe të afërmit tonë. Vetë Zoti e dënoj Jezusin me vdekje në tokë (gjithnjë bëhet fjalë nëse Zoti komandon edhe fatin, por pak mund të besohet në këtë) dhe vetë Jezusi nuk mundi të bëjë asgjë më shumë përveç të publikoj demonstrimin mësimeve e tij. Vdekja të cilën e morri përsipër Jezusi si sakrificë për njerëzimin qe për paqe dhe gëzim të zemrës. Po u dashka të vuash të dënohesh për të vërtetuar mirësinë. Jo ore Zot i paemër, absurditet i jo ekzistimit, dënimi që morri “biri yt”, qe vetëm propagandë personale e tij, pa ndihmën tënde. Por, përse e lë në atë mënyrë të vuaj ai njëri, pasi që ke forcën edhe ta ndalosh? Jo Zot , forca jote në tokë nuk ka kuptim dhe ti nuk ke raporte me njeriun. U vetësakrifikua Jezusi për veten e tij e jo për ty, ndonëse thirrej në emrin tënd. Vuajtja e Jezusit qe edhe hakmarrje për drejtësi dhe gjithçka është poshtëruese për këtë drejtësi derisa përdorë revanshin. Ai u sakrifikua për hakmarrje. Për një çast u përqendrua vështrimi historik se mbretëria e Zotit vjen të gjykojë armiqtë. Unë këtu gjithçka filloj të kuptoj. Këtu merr fund mirësia, paqja dhe humaniteti i Krishterimit. Vdekja e Jezusit qe për mbretërinë e Zotit dhe poshtërsia e Zotit degradon këtë mbretëri. Jezusi në një farë forme kërkonte edhe të barazohet me Zotin, porse këtë nuk e publikonte në tokë, sepse toka e vogël është nën Zotin dhe ai barazohej me njerëzimin. Vetë Zoti nuk do lejonte një gjë të tillë sepse po t’i afrohesh Zotit ai të djeg, veç ai ka dëshirë te jetë Zot. Nëse Jezusi do barazohej me Zotin (me të atin), ai menjëherë do përpiqej ta tejkalonte dhe do shpallte mbretërinë e tij. Të dytë e kishin luftën për pushtet.
Si mund të jetë Zoti i mirë kur ofroi birin e tij si viktimë? “Sakrifikimi në kryq dhe në formën më të poshtër dhe më barbare, sakrifikimi i të pafajshmit për mëkatet e fajtorëve”, revoltohet Nietzsche. Këtu Zotin e shohë si vrasës ndaj të birit, sepse vetë Zoti duhej ta dinte betejën e ashpër të Krishtit ndaj njerëzve. Kur u shpallë doktrina e gjyqit Zoti nuk kishte fuqi ta ndalonte, ose kishte por e linte me qëllim. Pastaj, sakrifica drejt vdekjes, e tani ringjallja dhe vetë Pali qe skeptikë në këtë të fundit kur pohon: “Nëse Krishti nuk është ringjallur prej vdekjes, atëherë feja jonë është e kotë”. Kishte të drejtë dhe kjo pasiguri e tij e identifikoj si predikues, dhe a u ringjall vërtetë Krishti? Pak mund të vërtetohet sepse propaganda depërton më shpejtë se shkenca, e këtë njerëzit e dinin. Pas vdekjes në kryq, fillon një lumturi e re Budiste siç kishte me klithë Nietzsche-ja “Budizmi nuk bënë por mban premtimin, krishterimi premton gjithçka por nuk mban asgjë.” Zoti shprehu pushtetin, Krishti erdhi për pushtet të ri, ndërsa priftërinjtë krijuan fenë mbas tyre, poashtu synuan pushtetin. Kështu që përdorej ideja, teoria, simbolet me qëllim të tiranizimit të masës dhe formimi i kolektivit të madh, gjë që e fuqizon fenë. Edhe Muhamedi morri nga Krishterimi, mjetin për tiraninë, formimin e kolektivit, ose siç e thotë Nietzsche “besimin te pavdekësia”, kjo i bie doktrina e gjyqit.
