Published On: 7 Prill, 2016

POETIKA DHE PROFILE

Ag Apolloni

Letërsia shqipe nuk ka qenë asnjëherë letërsi e koncentruar në një shtet. Duke qenë aktivitet gjuhësor, kjo letërsi gjallon falë gjuhës shqipe, e cila është përcaktuese e identitetit të saj. Harta e kësaj letërsie përfshin katër shtete (Shqipërinë, Kosovën, Malin e Zi dhe Maqedoninë), duke mos lënë anash edhe diasporën. Nëse do ta konsideronim letërsi shqipe vetëm atë që krijohet në Shqipëri, atëherë kjo letërsi do të dukej shumë e varfër, sepse do të mungonin edhe këta emra: Jeronim de Rada, Naim Frashëri, Çajupi, Asdreni, Fan Noli, Faik Konica, Martin Camaj, Azem Shkreli, Rexhep Qosja, Anton Pashku, Ali Podrimja, Agim Vinca, Luan Starova, Kim Mehmeti etj.

Prandaj si atdhe të letërsisë shqipe duhet ta shohim gjuhën, jo vendin. Mirëpo, në rastin e Maqedonisë, më mirë është ta kemi kriter kombësinë sesa gjuhën, pasi që letërsia shqipe e kësaj ane ka autorë që edhe pse shkruajnë fillimisht në gjuhën zyrtare (maqedone), nuk reshtin së qeni shkrimtarë shqiptarë. Kështu, aty ku s’e gjejmë të fortë komponentën gjuhësore, duhet ta pranojmë si esencë komponentën kombëtare për të krijuar identitetin nacional të një letërsie.

Nëse e bëjmë kriter gjuhën, disa shkrimtarë shqiptarë të Maqedonisë nuk kanë vend në letërsinë shqipe, por nëse e bëjmë kriter nacionalitetin e autorit, të gjithë autorët shqiptarë të këtij shteti mund të integrohen në hartën e plotë të letërsisë shqipe.

Duke qenë të vetëdijshëm se shqiptarët në Maqedoni gëzojnë njëfarë statusi juridik si “pakicë kombëtare”, pra jo si qytetarë të barabartë, kanë kufizime të të drejtave gjuhësore. Banorët e tillë në njërën anë i nënshtrohen gjuhës dominuese, kurse në anën tjetër synojnë utopinë bilinguale.

Kështu, letërsia shqipe e Maqedonisë, si letërsi e mbijetesës, është pjesë integrale e letërsisë shqiptare, edhe pse rrallë është trajtuar si e tillë, pasi studiuesit shqiptarë zakonisht letërsi shqipe e kanë konsideruar letërsinë e kryeqyteteve shqiptare (Tiranë dhe Prishtinë), sado që Shkupi, sipas disa historianëve shqiptarë dhe të huaj, mbetet kryeqytet i ëndërruar i shqiptarëve.

Por, meqë historia dhe aktualiteti janë dy gjëra të ndryshme, sot mund të konstatohet që letërsia shqipe nuk ka qendër. Postmodernizmi e ka decentralizuar edhe letërsinë shqipe, e cila, për të fituar statusin e një letërsie panalbanike, duhet të ketë qasje inkluzive, jo ekskluzive.

Letërsia shqipe e Maqedonisë

Letërsia shqipe e Maqedonisë ka traditën e saj: duke filluar me rilindasin Josif Bageri, për t’u konsoliduar me Murat Isakun e Abdylaziz Islamin dhe për të vazhduar me Luan Starovën, Resul Shabanin, Xhabir Ahmetin, Kim Mehmetin, Lulzim Hazirin, Salajdin Salihun, Lindita Ahmetin, Lindita Aliun etj. Të gjithë këta kanë kontribuar që letërsia shqiptare jo vetëm të mbijetojë, por edhe të jetojë natyrshëm në një vend ku gjuhë zyrtare nuk është gjuha e tyre.

Për ta ilustruar gjallimin e kësaj letërsie, kam marrë në shqyrtim katër autorë, që mendoj se mund të konsiderohen si përfaqësues të letërsisë aktuale shqiptare në Maqedoni, dy prozatorë dhe dy poetë, falë të cilëve kjo letërsi ka provuar poetikat e reja letrare.

Metafiksionet historiografike

Luan Starova (1941) dhe Kim Mehmeti (1955) janë dy shkrimtarë të shquar të Maqedonisë. I pari me “Kohën e dhive” dhe i dyti me “Vitet e urithit”, kanë krijuar dy vepra postmoderne për periudhën komuniste në Maqedoni, të fokusuar në një lagje periferike, apo në një katund të Shkupit. Këto dy vepra, përveç kohës dhe hapësirës së përbashkët (komunizmi, Shkupi), relacionet i ruajnë edhe në tituj: në të dyja shfaqen koha (vitet) dhe kafsha (dhia, urithi). Të dyja janë shkruar si metafiksione historiografike, duke pasur si qëllim argëtimin me të kaluarën.

