Published On: 21 Shkurt, 2016

Presidentin Rugova e kishim kryekomandant të FARK-ut

  • Kushtuar atdhetarit Mëhill Berisha

Shkruan: Major Nazif Ramabaja

Në këtë shkrim do të rrëfej për MËHILL BERISHËN kontribuuesin e çështjes kombëtare në përgjithësi, e posaçërisht të Kosovës në veçanti, dhe me mënyrën se si u njoftova me të. Mëhill Berisha, i cili më pastaj i njohur për përkrahjen dhe ndihmesën e veçantë njësive operative të UÇK-së të udhëhequra, si u njoftova dhe komanduara nga Ministria e Mbrojtjes së Republikës së Kosovës, që kishin dhe njiheshin për komandant arkitektin e pavarësisë së Kosovës Presidentin historik DR. Ibrahim Rugovën në veçanti dhe ndihmesën e luftës së fundit në përgjithësi në tërë territorin e Kosovës e posaçërisht në Rrafshin e Dukagjinit.

Njohja ime me Mëhillin në fillim është bërë nëpërmes vëllait të tij Rrok Berishës, i cili ishte pjesëtar i njësive operative të UÇK-së në Lugun e Baranit, gjegjësisht brigadës 131-të. Atë kohë Rroku ishte në cilësinë e përgjegjësit për sektorin e informimit në brigadën 131.

Shtëpia e Mëhill, Rrok e Shtjefen Berisha në Gllogjan të Pejës gjatë tërë kohës së luftës ishte vend i cili kishte dhënë shumë për njësitet operative të UÇK-së, ku ishin mbajtur tubimet e shtabit të Brigadës 131-të me shtabet e fshatrave të Lugut të Baranit dhe ZORRD, ishte vend strehimi për popullatën civile, të larguarit nga zonat e luftës prej dhunës dhe terrorit serb.

Strehimi që i është bërë të ikurve civil pleq, gra dhe fëmijë në konakun e tij kanë gjet një mikpritje vëllazërore dhe shoqja e Mëhillit ishte përkujdesur për ushqim duke mos kursyer kafshatën e fundit për të ikurit kishte deri në 60 familje të strehuara tek familja Berisha.

Hakmarrja serbe

Për shkak të këtyre ndihmave që ju është dhënë ushtrisë dhe të larguarve nga zonat e përfshira nga lufta forcat ushtarako-policore dhe paramilitaro-mercenare serbe gjatë ofensivës së ndërmarrur të kësaj ekspedite të 2 gushtit ’98-ës së pari plaçkitën dhe morën krejt çka pati në shtëpi, e pastaj ia dhanë flakën në shenjë hakmarrje për pjesëmarrjen e familjes Berisha në luftë të drejtpërdrejt nga ana e deputetit të kuvendit të Kosovës Rrok Berisha të vëllait të Mëhillit dhe ndihmesës që Mëhilli e bënte si me mjete materiale dërgimin e të hollave për armatim, veshmbathje, uniformë dhe lëshuarjen e konakut për nevoja të njësiteve operative të UÇK-së në Lugun e Baranit.

Në organizimin dhe ndihmesën e ushtrisë së rregullt, gjegjësisht njësiteve operative të UÇK-së në Lugun e Baranit dhe formimin e sektorëve: Informativ, të sigurisë, hartografik dhe logjistikë si dhe përkrahje dhe angazhim në luftën defenzivo-ofensive në fillim dhe atë frontale, kontribut të veçantë dhanë:

Mëhill Berisha dhe vällai i tij Rrok Berisha me kontributin e tyre moral, material dhe fizik. Në kuadër të brigadës 131 Rroku ishte kryeshef i sektorit për informim, i autorizuar së bashku me të ndjerin Asim Lokajn. Ata njoftuan dhe mbajtën kontakte të pandërprera me mjetet informative publike të vendit dhe ndërkombëtare. Pastaj si deputet i zgjedhur nga vota e popullit të fshatrave të Lugut të Baranit, ka organizuar intelektual të të gjitha fushave që ti dalin në ndihmë ushtrisë së rregullt të UÇK-së, të cilët përmes tri komunikatave, të nënshkruara edhe nga krahu ushtarak në veçanti, ndihmoi popullatën gjatë grumbullimit në Isniq dhe tërheqjen e sajë pa pasoja për në Rugovë.

Ata e kanë mbështetur, ndihmuar dhe përkrahur vijën dhe institucionet e Republikës së Kosovës pa rezervë. Shtëpia e Mëhillit dhe Rrokut dhe Shtjefanit qe shndërruar në shtab për eprorët e Brigadës 131, e cila pikërisht për këtë qëllim edhe u dogj, e u shkatërrua nga forcat barbare serbe, ndërsa Mëhill Berisha shquhet si bamirës dhe kontribuuesi më i dalluar në grumbullimin, organizimin dhe shpërndarjen e mjeteve materiale dhe ndihmë financiare për luftë.

Pas mbarimit të luftës dhe kthimit tim në gjirin familjar ishin shpeshtuar kontaktet dhe takimet me Mëhillin deri në atë masë sa që çdo lëvizje dhe udhëtim që kam bërë në shtetet e perëndimit Gjermani, Zvicër dhe Kosovë e kam bërë nëpërmes tij gjë që shtëpia e tij në Zürich ishte bërë vend mikpritje dhe kalimi për kryerjen e të gjitha aktiviteteve qofshin ato vjetorët e përkujtimit të Heronjve: Ahmet Krasniqit (Ministrit të Mbrojtjes të Republikës së Kosovës i vrarë më 21 shtator 1998 në një atentat në Tiranë, nga forcat e errëta që donin ta merrnin udhëheqjen e luftës jashtë institucionale), Agim Ramadanit, Sali Çekajt, Tahir Zemajt dhe shumë e shumë dëshmorëve të rënë në altarin e lirisë.