Edhe te Myslimanizmi, pikërisht te i dërguari nga Zoti, Muhamedi, kërkohet urdhër për bindje ndaj tij, sepse këtu bashkohet edhe bindja ndaj Zotit. Te Myslimanët sipas tyre, Zoti dërgon ndërmjetësues për bindje dhe besim. Njeriu i cili ka hequr qafesh Zotin dhe djemtë e tij nuk ka nevojë për bindje dhe besim ndaj tyre, sepse ai beson instinkteve të veta dhe unit të tij. Këto libra janë veç letërsi dhe mos lejoni të mashtroheni. Fetarët do klithin: “Mos gjyko”, sepse do të digjesh në ferr, dhe jo veç ti, por të gjithë ata që pengojnë rrugën e djemve të Zotit. (Jezusi dhe Muhamedi.) Nuk e lejojnë Zotin të gjykojnë sepse vetë njerëzit gjykojnë në emër të tij. Luten, falen për mbretërinë e Zotit, e çojnë jetën dëm drejt hipokrizisë. Jeta e tyre duket shumë e përulur, madje si hije. Kush nuk i bindet, ai është i kërcënuar, ndonëse Myslimanizmi shprehë më shumë detyrim dhe rreptësi për bindje sesa Krishterimi i cili kishte lulëzimin në mesjetë. Të njëjtën sot që e bëjnë Myslimanët. “Kush më bindet mua, ai i është bindur Allahut, ndërsa kush më kundërshton mua, ai ka kundërshtuar Allahun”. Mirëpo, kush ju bindet të dyve ka nënvlerësuar jetën e tij reale, instinktin dhe ndjenjën. Nuk ka kundërshtim më të madh sesa dashurisë ndaj vetes e këtë njeriu e bënë kur adhuron “perëndinë” dhe “përjetësinë”. Mirëpo, nuk është fillimi dhe fundi i ekzistencës mbarimi i gjithçkaje, njeriu duhet të sakrifikohet për vetveten për “Zotin” që e ka përbrenda e jo jashtë tij. Disi Zoti duket si me kamxhik, diktator urdhërues për të shijuar njeriu “parajsën”. Ja që kishte dhe ka prej atyre që nuk ju binden letërsisë për Zotin, sepse kjo letërsi u shkrua nga njeriu e jo nga Zoti, dhe po të ekzistonte vërtetë nga Zoti ai nuk do bënte propagandë, por në heshtje do ta obligonte ta kuptonte individi. Njeriu bëhet edhe më qesharak kur “citon” në emër të Zotit: “Ai nuk flet sipas qejfit të vet, por ajo që thotë është vetëm shpallje hyjnore, që i vjen atij”. E merr të drejtën të thirret në emër të Zotit, ndërmjetësuesi i cili poashtu synon pushtetin dhe gjyqin.
O njeri i drejtë nuk ka besim më të mirë se në vetveten tënde, ajo është e vërtetuar. Njeriu bëhet edhe më qesharak kur vetëquhet profet dhe merr përsipër tërë universin. Fuqia njeri nuk mund të ik më shumë se nga vetvetja. “Që bënë mirë të veshësh dorashkat kur lexon Dhiatën e Re”, shkruante Nietzsche, i cili nuk kishte mendim pozitiv për çdo letërsi fetare përveç asaj Budiste. “Prania e shumë fëlliqësie thuajse ta imponon këtë”, vazhdon ai. Çdo lloj libri tjetër i pastër bëhet kur lexon librat “e shenjtë fetarë”. Ja një rast që ka lexaur Nietzsche: “Lexova me një frymë, menjëherë pas Palit, atë shakaxhiun, Petronionin, jashtëzakonisht tërheqës e të pacipë, për të cilin mund të thuhet ajo që Domeniko Bokaciu i shkruante dukës së Parmës për Cezar Borxhianin. Pavdekshmërish i shëndetshëm, pavdekshmërish i kthjellët dhe i formuar mirë….” Gabimi i fetarëve qe te thelbësorja, sulmi ndodh por, gjithçka vjen nga vetë ata.
