Published On: 19 Mars, 2016

Po kërkojmë dokumentet serbe për shqiptarët

Drejtori i Përgjithshëm i Arkivave, Gjet Ndoi, në një rrëfim duke u nisur nga libri i tij i parë “E vërteta mbi shqiptarët” te dy vitet në krye të institucionit më të rëndësishëm të kujtesës në vend…. Raportet me Arkivat e Huaja dhe ardhja e 57 regjistrave osmanë në arkiv.

Kemi besim se do të vijë dita shpejt që ne të bashkëpunojmë ngushtë dhe  me arkivat e Beogradit, të cilët presupozoj dhe kam besimin se kanë një pjesë të madhe të gjurmës historike të shqiptarëve në Ballkan, pasi institucionet serbe pushtuese, shteti serb ka pas një marrëdhënie jo të mirë me ne, por kjo marrëdhënie do të pasurohet me dokumente, dhe unë kam besim që ne do t’i gjejmë këto dokumente, të ndihmojmë shqiptarët dhe studiuesit që ta shkruajnë historinë ashtu siç është dhe unë jam i bindur se nuk do të ketë panik se shqiptarët janë popull autokton në Ballkan, janë një popull me histori europiane.

Për Gjet Ndoin, historia është gjithë jeta e tij. Djaloshi nga Tarazhi ka dashur gjithnjë t’u japë një interpretim ngjarjeve apo historive që dëgjonte qysh herët. Studimin e parë ua kushtoi trevave të vendlindjes për të bërë një hulumtim mbi rrugëtimin e ilirëve. Prej më shumë se dy vitesh Ndoi drejton Arkivin e Shtetit një nga institucionet më të rëndësishme të kujtesës në vend.

 periudha otomane

“E vërteta mbi shqiptarët” është një libër juaji i botuar më vitin 2003…?

Në vitin 2003 kam botuar librin e  parë që titullohet “E vërteta mbi Shqiptarët” që ka të bëjë me këtë traditë të ruajtjes së vlerave autentike të shqiptarëve. Dhe nën titulli i librit është “Ilirët kaluan në Mirditë për të ardhur në kohën tonë”. Kam dashur të them që treva e Mirditës dhe e zonave katolike të saj është një trevë ku populli i atyre zonave, i besimit katolik, klerikët që kanë qenë udhëheqësisht shpirtërorë dhe kryengritës dhe kulturorë të kësaj treve dhe trevave rreth saj e kanë ruajtur vlerat me themelore të kombit shqiptar. Vlera të cilat nuk i takojnë vetëm atyre po i takojnë edhe shqiptarëve të tjerë që flasin shqip kudo qofshin ato. Janë vlera unike tonat. Po themi gjuha shqipe, është gjëja më e çmuar që ka sjellë ky komunitet që në atë kohë, pra qëkur Buzuku shkroi  “Mesharin” u dha shqiptarëve mundësinë për t’u edukuar. Por mbi t’ gjitha i dha mundësinë për të mos harruar atë që është e përbashkëta gjuha shqipe.

 

Sa libra numëroni gjithsej të tutë?

Unë kam, ky është libri i parë, libri i dytë është “Udha shqiptarëve” e kam promovuar dhe ka pasur jehonë në Kosovë (Prishtinë) në vitin 2005. Promovuar te salla e madhe e piramidës. Pastaj kam një libër tjetër “Gjin Marku dhe Lufta” që flet për Luftën Antifashiste Nacionalçlirimtare, për ato idealistë, fëmijë shkollash që i besuan verbërisht komunizmit dhe e quajtën një ëndërr të bukur. Unë e respektoj zgjedhjen e tyre, sepse përtej kësaj kishin një qëllim, me përjashtim të ndonjë prej krerëve të tyre siç mund të ishte që i thonë Enver Hoxha, i cili është vazhdimi i asaj tradite të keqe që iu thashë ishte një lider që vjen në krye të shqiptarëve me ndihmën e misionarëve që s’duhet të bëhet Shqipëria. Me ndihmën e Dushar Nugishit dhe Meladin Popoviçit apo Titos, sepse në fund të fundit ishin misionarë të Titos të botës sllave. Më është dashur të merrem historinë, duke u marrë me Gjin Markun, me rezistencën e popullit shqiptar në luftë. E shoqja Natali Vireviç e Gjin Marut ishte partizane në vitin 1943 në Brigadën e 7 sulmuese, në zonën e Beratit, me Korçës me proletarët e Vlorës etj. Në krye të divizionit të 6 sulmues marshojnë deri në Vishegrad pavarësisht se u akuzua  sikur bashkëpunoi me kolaboracionistët dhe nazistët. kjo nuk ishte e vërtet’, sepse ai e vërtetoi me veprën e tij që qe antinazist, më i spikaturi shqiptar, sepse shkon dhe pjesa më e lavdishme e luftës, (ka një lavdi kjo luftë e shqiptarëve kundër nazizmit), ka qenë pjesa e luftimeve që divizioni i 6 sulmues bënte në tokat e Malit të Zi dhe Bosnjës Jugore e koordinuar kjo edhe me flotën britanike të Aleancës kryesore që ka qenë Shqipëri dhe Britani.