Koha e dhive (1993) është roman i strukturuar sipas poetikës postmoderne. Loja me metarrëfimin komunist është kthyer në strategji narrative. Nëpërmjet artit të kombinimit janë bërë bashkë diskurset historike, politike, etike dhe letrare. Nëse e shohim tekstin nëpër shtresa retorike, atëherë mund të thuhet që ironia haset që në shkallën e parë (inventio: gjenocidi ndaj dhive) dhe shtrihet kudo nëpër strukturë dhe figurë (composition, elocutio: dhia – partia, bagëtia – ideologjia, barinjtë e bashkuar – komunistët e bashkuar, nevoja qumështore – fuqia punëtore etj.). Nëpërmjet intertekstit mitologjik, në një kohë të ateizmit ideologjik, dhia bëhet e dërguar e perëndisë. Ajo që ka ushqyer dikur Zeusin, tani ushqen familjet e varfëra të cilët jetojnë bashkë me dhitë në një shoqëri pa klasa. E thjeshtëzuar deri në fund, semantika e këtij romani sugjeron se njerëzit kanë nevojë për ushqim të vërtetë, jo për ideologji të kota. Prandaj, krejt natyrshëm, në roman faktorizohet qumështi i dhisë përballë programit të Partisë.

Romani Koha e dhive ka një qëndrim antisocialist, një qëllim humanist dhe një strukturë postmoderniste. Kjo është një vepër e bukur, sado që ndihet efekti i bilingualitetit, që, siç e thashë, është sfidë e përhershme e shkrimtarëve të kësaj ane.

Një metafiksion historiografik është, gjithashtu, romani Vitet e urithit (2007) i Kim Mehmetit. Ky është një rrëfim që nuk kufizohet me kohën socialiste, por që megjithatë fokusohet kryesisht në të. Si roman postmodernist, atë e bëjnë të dallueshëm: ironia ndaj metanarrativës ideologjike, interteksti që krijon sfondin historik e politik, përsëritja që rimerr të njëjtat ngjarje, të njëjtat personazhe për t’i trajtuar nga kohë dhe kënde të ndryshme. Romani është mbushur me tema dhe motive të ndryshme, si: dashuria, vdekja, izolimi, shpërngulja, mikpritja, tradhtia etj., ndërsa dy figurat udhëheqëse të katundit janë hoxha, si predikues kuranor dhe kryeplaku si lider kanunor. Por, as Kurani e as Kanuni nuk i shpëton ata nga tundimet e magjistares së bukur, e cila bëhet mollë sherri për ta. Duke ballafaquar magjistaren me kryeplakun dhe hoxhën, autori ka ballafaquar estetikën me etikën.

Vitet e urithit artikulohet si një rezonim mbi të kaluarën historike, por shkrimi i historisë bëhet nga filtra personalë, prandaj ai i shmanget vazhdimisht romanit historik si model i tejkaluar, tradicional, dhe shkon kah metafiksioni historiografik si model i ri, postmodernist. E përkufizuar me terminologji të teorisë postmoderne, kjo është historia e subjektit që është historik, që është brenda historisë dhe që ka një raport me historinë. Pra, ky është një roman që problematizon historinë nëpërmjet një gjuhe sa dëshmuese, aq edhe ironizuese.

Kim Mehmeti me Vitet e urithit ka krijuar një metaforë të mbylljes që lakmon hapjen. Katundi i këtij romani është një Makondo e Maqedonisë dhe një metaforë e bukur e letërsisë shqipe.

Perspektiva poetike

Koha e postmodernizmit është quajtur kohë e prozës, prandaj poetët nuk e kanë më atë famën që e kishin dikur. Derisa romani, si i përkëdheluri i postmodernizmit, mund t’i sjellë famë autorit të saj brenda pak ditësh, poezia, për të cilën koha e sotme është njerkë, nuk është aq fatsjellëse. Ndoshta kështu është më mirë për poetët, pasi që ata duke mos u preokupuar për famën, fokusohen vetëm në vlerën.

Në rastet e saj më të mira, mund të thuhet se proza shqipe e Maqedonisë tematikishit dallohet për komponentën rurale, derisa poezia shqipe e Maqedonisë dallohet për komponentën urbane. Lulzim Haziri dhe Salajdin Salihu janë dy poetë që, duke qenë të shoqëruar me poezinë e bitnikëve dhe me muzikën rok, janë bërë një lloj avangarde e poezisë shqipe në Maqedoni dhe kanë krijuar identitetet e tyre poetike në letërsinë shqipe.

