Published On: 21 Prill, 2016

Prezentimi i Мusa Lamallarit – Тim Shkupi

 

image
Мusa Lamallari, Përfaqësues i Diasporës Shqiptare për Maqedoni, nga Britania e Madhe, Londër

Në konferencën e dytë të Diasporës Shqiptare, të mbajtur me 13 Gusht 2014, në 13 vjetorin e Marrëveshjes së Ohrit, DSHM-ja paraqiti planin e saj opozitar 8 pikësh se ku duhet të bashkohen opozitarët e mirëfilltë shqiptarë. Prej atëherë e deri më sot kanë shkuar 19 muaj, por plani opozitar i Diasporës Shqiptare është në përfundimin e fazës së dytë, kështu sot 8 pikat tona janë bërë bosht kryesor thuajse i të gjitha partive, grupeve dhe qytetarëve të Maqedonisë, (pa dallim etnie apo ideologjie) që kërkojnë ndryshime rrënjesore politike, ekonomike, sociale, etj. në Maqedoni.

Kur kemi paraqitur këto 8 pikat e planit strategjik opozitar të Diasporës Shqiptare, ne jemi frymëzuar nga informacionet e sakta në terren, jashtë konjukturave të diktateve të partive politike apo të bubullimave të zyrtarëve të DUI-t, që flitnin me gjuhën arrogante të montimeve dhe shantazheve të regjimit Gruevskit.

Para 19 muajve nuk kanë ekzistuar shumë parti politike, që sot janë në skenën politike në Maqedoni, kam fjalën për partinë BESA, LR-PDSH dhe UNITETI. Kurse RDK, PPD, e ca të tjera, që paraqiten vetëm kur nuhasin zgjedhjet e parakohshme të Gruevskit, nuk kanë paraqitur ndonjë kërcënim real asnjëherë për Ali Ahmetin, por vetëm kanë dëmtuar opozitën shqiptare të mos bashkohet për të pritur të bashkohen pseduo-islamistët me zorrën qorre të Cervenkovskit.

Para 19 muajve, gjithashtu nuk ka qenë aktuale as projekti i LSDM-së “E vërteta për Maqedoni”, që filloi në fillim të vitit 2015 të shpaloset nga kryetari i saj, Zoran Zaev.

Dua të ju them haptazi, të jem i sinqertë me ju të nderuar gazetarë, që duhet korrektësisht ta përcjellni mesazhin tonë, mesazhin e Diasporës Shqiptare për Maqedoni, se ne nuk kemi inate dhe nuk paragjykojmë askendin prej partive opozitare shqiptare, sikurse nuk e paragjykojmë as LSDM-në e udhëhequr sot nga Zoran Zaevi dhe Radmilla Shekerinska, që janë promotorë kryesor për përmbysjen e regjimit korruptiv dhe kriminal të Gruevskit me argatët e tij.

Prandaj ne sot ua themi haptazi të gjitha partive opozitare shqiptare, që duhet të reflektojnë dhe ta pranonjnë, pa e përdorur folk-patriotizmin primitiv si marketing, se 8 pikat e planit opozitar të Diasporës Shqiptare, të shpalosura para 19 muajve nga përfaqësuesi i Diasporës, z. Memdali Ahmedi, thuajse pikë për pikë LSDM-ja dhe Zoran Zaev i ka aplikuar në betejën e tij politike kundër regjimit të Gruevskit, ku tani ne jemi para dy opsioneve:

  1. Ose regjimi i Gruevskit dhe argatët e tij, që po mundohen të ruajnë status quojen dhe të luajnë me fatin e qytetarëve të Maqedonisë, duke përdorur demagogjinë e folk-patriotizmit primitiv maqedonas, një aplikacion anakronik që është në kundërshtim me interesat e shqiptarëve në Maqedoni për integrim në NATO dhe BE.
  1. Ose shteti t’u kthehet qytetarëve të saj, shqiptarëve t’u njihet sovraniteti, të departizohen institucionet e shtetit, të përkrahet Prokuroria Speciale, por edhe të themelohet gjykata speciale që do të mirret me rastet e montuara, krimet politike dhe ekonomike në dëm të interesave të shqiptarëve dhe të tjerëve në  Maqedoni.

Siç e shihni, në opsionin e dytë, jo vetëm Diaspora Shqiptare, por sot edhe LSDM-ja (deklarativisht) dhe tani edhe partitë e reja, shoqatat joqeveritare dhe qytetarët në përgjithësi, para se të kemi zgjedhje me 5 qershor 2016, që Nikolla Gruevski, një demagog nacional-shovenist i papërmirësuar, që podo t’i imponojë, po hasë në kundërshtim dhe të gjithë e kanë kuptuar se shteti duhet patjetër t’u kthehet qytetarëve të saj, pastaj mund të flasim për zgjedhje.

Në këtë betejë kundër Gruevskit dhe argatëve të tij, nuk guxon të ketë as kushtëzime, as pazare klanore, partiake, miskine nga aksush, por thjesht duhet të përqendrohemi në revolucionin e vonuar demokratik në të gjithë qytetet e Maqedonisë, që tua kthejmë institucionet e shtetit qytetarëve të saj.

