Published On: 30 Maj, 2016

Populli trim shqiptar, nga Fra Lovro Mihaqeviç

  • Nëpër Shqipëri, nga Fra. Lovro Mihaqeviç, 1911
  • fralovro
  • Fahri Xharra

Një udhëtim katër mujor nëpër Shqipëri, Epir dhe Maqedoni, dhe e shkruar me qëllim që t`iu bëhet e ditur edhe kroatëve për një popull që po lufton për lirinë e tij si dhe një falënderim për popullin trim shqiptar që i falënderohet për mikpritjen e tyre të përzemërt dhe ndjenjat e tyre plotë respekt dhe dashuri gjatë qëndrimit të tij për 14 vjet në mesin e tyre.
Ky pra në thelb është libri “Nëpër Shqipëri”, nga Fra. Lovro Mihaqeviç, botuar në Zagreb më 1911, dhe i gjetur në Biblioteken Universitare të Beogradit.

Nëse ju kujtohet shkrimi im “Pse u krijua katedra e albanologjisë në Beograd 1905? – See more at: http://gazetadielli.com/pse-u-krijua-katedra-e-albanologjise-ne-beograd-1905/#sthash.kdbC7CPf.dpuf ) pata shkruar: “Pse serbët na analizonin si komb? Bota vëren dhe vrojton. Ne shqiptarët sigurisht që jemi në qendër të vrojtimit. Ata e dinë që ne jemi të lehtë, ata e dinë që ne nuk kemi qendër të rëndimit. Për derisa bota na vrojton, ne nuk i përfillim rregullat më elementare të qytetërimit. Vrojtuesi më i madh ka qenë dhe është Serbia. Prej se ka ardhur dhe na është afruar, dhe e kemi fqinj, Serbia vazhdimisht vrojton, shënon dhe sipas nevojave të veta i shpërndanë ato shënime, vrojtime dhe dihet vazhdimisht për të keqen tonë. Kemi ne, farë institucioni të mësheft apo të hapur ku mund të lexojmë karakterin e një populli tjetër të huaj? Serbët e kanë, jo vetëm për ne por për tërë botën.”

Pra një libër nga një frat katolik kroat i shkruar për një popull (që serbëve nuk iu do zemra): por shkrimet për shqiptarët ata i mbledhin dhe e ruajnë dhe i studjojnë.
Udhëpërshkrimi është i shkruar me një pedanteri, pa zmadhime, me sinqeritet. Përshkrimi fillon nga nga kalimi i Kirit që ato ditë ishte fryrë nga shirat e shumtë dhe emrat e shoqëruesve të udhëtimit të gjatë katër mujor: Severin Lushaj, Kol Pali dhe përthyesi Shan Cungeli.
Udhë e vështirë nëpër male dhe bjeshkë dhe gjithnjë duke e kujtuar të kaluarën e Duzhmanit, Temalit dhe Dukagjinit. Dhe i mërzitur mendon në të kaluarën e pasur të këtyre anëve dhe e krahason me varfërinë e skajshme që atë kohë ishte; plotë shkreti dhe me një shpresë të madhe që një ditë edhe kjo anë të gëzon të mirat e jetës se paku ashtu si i kishte dikur.
Arritja në Duzhman dhe e nesërmja përtej Drinit në Berishë dhe një ditë pas në Iballë. Iballa thotë autori është e njohur në Shqipëri jo vetëm nga pozita e saj në mes të Shkodres, Prizrenit dhe Gjakovës por edhe për banorët e saj të mëdhenj edhe me trup me autoritet dhe krenari.
Pastaj, kalimi nëpër Drin në Fierzë e mëtutje nëpër bukuritë e natyrës në anët e Krasniqes.

fra5

Drini tek Duzhmani

Udhëpërshkrimi vazhdon për Shalën, Thethin ( afër Gusijes), Shoshin. Takime me njerëz të mirë, mikpritës dhe të ndershëm.
Në Kastrat janë të mirë, të butë jo të keqin, të rrezikshëm; të varfër por jo të pa besë.
… Rruga kalon në Mal të Zi , në Grudë; ja një rast; mysafirët nuk paskan qenë të uritur për darkë, por sipas zakonit; shqiptarit është ofendim t`i refuzosh darken e shtruar.

fra6

Kisha në Gjonpepaj

fra56

Kisha në Orosh

fra65

Bajraktari i Grudes

Udhëpërshkrimi është i gjatë, dhe ky shkrim do ti kalonte caqet e një njoftimi për këtë libër, sikur të shkoja faqe për faqe e ta përktheja. Këtu përshkruhet ndarja fisnore, e shoqëruar me foto nga Hoti, Gruda, Krasniqja e tj, thjeshtë në libër me vlerë
Lezha pastaj Durrësi, Kruja e Tirana dike mos e harruar Kavajën.
Delvina dhe Gjirokastra dhe kalohet në Janinë dhe aty çdo e dyta fjalë dhe përmendet Ali Pashë Tepelena,autori shkruan se është në Epir.
Në rrethin e Janinës thotë që janë tri fise: Lab ,Toskë e e Çam.Kurse qytetet e rreth Janines: Parga, Margeriti, Paramithia, Filati, Gjirokastra, Himara, Tepelena, Permeti dhe Konica.
Preveza, caku tjetër, dhe pastaj Maqedonia dhe vilajeti i Manastirit ku jetonin fiset shqiptare. Nuk përmendet askush tjetër në këtë anë.
Arritja në Dukagjin dhe nisja prap për Shkodër.
Libri i përshkruan edhe zakonet shqiptare, jetën në familje, lindjet, vdekjet. Besa dhe hakmarrjet, marrëdhënjet e shqiptarëve ndër veti.

E mirë kishte qenë që ky udhëpërshkrim i Lovro Mihaqeviçit të përkthehet (nëse nuk është) nga se është i shkruar në kroatisht, kurse të interesuarve mund t`iu dërgoj librin në PDF.
Gjakovë, 29.05.16

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...