Published On: 3 Tetor, 2016

Porta e parë, Porto!

Mbresa udhëtimi nga Portugalia – (1)

 

(Si në çdo vend tjetër në botë që nuk e ke parë (vizituar) asnjëherë më parë, ashtu edhe Portugalia, për mua ishte një “terra incognita”! Asgjë më shumë, asgjë më pak!).
————————-
Bajram Sefaj

Si gjithmonë, në raste të këtilla, udhëtimi (i parë e, pse jo, edhe i fundit!) për në Portugali, fillon shumë përpara se, faktikisht, nisesha për në këtë shtet, jo aq të largët, por disi, misterioz dhe, për aq, të panjohur. Marrë realisht, Portugalia, pak gjë, ose hiçgjë, nuk është më larg se cilido shtet tjetër i Evropës qendrore, të Evropës plakë, si e quajnë, gjithnjë e më shpesh, disa. Thjesht, me ishte nda si xhep, kur edhe formën e ka (si) të
xhepit! Bile në krahasim me shtetet e harkut skandinav, psh!, Portugalia nuk është aspak më larg se, fjala bie, vetë Spanja që e kufizon dhe e mbështjell në katër anët e horizontit dhe, sikur përherë i kanoset egërsisht, ta hedh tutje, në det, pardon, në Oqeanin Atlantik. Kjo “armiqësi”, pothuaj shekullore, midis Portugalisë, relativisht të vogël, dhe Spanjës, relativisht të madhe, vegjeton prej shumë vjetësh historikë, më mirë të thuhet, prej shekujsh kur, që të këto shtete, ishin superfuqi detare (tej-oqeanike dhe në luftë të përhershme për përparësi dhe dominim, sa më të gjerë, kolonial. Kjo dihet dhe i përket “leksioneve” të para që na i mëson historia. Historisë më të re, nën anën tjetër, përket çështja, prej nga dashuria dhe interesimi ynë për këtë shtet të “largët” kur gjendet atje, ku soset bota, sikurse mendohej dikur, gjatë mjegullave të historisë më të lashtë! Arsyen e zënies së kësaj idile më një mik të ri, besoj se, tanimë e dinë të gjithë: Portugalia, nëse jo e para, është ndër të parat shtete të Evropës që e njohu pavarësinë dhe sovranitetin e Kosovës, si shtet me veti . E bëri këtë akt lavdie, shumë përpara Spanjës, fqinjës së saj, që, një gjë të tillë nuk e ka bërë akoma, edhe sot e kësaj dite. Deri kur do të vazhdojë kështu, nuk dihet. Ndoshta deri sa nga gjiri i saj (gjithnjë i Spanjës) të ndodhë shkëputja prej saj e Katalonisë!? E kjo punë (po) shkon vështirë e ngadalë bash sikur se ishte, e ngadalshme dhe mundimshme (e dhimbshme), rruga shekullore e shkundjes (si dergjë të ishte!) e Serbisë nga trupi i lodhur dhe i dërmuar robërie, i Kosovës. Por, edhe Katalonia, bash sikurse Kosova, një të ditë, do heqë qafët Spanjën, herët a vonë! (Kur doli edhe supozimi sensacional se, argjentinasi, Lionel Messi, lojtari më mirë i futbollit në botë, është më origjinë, jo shumë të moçme, shqiptare e etj. e etj., Katalonisë i dëshirojmë shërim të shpjet e çlirim të menjëhershëm nga thundra, sado që nuk është aq gjakatare, si ajo që zotëronte mbi ne, megjithatë është, ajo që është! Këtë më se mirë e dinë (e ndjejnë!) vetë katalonasit mbi lëkurën e tyre!
*
“Shekuj”, ditë e muaj më radhë, para nisjes (sime) të parë drejtë një shteti, aq të afërt gjeografikisht e, në njëjtën kohë, aq të largët, kisha dëgjuar “legjenda” për banorët (popullin) e saj (portugezët pra), për bamirësinë dhe fisnikërinë e tyre, por, kësaj nuk i a varja fare, duke gjykuar se kjo është një ëndërr mashtruese, është një vegim i ndonjë vizitori a turisti të beftë shqiptar, që rastësisht ka hasë në një portugez të mirë, apo në grup portugezësh të mirë e fisnikë, ashtu sikurse ngjet gjithmonë dhe nuk honepsja të gjurmoja as gjë, as të hulumtoj asgjë, në faqen e parë, as në të njëmijtën faqe të google-s, së më në faqe atllasesh, gidash e materialeve të tjera, siç veprohej dikur, jo se jo e hiç se hiç! Synoja që, përshtypjet, mbresat qoftë edhe bindjet e mia t’i ndërtoj mbi eksperiencat e mia vetjake, edhe të rreme qofshin, për njerëzit dhe për “sendet” atje, “… në atë Portugali”, sikur shprehet poeti në vargun e tij lirik.
Por, ashtu siç vargu poetik, lindë rastësisht, edhe kontakti im i parë me Portugalinë, ngjanë papritmas aty, në godinën e portit ajror të Gjenevës. Në çastin kur, pothuaj se instinktivisht, një nëpunës i riosh, të buzëqeshur e, pa dyshim, bamirës dhe të edukuar, e pyes: cila është dera e daljes që qon për në Porto?
-“Për në Porto, udhëtoni zotni?, po, unë vetë, jam nga Porto”, ma kthen, para se ta dëgjon, pyetjen time dhe, aty për aty, më porositë: “mos gaboni e të ktheheni nga andej pa e shijuar një specialitet të njohur që, nuk është vetëm një mrekulli e kuzhinës së qytetit Porto, por i dëgjuar në krejt Portugalinë!”
Francesinha, me germa të trasha ma shënoi (që mos e harroj) emrin atij specialiteti që, pas gjithë kësaj ceremonie, kurrsesi nuk bënte as të anashkalohej e, lërë më, ta harrohej!
(Kjo, mos harroni(!), njëherësh shënon edhe një datë historike në teorinë dhe në praktikën tonë, jo aq të gjatë dhe jo aq të lavdishme, që një reportazh udhë(për)shkrimi në gjuhën shqipe, të niset pikërisht nga një specialitet ushqimor.
Për hair na qoftë!
Tashmë, e keni hetuar edhe vetë se, në shënimet tona udhë(për)shkruese, pavarësisht, se çfarë kohëzgjatjeje ngërthejnë në vete ato, as nuk hahet, as nuk pihet, e as nuk…!
Edhe një mirësjellje e një portugezi djaloshar, kur, faktikisht ai kishte nevojë për ndihmë, (ngase nuk ë fliste as një fjalë frëngjisht!), në prag të udhëtimit, e ndreqi atmosferën për aq sa, kur avioni po krihte krahët para fluturimit, ndërkaq që bordi i tij, përnjëherësh u mbush gjuhë, muzikë dhe, fitohej përshtypja se brenda avionit, depërtoi dhe klima (tradicionalisht) më e butë portugeze.

(Vijon)

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...