Libri është promovuar në vitin 2007 në ambientet e Muzeut Kombëtar, ka qenë një eveniment për tematikën që kam zgjedhur kanë qenë shumë të frekuentuara, dhe këtu ka pasur mbi 100 vetë që s’kishin vend ku të uleshin.

 

Çfarë zgjoi interesin te ky libër?

Po ndoshta dhe figura e Gjin Markut që, “se s’du të shes mend shumë” por gjithsesi mbetet një monografi. Siç ma kanë thënë të tjerët një monografi e spikatur, që nuk flet vetëm për një person, por për të dimensionuar personin, është dashur të flas për historinë e rezistencës. Pastaj libri tjetër është “Antologji Historike” (Themele të ruajtura të një shtëpie europiane të shembur). Kam dashur të them që shqiptarët kanë themele europiane. Shtëpia e tyre si e tillë, si europiane është shembull. Nëpërmjet këtij libri unë kam përcjellë, atë çfarë ka qenë para Perandorisë Turke, para pushtimit perandorak osman aziatik dhe kam përcjellë atë realitet, të mbuluara nga të gjitha aspektet kulturore, zakonore dhe tradita për ta përcjellë deri në ditët tona religjioze, për ta përcjellë deri në ditët tona për të thënë ka ardhur ai realitet, ka mbijetuar këtu dhe rezultati i saj ka mbijetuar. Është intrigues ai nëntitulli “Themele të ruajtura të një shtëpie europiane të shembur”, por kur ka themele shtëpia mund të rindërtohet dhe qëndron. Kjo është ideja.

Jam bashkautor në disa libra të tjerë, në 3 libra të tjerë për Preng Docin, kryetari i shoqërisë “Bashkimi”, Abati i Mirditës, një figurë spektakolare e Rilindjes tonë. Edit Durham thotë që është njeriu më largpamës që ka pasur Shqipëria. Faik Konica e ngre në kulm, ishte shumë e vështirë të lavdëronte njeri, sepse e kishte atë dhe të vetmit burrë që i përulej Faik Konica ka qenë Preng Doci, kryetar i shoqërisë “Bashkimi”, i cili mblodhi në tryezën e kësaj shoqërie, e akademie të lartë, yndyrën e kombit siç thonë bashkëkohësit, Franc Nopca që thotë njeri i jashtëzakonshëm në çdo kuptim. Erdhi, sepse ai themeloi Kishën Katolike shqiptare në Kanada, themeloi dhe ishte misionar në Indi në Bombei, sepse e burgosën Turqit për veprimtari patriotike, pastaj u rikthye në atdhe. Kur u rikthye në atdhe mbaron Franz Nopça: më në fund erdhi dhe njeriu dhe indigjeni. I jashtëzakonshëm në çdo kuptim thotë para të cilit kompleksohen edhe të huajt. Është një njeri që nuk është shumë në evidencë dhe vazhdon të mos jetë, të jetë i anashkaluar. Kam marrë pjesë në konferenca të ndryshme, pjesë kontributi në një libër për Isa Boletinin, të këtij patrioti emblematik për mendimin tim, ndaj kam dhënë kontribut për këtë libër. Kam marrë pjesë edhe në takimet e Gjeçovit në Kosovë, një personalitet i jashtëzakonshëm dhe Gjeçovi etj. Kam planet e mia. Libri tjetër  “Udha e Shqiptarëve”, historia e sistemit rrugor që në kohërat antike deri në ditët tona. Ndërsa gjeopolitika, sistemi rrugor dhe qytetërimi ose civilizimi është titulli i saj. Është përpara se të bëhej ‘’Rruga e Kombit’’, unë i kam thënë Udha e Shqiptarëve, dhe kjo u pagëzua nga ata që e bënë Rruga e Kombit.