Lamtumira për Rugovën

Posaçërisht më mbetet në kujtesë pjesëmarrja e eprorëve ushtarak institucionalist për dhënien e lamtumirës së fundit të arkitektit të pavarësisë së Kosovës dhe vizionarit, i cili tërë jetën e tij ia kushtoj dhe u angazhua për një Kosovë të lirë, të pavarur dhe demokratike, Presidentit historik Dr. Ibrahim Rugovës, në të cilin organizim u nisëm nga Zürihu. Edhe në krye të këtij organizimi prapë ishte Mëhilli, i cili më bëri mikpritje dhe me përcjelljen e tij e kryem obligimin duke i dhënë lamtumirën e fundit të madhit Dr. Ibrahim Rugova, të cilin gjatë luftës jo vetëm se e njihnim si President, por ishte i njohur edhe si komandant i Forcave të Armatosura të Republikës së Kosovës nga ana e eprorëve institucionalist. Ndërkohë kontribut në këtë organizim dha kolegu Bajram Mehmeti, i cili u përkujdes për prerjen e biletave vajtje ardhje nga Zürichu për në Prishtinë dhe anasjelltas.

Më kujtohet dhe kam të evidentuar në arkivën e aktiviteteve të mia edhe tubimin e eprorëve institucionalist në Zürich të Zvicrës të mbajtur më 24.03.2001 për kyçjen e tyre në TMK dhe kush tjetër do të jetë në qendër të këtij organizimi dhe mikpritjeje përveç Mëhillit. Padyshim se shtëpia e tij në Hedingen ishte vendi, i cili i priste dhe tubonte këta epror të vullnetit të mirë, të cilët kishin vullnet, dije dhe dëshirë që prapë të bënin diçka më shumë për një Kosovë të lirë e të pavarur dhe demokratike.

Bartësi kryesor i këtij aktiviteti ishte Mëhilli, sepse kishte marrë detyra nga i madhi kol. Tahir Zemaj, e ai kur merrte detyra nga një eprorë siç ishte Tahiri, mundohej dhe ti kryente me përpikëri, duke mos lejuar që në asnjë moment ti dilte situata prej dore, në të shumtën e rasteve disa e quanin epror Mëhilli sepse shoqërohej shumë me eprorët ushtarak institucional.

Virtytet

Tash mund të flasë për virtytet e Mëhillit të cilat e karakterizonin atë: I përgjegjshëm dhe me përpikëri i kryente dhe realizonte të gjitha gjërat e planifikuara, po ta thërrasësh Mëhill pa nji pa dy menjëherë reagonte, ngutej të vinte pran duke u përgjigjur urdhëro komandant, i besueshëm në tejmase, bamirës, kombëtar dhe atdhetar i devotshëm, kontribuues i parezervë në rrugëtimin e bërjes së Kosovës shtet i lirë, i pavarur dhe demokratik.

Ishte i pakompromis për padrejtësitë që bëhen qoftë me qëllim apo të pa qëllimshme dhe herë herë shumë i brengosur për fatin e popullit, i cili me pa dashje kishte ra në duar të matrapazëve dhe përfituesve të meritave të të tjerëve, këtë nuk mundej ta duronte e aq më pak ta shihte që dita ditës po ndodhin gjëra për të cilat nuk ishte i gatshëm ti pranonte dhe i kontestonte me plotë qenien e tij. Kjo e demoralizonte pa masë dhe ia humbte shpresat për një ditë me diell dhe se do të vinë koha që do të vërehet drita në fundin e tunelin të cilin e kishte kapluar errësira.

I jam mirënjohës për jetë e mot si atij po ashtu edhe të gjithë anëtarëve të familjes Berisha, e cila me një respekt dhe konsideratë të lartë më doli në ndihmë në çdo moment pa kursyer mundin, djersen dhe as kohën e humbur, vetëm e vetëm të bëhet i ditur aktiviteti i ynë institucional dhe duke e zvogëluar apo minimizuar propagandën, e cila për çdo ditë zhvillohej ndaj eprorëve ushtarak institucional vetëm e vetëm pse ishim dhe mbetëm përkrahës të fuqishëm të politikës RUGOVIANE.

Në asnjë moment s´është ndarë nga aktivitetet, të cilat i kishte në agjendë LDK-ja dhe ishte një ndër aktivistët më të dalluar në Zvicër dhe për këtë kam shfletuar tërë dokumentacionin, të cilin e kishte arkivuar vetë dhe aktivitetet e shumta gjë që ju kishte gjendur subjektit politik – LDK-së, të cilit i përkiste vetë në mënyra të ndryshme duke mos u kursyer edhe financiarisht kur lypej nevoja për krizën që e kishte kapluar këtë subjekt politikë, e u angazhua vetë t´ju dal në ndihme për financimin e udhëtimeve që u duheshin me u krye nga kreu më i lartë, Mëhilli kishte treguar zemërgjerësinë dhe kishte zgjidhur telashet në mënyrën e tij më të mirë të mundur. Pa bërë shumë zhurmë i kryente punët të cilat i kishte për detyrë dikush tjetër për ti kryer, dhe ishte i ngarkuar me to, por jo edhe të gjithë i dalin zot vetvetes dhe detyrave të cilat i marrin përsipër për ti kryer.

foto e Rugova press
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...