“Kundër mërzisë luftojnë më kot edhe zotat. Ç’bën ai? Shpik njeriun”, shkruan Nietzsche. Porse e kundërta njeriu shpik Zotin. Edhe njeriu ndjenë mërzinë. Mendohet se Zoti tejkaloj kufirin, shpiku edhe kafshët, u gabua sepse instaloj një çikë pushtet te njeriu, dhe njeriu filloj t’i sundonte. Pastaj e krijoj gruan e parë Evën e cila sipas Nietzsches qe gjarpër. Ai fsheh këtu kënaqësinë e jetës për të vazhduar njeriu, frenon epshin, por prapë ja dedikon kuptimin e këtij epshi “të poshtër” priftërinjve. Nga femra lindi kënaqësia, kënaqësia e të shijuarit natyrën dhe frutat. “Zotin e vjetër e kapi një frikë e tmerrshme”, thoshte me qejf Nietzsche duke i dhënë pushtet njeriut. Këtu Zoti bëhet rivalë me njeriun, dhe ky njeri i cili nuk e vret sepse e kupton mos ekzistimin e tij është shkencor. Zoti merr fund aty ku është e pranishme shkenca. “Shkenca është mëkati i parë, fara e gjithë mëkateve, mëkati origjinal”, shkruan ky filozof. Priftërinjtë dhe Hoxhallarët kanë frikë nga shkenca, sepse ajo i qet në pah dobësitë e besimeve të tyre. Ajo beson vetëm në vërtetimin dhe faktet dhe Zoti ikën nga shkenca. Fetarët tok më Zotat e tyre përpiqen të mbrohen nga shkenca dhe si është e mundur kjo? Ky pikërisht është problemi kryesor. Të përjashtohet mendimi për parajsën dhe ferrin, të dilet nga jo shpikje dhe njeriu nuk duhet të mendojë, ai duhet të ndjenë nevojë të jetojë, ngaqë aty ku qe nevoja bie mendimi, dhe Priftërinjtë dhe Hoxhallarët shpikin nevojën. P.sh pleqërinë dhe vdekjen, iu kundërvihen shkencës. Jeta nga shikimi i drejtë i saj nuk e lejon njeriun të mendojë. Këtu errësohen zotat, Zoti më nuk është i denjë të shpik luftërat, ndasinë ndaj njerëzve, dhe luftërat marrin fund. (Priftërinjtë dhe Hoxhallarët gjithnjë i kanë dashur luftërat.) “Lufta punëprishëse e madhe e shkencës”, vazhdon Nietzsche mes të tjerash. Vërtetë kjo është e pabesueshme se si Priftërinjtë dhe Hoxhallarët shpërndajnë diturinë dhe emancipimin tok me luftën. Zoti këtë duhet ta dijë sepse nëse kishte qëllim paqen duhet asgjësuar Priftërinjtë dhe Hoxhallarët. Mirëpo, erdh koha kur njeriu u bë shkencor dhe nuk i mbetet gjë tjetër veç të vras kryeshefin e tyre – Zotin, ose (Zoti nuk ka vdekur sepse s’ka jetuar kurrë.) “Ndërmjetësuesit” e Zotit, Jezusi dhe Muhamedi, pastaj këlyshët Priftërinjtë dhe Hoxhallarët do të dorëzohen dhe njeriu i kopesë do të bëhet vetë Zot. Nuk e dijë a më kuptuat, por Priftërinjtë dhe Hoxhallarët kanë një armik të vetëm: shkencën, vërtetimin më të shëndoshë të vlerave. Këtë e pohonte edhe Nietzsche te “Antikrishti” dhe vetë ai qe dyshues në tekstet e tija në momentin kur e vret Zotin, sepse kjo vrasje ndodh pa shkencë, veç në ide, dhe ishte vrasje e tepërt. Nietzsche-ja nuk e anashkaloj Zotin pa e vërejtur, këtu ai duhej ta kuptonte “ekzistencën e tij”, pastaj ta vriste. Kjo i bie sikur ta sfidosh absurdin. Absurdin dhe Zotin nuk mund ta sfidosh, por t’i anashkalosh pa i vërejtur. Atëherë, vdekja ndodh vetvetiu.
