Published On: 12 Shkurt, 2016

Politika ndërkombëtare me bekimin e Manastirit, pengon zhvillimin ekonomik të Deçanit

 

 

Mr. Adem Lushaj

Politika ndërkombëtare e ndikuar nga ajo e manastirit,  po vazhdon të pengon zhvillimin e turizmit në Deçan, si njëra nga shtyllat kryesore të zhvillimit ekonomik. Pengesat që janë duke u bërë për shumë vite, qoftë në shfrytëzimin e resurseve hoteliere-turistike, apo edhe në investimet infrastrukturore në zonën turistike të Bjeshkëve të Deçanit, janë duke na kushtuar me humbje të mëdha.

Uzurpimet arbitrare të kompleksit më atraktiv turistik të Deçanit, atë të Pushimores së fëmijëve “Pishat e Deçanit” dhe Kompleksin “ILIRIA”, po bën që Deçani të ketë humbje të pa llogaritshme, kur dihet se këto dy objekte gjigante, dikur ishin të stërmbushura me mysafirë, edhe jashtë Kosove. Prania e paqeruajtësve dhe politika e imponuar, qoftë edhe përmes institucioneve të cilat do duhej të ndanin drejtësinë, ka penguar investimet në këto objekte, përkundër  interesimit të madh të investitorëve, jo vetëm në nivel vendi, por edhe ndërkombëtare. Oferta turistike e Deçanit, paraqet kulmin e mundësive të mëdha për zhvillimin e komunës dhe të vendit, por fatkeqësisht, politizimi është bërë “armiku” kryesor i cili ka vënë bllokadë totale në zhvillimin e kësaj hapësire, e cila me insistimin e  Manastirit të Deçanit dhe vendimit për zonën me rëndësi të veçantë, është shndërruar në “zonë të ndaluar” edhe për ndërtimin e infrastrukturës rrugore, por edhe të objekteve hoteliere-turistike.

Çelësin e zhvillimit të kësaj komune po e mbajnë “peng”, klerikët e Manastirit, të cilët vazhdimisht kanë kundërshtuar ndërtimin e rrugës Deçan-Plavë, që vlerësohet si bosht i zhvillimit dhe integrimit rajonal ndërshtetëror. Për më tepër, Manastiri ka uzurpuar tërë kompleksin turistik, brenda të cilit ndodhën objektet hoteliere të ish-ndërmarrjes turistike “ILIRIA”, si dhe është bërë pengesë në lirimin e Pushimores “Pishat e Deçanit”.

Për mos lirim të këtyre resurseve tona zhvillimore, kishte reaguar edhe ish drejtori i “Pishat e Deçanit”, Osmon Tolaj, tashmë i ndjerë,  i cili kishte deklaruar se “jemi privuar nga e drejta për shfrytëzimin e kësaj pushimoreje për fëmijët e Kosovës”. Ai, ishte shprehur skeptik nëse ky objekt do lirohej nga KFOR-i, ngase politika bën “pazare”, gjithnjë për hatër të Manastirit, e njëra nga këto “pazare”, ishte edhe oferta e CARITAS-it italian për menaxhim 30-vjeçar.

Komuna e Deçanit me resurset e saja natyrore, ka gjitha mundësit për zhvillimin e turizmit veror dhe dimëror, e sidomos me investimet për ngritjen e qendrës së skijimit në “Bjeshkët e Belegut”, që do ishte qendër e përmasave botërore. Por, shpresojmë që bashkësia ndërkombëtare, por edhe klerikët e manastirit, do kuptojnë se nuk ka zgjidhje tjetër, pos lejimit të investimeve në objektet aktuale hoteliere, por edhe tjera në masivin e Bjeshkëve të Nemuna, që do përfitojnë të gjithë, e mbi gjitha do përfiton turizmi.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...