 

Z. Ndoi, ju prej dy vitesh drejtoni një institucion shumë të rëndësishëm siç është Arkivi i Shtetit si kanë qenë këto vite? 

Po prej dy vjet e gjysmë që unë jam drejtor i Përgjithshëm i Arkivave. I asaj pasurie që është shumë më e rëndësishme se vetë bankat. Thesari i një shteti janë arkivat. Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave është institucion lider i sistemit arkivor shqiptar. Aty ka dokumentacion të periudhës së para shtetërore, por edhe pas shtetërore deri në ditët tona. Ka dokumentacion i cili në fakt, përfaqëson historinë e shqiptarëve dhe të shtetit të tyre të kulturës së tyre, të përpjekjeve të tyre për liri për prosperitet për zhvillim të institucioneve, është pasaporta me të cilën ne identifikohemi, është një memorie që përcakton prej kujtdo që nuk i njeh shqiptarët duke u bazuar tek arkiva ndihmon këdo që të kuptojë identitetin e popullit shqiptar dhe të historisë së institucioneve të tij. Duke pasur këtë bindje të thellë, unë nuk jam kompleksuar kurrë nga kritikët, nga skeptikët, që dolën pas emërimit tim si Drejtor i Përgjithshëm i Arkivit, jam i bindur që në Shqipërinë tonë jo vetëm bijtë e bejlerëve mund të jenë patriotë, pra nuk është e thënë të jesh i biri i beut që të duash Shqipërinë. Kështu që duke kuptuar mirë hallin e tyre, jam i qetë dhe më frymëzon akoma më shumë për të bërë gjëra të mira, kritika.

 

Ka një bilanc nga ju në këto dy vite?

Ne kemi vendosur disa prioritete. Prioriteti i parë, të ruhen mirë ato që janë. Prioriteti i dytë të pasurohen më tej arkivat tona me dokumentacion. Ka një skemë pasurimi që vjen për shkak të dinamikës rutinë që ka të gjitha institucionet që prodhojnë dokumentacion kanë një rrugë që për 10 vjet të mbërrijnë te shtëpia e tyre. Arkivi është shtëpia e dokumentit. Dokumenti ka një rrugë, rrugë e cila ndiqet vëzhgohet dhe mbikëqyret nga specialistë dhe struktura të Drejtorisë së Përgjithshme të Arkivave. Por nuk e kisha këtu, prioriteti ynë është të operojmë me dokumente që nuk janë pjesë në skemën e pasurimit të kësaj dinamike rutinë, por që bëjnë pjesë në skemën e përfitimit nga marrëdhënie me të tjerët, me personalitete shqiptare që i kanë të pranishëm dokumentet në shtëpitë e tyre, dhe shfrytëzoj rastin t’i bëj thirrje që t’i dorëzojnë dokumentet, t’i sjellin në Arkiv, aty ruhen më mirë aty janë të aksesueshme, dhe kemi pasur natyrisht për shkak të kësaj qasjeje një sërë dokumentesh të përftuara nga kjo lloj lëvizjeje por dokumentet më të rëndësishme janë ato të përftuara nga marrëdhënia me arkivat e vendeve me të cilët shqiptarët ndajnë historinë e tyre. Vendet e rajonit, Turqia dhe deri në stacionin tjetër të një perandorie që ishte në perëndim që ishte Austria dhe Roma e Vatikani.

 

Ndërkohë, kemi negociata me këto vende?