Po e përmend edhe një gjë të cilën e përdorin Priftërinjtë dhe Hoxhallarët: E sjellën në botë mëkatin, pastaj sajuan ndëshkimin, këto janë kundër shkencës. Këtu plot vuajtje ulërinë Nietzsche:”Kundër çlirimit të njeriut nga prifti”, unë do ta shtoja edhe Hoxhën. Nietzsche-ja nevojën për priftin e shpallë në momentin kur njeriu vuan tepër. Edhe nga vuajtja e tepërt njeriu bashkë me vetveten gjen kurimin. Prifti prapë qëndron jashtë tij. Mjaftë me Priftërinjtë dhe Hoxhallarët, shpëtimtari është brenda njeriut. Ndëshkimi, faji, mëshira, më vonë kinse shpërblimi dhe falja. “Gënjeshtra nga koka tek këmbët, pa asnjë realitet psikologjik”. Këta atentator kundër vërtetësisë dhe shkakut kanë filluar me grushte me gurë dhe me vrasje të dominojnë. Krishterët e përdoren mesjetën, Myslimanët po e bëjnë të njëjtën tash. Atentator, parazit, vampirë, shushunja, vrasës të nëntokës janë të gjithë ata në krye të feve që thirren në emër të Zotit. Edhe Zoti ka dorë në këto vrasje sepse emri i tij përdoret. Fuqia e tij e pafajshme do na bind nëse i ndalon dhe asgjëson këta kriminel. Zoti vazhdon ta lejoj krimin në tokë. Nëse Zoti për dikë kuptohet e për dikë keqinterpretohet, atëherë pse duhet shpikur ai, kur mendja e njerëzve qe e ndryshme nga perceptimi real për të? Nëse mendohet një Zot, ai është edhe për njerëz të pasur, të varfër, psikopat, maniakë, të sëmurë mendor… Që nga mesjeta dhe asnjëherë më shumë se tash nuk kanë ndodh vrasje në emër të Zotit. I bie se Zoti u keqkuptua. A është një Zot i njëjtë për të gjitha fetë? Kjo më shumë vërteton se secili në veten e tij ka Zotin e tij. Nëse kërkohet jashtë tij, ai keqkuptohet, keqpërdoret dhe bëhet politikë në emër të tij. Pra, vetë njeriu është fajtor për krimin, çoroditjen në tokë. Atëherë Zotin nuk duhet vrarë, duhet të mos kemi mendim për të dhe vetvetiu do eliminohet. Krimi do ndaloj. Ndonëse luftërat kolektive do zvogëlohen edhe pse njeriu do tentoj të shprehë interesin e pushtetit dhe instinktin e tij të vrasjes, por këtë do ta bënte më pak sepse do i mungoj shkaku global (keqinterpretimi i Zotit.) Vendi dhe koha e Zotit nuk ekziston, ashtu sikur për njeriun, por ekziston momenti për të.
Fetë e shumta duhet t’i gërshetojmë dhe nga ato të nxjerrim vetëm një fe ose rregull. Njëjtë si me ngjyrat, kur përzihen shumë ngjyra fitojmë një ngjyrë. Tek fetë siç kamë dëgjuar veçanërisht te krishterët, njëjtë edhe te myslimanët: “Feja të bënë të lumtur”, kështu njeriu duhet t’i besoj kësaj “të vërtete”. Lumturia nuk tregohet, por premtohet, kjo lumturi vjen si kusht i të besuarit. Qëllimi është se njeriu duhet të besoj pastaj të jetë i lumtur. Në këtë rast, përjetësia është zhgënjyese sepse është e paarritshme dhe në ç’mënyrë besimtarët na bindin për këtë? Në thelb ata përdorin vetëm besimin dhe asgjë tjetër. Kurse unë them duhet t’i shërbejmë të vërtetës dhe ky është shërbimi më i vështirë. Kërkohet më shumë shpirt, ndonëse edhe dhimbje dhe atë që na mësojnë fetë janë pra gënjeshtra. Fetë e keqkuptojnë trupin, dhe ngritin shpirtin, por shpirti si mund të jetë i shëndoshë në një kufomë? Vet trupi kryen procedurën e tij biologjike, ndonëse i rraskapitur, i lodhur, i helmuar nga shenjtorët, dhe kjo nuk ju duket e arsyeshme sepse krishterët poashtu edhe myslimanët synojnë pushtetin. Feja nuk është kombëtare, e as nuk lidhet me racën (edhe kombi edhe raca bëjnë ndasinë, njeriu duhet të synoj unitetin) më shumë gjen strehim te jetëzitë dhe është e kundërt me njerëz të shëndoshë. “Gjithçka që është e bërë mirë, krenare, plot gjallëri, bukuria mbi të gjitha, atij i vret sytë dhe veshët”, shkruan te “Antikrishti”, Nietzsche. Kjo na obligon të citojmë shprehjen e Palit: “Ai që është i dobët për botën, i marrë për botën, ai që për botën është i përbuzur dhe objekt përçmimi, Zoti e ka përzgjedhur”. Vuajtja është hyjnore dhe për çka të vuash? Për vetveten dhe njerëzimin. Atëherë, për njerëzit e lumtur nuk ka vend në hyjnorësi. Sëmundja është e mirë për fetë, kurse përsosja, fuqia, e mira janë të këqija. Këtë e ndjenë besimtari i vërtetë. Madje më e keqja ai mendon se Zoti kujdeset për të në kohën e duhur. Nëse e humb këmbën përse nuk e kërkon nga Zoti t’ja kthen. Ose në çaste e zë një rrebesh i madh dhe nuk ka strehë afër, lutet për Zotin ta ndalojë, por ja Zoti nuk e bënë. Kjo vërtetë rezulton absurde. Zotin këta e shpallin si mjekë, shërbëtor, hartues i planave, realisht këto janë budallallëqe të rastësisë.