Pasi partitë shqiptare, të vjetra dhe të reja, janë fajtor kryesor, që lejuan të futen në luftë brenda llojit në  emër të pazareve të tyre, herë me LSDM-në dhe herë me VMRO-n e Gruevskit, e pranuan apo jo, është fakt se janë më meritorët që arritën ta akomodojnë Gruevskin, që gjatë 10 viteve të fundit të sundimit të tij, pa asnjë problem të kap të gjitha segmentet e pushteteve të shtetit në duart e tij:

Pra, 30 përqind e VMRO-së, prej popullatës së përgjithshme, sot i ka kriminalizuar të gjitha pushtetet: Pushtetin Kushtetues, Pushtetin e Presidentit, Pushtetin Legjislativ, Pushtetin Ekzekutiv, Pushtetin e Gjyqësorit dhe ka kontrolluar dhe ende po kontrollon të gjitha segmentet ekonomike dhe të strukturave të Policisë.

Pra, shteti është i kapur keq. Ku tani ne gjendemi para revolucionit demokratik dhe permbysjes së regjimit.

Tani vetëm shtrohet pyetja: Do ta bëjmë këtë me një revolucion të qytetëruar demokratik, apo do të lejojmë kodoshët, të frustruarit t’ia ndryshojnë kahjen për një revolucion të dhunshëm, sic dëshirojnë të na frikësojnë me skenarin e Ukrainës, pritet të shohim, por një është e sigurtë, kur shteti kapet në këtë mënyrë, sic e ka kapur VMRO-ja me ndihmën e DUI-t dhe argatëve të tyre, e vetmja alternative mbetet revolucioni dhe permbysja e regjimit dhe sistemit të kalbur unitarist, i degjeneruar deri në palcë nga klanet mafioze.

Ne si Diasporë Shqiptare përkrahim të gjitha protestat kundër regjimit të Gruevskit. Gjithashtu, pas takimit tonë me LSDM-n, në lidhje me zgjedhjet e 5 qershorit, përshendesim edhe pjesmarrjen zyrtare të  Unitetit dhe Besës në protesta, por jo me forma të prmitivizmit demagogjik, duke e lidhur flamurin kombëtar shqiptar me flamurin shtetëror të Maqedonisë. Më e ndershme do të ishte të përdorin vetëm flamurin e shtetit të Maqedonisë, sesa të imitojnë Ali Ahmetin se flamuri i një shteti të huaj, pra flamuri i shtetit shqiptar, valvitet në protestat e Maqedonisë. Ne si Diasporë përkrahim edhe protestën e ditës së nesërme të thirrur nga Aleanca Shqiptare.

Ndonëse ka gabime teknike, strategjike në organizimin e protestave, Diaspora Shqiptare i përkrahë protestat kundër regjimit, por shqiptarët e Diasporës, gjithashtu, e kanë një akomodim ku mund të japin këshilla sugjestive. Ne e dijmë se partitë opozitare nuk kanë një plan të përbashkët për revolucionin demokratik në Maqedoni, sikurse e dijmë se më shumë mendojnë për pushtet sesa për shtet, sikurse e dijmë ne dhe ata, por edhe disa media, disa kodoshë shqipfolës, që Menduh Thaci i quan zorra qorre e LSDM-së, se ne si Diasporë ekzistojmë me kanalet tona kudo në Maqedoni, edhe megjithatë të gjithë sëbashku me mentalitet të qyqarëve mundohen ta injorojnë veprimtarinë tonë, që është e kot, punë koti, por kjo neve nuk na bën aspak përshtypje, pasi askujt deri më sot nuk i kemi kërkuar të gaboj ose të vedohet në shërbim të politikave ditore në dëm të interesave shqiptare në Maqedoni.

Ky mesazh si këshillë sugjestive, njerzore, qytetare dhe vellazerore, është për të gjitha partitë opozitare, kush nuk e ka të qartë, le ta fusin në kokë një herë e përgjithmonë. Pra, shkupjanet dhe kumanovarët janë në protesta prej ditës kur Katica Janeva e shpalli Gjykatën Kushtetuese si Gjykatë jolegjitime. Kështu ne kemi nevojë të organizojmë protesta në Tetovë, Gostivar, Kercovë, Dibër dhe Strugë, e jo të përdorim revolucionin demokratike për kusuritje miskine partiake, që dëmtojnë kauzën tonë të përbashkët për t’ia kthyer shtetin qytetarëve të saj.

Pra, Shkupi dhe Kumanova pret nga partitë opozitare të organizojnë protesta në Tetovë, atje ku DUI dhe argatët e tyre janë të fortë dhe i mbushin kutitë e votimit në Kërçovë. Atje ju duhet t’i promovoni opozitarët e juaj të vonuar dhe jo në Shkup. Pasi protestat kundër regjimit VMRO-DUI kanë filluar në vitin 2012 në Shkup, nga qytetarët e saj. Pra, mos prekni plagët e rënda në Shkup dhe Kumanovë.

Pra, ne si Diasporë Shqiptare kemi vetëm një kërkesë, urdhëroni, pra, të bëhemi bashkë për revolicionin demokratik, që ta përmbysim regjimin Gruevski-Ahmeti dhe të argatëve të tyre dhe t’ua kthejmë shtetin qytetarëve të saj, ku politikani duhet të jetë në shërbim të qytetarit dhe jo anasjelltas, sic ka qenë praktikë e gjertanishme.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...