Lulzim Haziri (1962) është poet i familjarizuar me ligjërimin e defamiljarizuar. Vargjet e tij të sofistikuara kanë një thjeshtësi të çuditshme në tingëllim. Disa nga vargjet që mund të merren si shembull për këtë thjeshtësi ndërlikuese janë: lëshoi flokët e besimit deri te thembra; tymi i shpresës digjej si gomë kamioni në rrugë; krenaria i rri varur si cigarja në buzët e hemfri bogartit; me gjethe fshinin gjakun e çizmeve; spitali nuk ka gjumë/ shëron një qytet të përgjakur; hedh setrën e zhgënjimit krahëve të mërdhirë/ era ma mori kapelën e ndjenjave etj. Haziri, përveç aftësisë së jashtëzakonshme për të nuhatur metafora në realitetin prozaik, dallohet edhe për një sensibilitet të theksuar kur bën homazhe për Prishtinën, apo për babain. Duke shkruar për Prishtinën, ku ka kryer studimet, ai fillimisht kritikon planin urbanistik të saj: si kurrë më parë të duhet një arkitekt Sinan i ri, pastaj vazhdon ta kontrollojë emocionin: brengën e gjuaj si kutinë e harxhuar të cigareve, por në poezinë tjetër për të njëjtin qytet, dorëzohet: mërzia më kap për jake. Po ashtu: Tek zbritja Veternikut me autobus/ këmbë u çova si para flamurit. Edhe më emocional është homazhi për babain, mungesën e të cilit e sheh në sytë e nënës. Strofa e tretë e poezisëHomazh për babain nuk synohet të kontrollohet nga arsyeja, por i dorëzohet emocionit, se, fundja, poeti nuk bën homazhe me protokoll. Ndërsa strofa e fundit, nëpërmjet lojës me gishtërinj mbi tryezë tregon mërzinë, dhimbjen dhe dëshpërimin.

Përveç poezive homazhe, dedikuese, Lulzim Haziri edhe revoltën e artikulon me masë. Poezia St. Pauli, për rrugën e famshme të Hamburgut, është si një këngë roku për mjerimin e prostitutave. Këtu, në formë revolte, autori kalon edhe në blasfemi duke e krahasuar St. Paulin me vendin e shenjtë musliman: kutërbon St. Pauli tërë botën/ kjo Meke pornografike e të frustruarve. Dhe pastaj, duke parë mjerimin e femrave, shton: fitojnë me neveri, harxhojnë me shpresë.

Poezia e Lulzim Hazirit është një krijesë e bukur që ecë me plot hire, por pa zhurmë, nëpër truallin e letërsisë shqipe.

Salajdin Salihu (1970) është poeti tjetër që, krejt në kundërshtim me letërsinë shqipe të metarrëfimeve, preokupohet për minirrëfimet, në fakt, për gjërat e imëta. Në poezinë e tij ndihet një përhumbje, një vetmi, një trishtim dhe, herë pas here, një dashuri efemere: Koha me laps të padukshëm ka vizatuar rrudha në ballin/ tënd; me një fshesë ka fshirë bukurinë e dikurshme, që/ prishte rendin dhe qetësinë publike nëpër sheshe.

Poezia e tij dëshpërohet me jetën prozaike dhe kërkon si ngushëllim një temë erotike. Poezia “Kohë e papërshtatshme për të shkruar vjersha” trajton pikërisht këtë problem kur jeta duket e gjatë, pritja e pafund, e dashuria askund: Kohë e papërshtatshme për të shkruar vjersha/ e gjatë/ prozaike/ si roman natyralist/ shtrirë si bollë e vrarë/ si mbi një krevat me eshtra/ ekran është tavani/ ku të shoh çdo ditë. Poeti e urren absurdin e jetës, prandaj shpreh paradoksin ndjenjor: kemi frikë të përjetshme/ nga shija e këndshme e mëkatit. Ngjashëm me vargun prufrokian që thotë serrugët fund s’kanë si bisedat, Salajdin Salihu bëhet nervoz me këtorrugë të ngatërruara si historitë ballkanase. Ai si poet dëshpërohet njëjtë si kur humb, ashtu edhe kur fiton, sepse ai ka trashëguar diçka nga ndërgjegjja greke për Trojën, ai ushqehet me vesën e kujtimeve.

Kushdo që mund të mendojë se poezia e Salajdin Salihut nuk lidhet fort me aktualitetin, ka të drejtë. Sepse, ai është poet, e, siç e thotë vetë, atdheu i poetëve është e nesërmja.

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...