Fetarët nuk e dinë se e vërteta i takon atij edhe që e ka edhe që nuk e vëren. Por, nëse kërkohet të zbulohet e vërteta ende nuk ekziston një fillesë bile e vogël e saj. Njeriu i fortë gjithnjë është skeptikë dhe ka të drejtë. Ky njeri vështirë që përqafon vetëm një bindje sepse fetarët janë të një bindjeje, dhe s’kanë perceptim tjetër (kritik, analitik, dhe polemizues.) Nëse unë kam bindje për një gjë, atëherë jam i burgosur brenda kësaj bindjeje, duhet vështruar përtej. “Një shpirt që dëshiron gjëra të mëdha, që dëshiron edhe mjete për to”, sipas Nietzsches, është skeptik. A duhet të jetohet në dyshime? Nga dyshimet nxjerrim vetëm dyshime dhe Nietzsche-ja e ka të qartë se shumë gjëra arrihen përmes bindjes. Ai i bindur në mbinjeriun, në vrasjen e Zotit dhe gjithnjë skeptik ndaj vetvetes. Kamy këtu gjen përgjigje: “I huaj për vetveten dhe botën”. Vetvetja është vetvete asgjë më shumë dhe nuk ka arsye për skepticizëm këtu. Mjafton vetëm të dëgjosh urdhrat e saja. Kurse njeriu besimtarë nuk qe vetvetja, por harxhohet për diç tjetër. Për një premtim të papërvojë dhe hiç. Kamy vret rëndësinë e botës dhe vetvetes në botë, edhe ai ngritë anën skeptike dhe njeriun e përdorë si një “Avanturier” të përkohshëm. Edhe vetë Van Goghu i qëndron këtij mendimi, veçse artin e ngritë në përjetësi. Edhe një tjetër për fetarin e devotshëm: Ai heqë dorë nga vetja dhe kjo për të është nder i madh. Kur njeriu beson në fenë dhe Zotin, tjetërsohet. Shkelmimi i vetvetes bëhet më qëllim të shijimit të përjetësisë, mirëpo, harrojnë në vdekshmërinë dhe momentin (i cili ka rëndësi më të madhe se përjetësia.) Nietzsche ndjenë ankth ndaj fesë, e pastaj kritikon njeriun besimtarë, përplaset në idealet dhe moralet e rrejshme, ndonëse në thelb kritikon edhe shijen, jetën, pastaj arrin konfliktin me vetveten për arsye të mos ekzistimit dhe vërtetimit për ekzistim dhe joekzisitim. Nietzsche-ja gabon kur priftin e quan zëdhënës të Zotit. Këtu ai i jep rëndësi Zotit dhe përmend dredhitë e priftërinjve. Ky filozof prapë nuk i bindet hiçit dhe e shpie në limitet e arsyes për të cilat mendon se vetëm këto janë filozofike. Vetë Zoti e krijoj mbulesën, pastaj zbulesën, sjelli në tokë Nietzschen, Zoti këtu bëri vetëvrasje (gjithnjë në idenë e njerëzve se ekziston), pastaj Nietzsche vdiq, por Zoti sërish jeton dhe unë akuzoj çdo vrasje ndaj tij, sepse në vrasje ai bëhet i rëndësishëm. Mjafton vetëm të eliminohet ideja për ekzistimin dhe vrasjen e tij. Të mos konsiderohet madje as hiç, vetvetiu do të shuhet siç e kam cekur më lartë.
A mund të jesh njeri i lirë përderisa krishterët kërkojnë të kristianizojnë, ose tjetra të jesh njeri i lirë dhe i drejtë me vetveten e të jesh mysliman përderisa lindja e njeriut është myslimanizuar. O të padrejtë, lutja e fëmijës është të jeni të sjellshëm ndaj vetvetes. Si mund të jesh i lirë kur vetë fetë nuk janë të lira. Përmes bindjeve dhe imponimeve aty përjashtojnë lirinë. Lum fëmija që kënaqet me harresën në çdo çast. Feja nuk jep liri, por diktaturë dhe urdhër sepse kërkon ti t’i përmbahesh, e jo ajo ty të përmbahet. Gjoja se ne kemi nevojë për fenë “kinse”, qëllimi është i qartë, feja ka nevojë për rritjen e numrit të njerëzve, tek individët nuk funksionon. Feja gjithmonë e ka atë “ti duhesh”, po kjo dukshëm tregon njeriun zagarë i cili i bindet parakushteve të cilat feja i përdorë si ligj i shenjtë “hyjnor”. As vetë Zoti, madje as hyjnitë nuk e duan zagarin i cili ju bindet, por të fortin i cili i refuzon, sepse i binduri i tradhton nëse i paraqitet një forcë më e madhe më e re. Ligji hyjnor, i përkryer, i përfunduar pa fillim, nuk ka histori, e as parahistori, është shpallur si mrekulli thashethemesh dhe transmetimesh. Gjithmonë ligjet vijnë nga lashtësia dhe bazimi ndodh mbi atë se Zoti e sjelli dhe aty njerëzit e parë jetuan. Logjika fetare gjithnjë kishte dhe ka për qëllim të shtyp atë që është e drejtë, jetën. Jeta është pranuar më e drejtë se Zoti dhe feja. Njerëzit e fortë, kuptohet jo fetarët gjejnë lumturinë dhe kënaqësinë te beteja dhe ata vërtetë sfidojnë vetveten. E vështira në vetvete për ta është një respekt. Ca njerëz luftojnë, sundojnë për arritjen e pushtetit, natyrisht sepse e duan me qëllim të të shtypurit të tjerët, ata sundojnë edhe pse duan, jo veç që e konsiderojnë veten Zot, por nuk i durojnë të dytit. Kjo ngjanë pak edhe me Zotin sepse as Zoti nuk e duron një Zot tjetër. Kurse të dytit e vlerësojnë mbretin mbi të gjitha. Të dytit nuk janë fajtor për atë që nuk duan të bëhen mbret, duhet të ekzistojnë të dytit për tu veçuar të parët. Të dytit janë të lumtur sepse dituria e tyre ecën vetëm në një drejtim. Nietzsche me të drejtë arrin një balancë kur thotë: “Padrejtësia nuk qëndron kurrë te të drejtat jo të barabarta, qëndron në pretendimin e të drejtave “të barabarta””. A ka diç të keqe këtu? Pamundësia përpiqet të bëhet mundësi. Këtu ndodh edhe dështimi. Atëherë t’i lëmë ashtu siç janë mbas rangimit.
Nëse Islami përçmon krishterimin do t’i jepja pak të drejtë sepse të paktën aty ka meshkuj, burra, derisa te krishterimi gra të stërvitura. “Krishterimi na ka privuar me mashtrim nga fryti i qytetërimit antik, më vonë sërish na ka zhvatur frytin e qytetërimit islamik”, shkruan Nietzsche në superlativ për botën arabe të Spanjës. Ai këtë botë e ndjente më të afërt më elokuente duke e krahasuar me shijen dhe kuptimin krahas me Romën dhe Greqinë. Krishterimi luftoj kundër Islamit dhe sipas Nietzsches më mirë të ishin përkulur në pluhur, dhe sigurt Krishterët donin t’i plaçkitnin sepse Lindja ishte shumë e pasur, madje edhe qytetërimi ynë i sotëm është më i vonuar sa i përket pasurisë të cilën e posedon Lindja, pavarësisht ajo çfarë i bëjnë SHBA-të, tendencë për shfarosje të Islamit, ndonëse kapja e pasurisë, porse ata burra luftojnë deri në njeriun e fundit. Kjo në një anë ka të mirën sikur të ishte më shumë për kombin sesa për fenë. Myslimanët vdesin për fenë. Në radhë të parë e identifikojnë fenë dhe të vdiset për një hiç, vërtetë është humbje. Këtu Islami gabon. Kryqëzatat qenë pirateri e vërtetë krahas me Islamin dhe kjo është tejet e vërtetë. Tokat arabe qenë vend i shkretë dhe fare i papërshtatshëm për jetesë dhe ky vend sipas myslimanëve do të kthehet në një vend me lumenj dhe gjelbërime. Fjala do të “kthehet” shprehë një domethënie, nxjerrë kuptimin se ato ishin dikur dhe do të jenë përsëri. Ndonëse po të pohohej do të bëhet, kuptimi nxjerrët se asnjëherë nuk ka qenë në të kaluarën. Tregohet një humbje dhe kthim, një e kaluar dhe e ardhme. Për çfarë qëllimesh bëhet kjo? Myslimanët nuk e shprehin se pasurinë e kanë fituar, por e kishin gjithnjë. Kjo edhe është e vërtetë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...