Po, kemi. Kemi marrëveshje me Turqinë, me Malin e Zi, me Maqedoninë, me Kosovën me të cilën e kemi bërë të parën, kemi marrëveshje me  Hungarinë ajo duket larg, por në fakt ka me qindra mijëra dokumente që flasin për Shqipërinë dhe jo vetëm për kohën kur ishte pjesë e Perandorisë Austro-Hungarisë, por edhe më vonë kur krijon shtetin e saj pas Luftës së Parë Botërore. Jemi në projekt të bëjmë shpejt marrëveshje me Rumaninë, me Bullgarinë, me Vatikanin (jam në pritje të një ftese nga ana e tyre dhe së shpejti do të takohem me prefektin Arkivit sekret të Vatikanit), jam i ndihmuar për të rikuperuar një marrëdhënie që s’ka qenë shumë e mirë përpara me Vatikanin dhe me ka premtuar drejtori i Radio Vatikanit në gjuhën shqipe Dom Dvid Xhuxha një shqiptar nga Kosova që e do Shqipërinë, shumë shpejt do te; rinisim një komunikim dhe për shkak të tij do të përfitojmë shumë dokumente të cilat flenë në ata arkiva, do t’i sjellim duke pasuruar arkivat. Do të kenë mundësi të shkruajnë historinë me objektivitetin maksimal të mundshëm. Përveç dua t’ju them, meqenëse e përmendët dy vjetët e gjysmë, unë e kam një bilanc. Një bilanc pune të këtij institucioni dhe ka mijëra dokumente që kanë ardhur. Kemi dokumente të ardhur nga Turqia, nga 980 regjistra që merren me administrimin e zonave të territorit të Perandorisë Osmane 57 prej tyre flasin për Shqipërinë regjistra ose quajtur ndryshe Fondi i Tahrireve, të shkruara në gjuhën osmane. Unë të 57 regjistrat i kam sjellë më në fund në Shqipëri.

 

Çfarë po bëhet me materialet e marra?

Jemi duke i printuar, i kemi marrë në rrugë elektronike. Kemi tentuar që dhe materialisht t’i prekim, që t’u shtohen dokumenteve tona. Kemi dokumente nga Mali i Zi, nga Arkivi i Shkupit, Nga Arkivi i Londrës, Arkivat e Austrisë, të sjella nga një person atdhedashës, kulturëdashës Pjetër Logoreci, i cili ka sjellë këtu dokumente që lidhen me aktivitetin e Nikoll Kaçorri në Austri, nënkryetarit të qeverisë së Vlorës. Një nga protagonistët kryesorë të pavarësisë të Shqipërisë. Apo dokumente përsëri të këtij arkivi, që flasin Karl Gegën, inxhinierin fenomen, arkitektin me famë europiane, arkitekt i cili projektoi tunelin më të vështirë, të alpeve siç ju e dini, apo të artistëve me famë botërore shqiptarin tjetër, Moisiun. Kemi në proces në marrëdhëniet ndërkombëtare edhe lidhjen me arkiva të tjerë të rajonit, me Bullgarinë, Rumaninë dhe Arkivat të tjera, dhe më falni për mungesën e modestisë, por në arkivat e Maqedonisë jam nxitësi kryesor i një aktiviteti  të krijimit të një shoqate të një asosacioni të Europës Juglindore ku do të marrin pjesë arkiva të 14 shteteve, ku ne natyrisht jemi nxitësi kryesor dhe qëllimi i kësaj organizate në kuadrin e Këshillit Ndërkombëtar të Arkivave ku Shqipëria është me të drejta të plota ne do të kemi mundësi lobimi, duke gjetur mbështetjen jo vetëm nga disa organizata nga Këshilli Ndërkombëtar i Arkivave, por për të krijuar klimën mes njëri-tjetrit, Drejtorët e Përgjithshëm të Arkivave me një prill që na qëllon një ditë jo fort e besueshme. Por ne më 1 prill do të jemi në Shkup. 14 drejtorët e arkivave të vendeve të rajonit, nga Stambolli deri në Austri. Dhe dy ditë para kësaj konference do të vijë Drejtori i Përgjithshëm i Arkivave të Turqisë, me të cilin ne do të kemi mundësinë për projekte të përbashkëta. Kemi marrë një seri dokumentesh, rreth 12 mijë dokumente dhe shpresojmë të marrim dhe mijëra dokumente të tjera nga ky arkiv shumë i vlefshëm për ne. Kemi besim se do të vijë dita shpejt që ne të bashkëpunojmë ngushtë dhe  me arkivat e Beogradit, të cilët presupozoj dhe kam besimin se kanë një pjesë të madhe të gjurmës historike të shqiptarëve në Ballkan, pasi institucionet serbe pushtuese, shteti serb ka pas një marrëdhënie jo të mirë me ne, por kjo marrëdhënie do të pasurohet me dokumente, dhe unë kam besim që ne do t’i gjejmë këto dokumente, të ndihmojmë shqiptarët dhe studiuesit që ta shkruajnë historinë ashtu siç është dhe unë jam i bindur se nuk do të ketë panik se shqiptarët janë popull autokton në Ballkan, janë një popull me histori europiane.

 

Marrëdhëniet me publikun kanë qenë një tjetër raport në këto dy vite… si kanë ndryshuar?

Një nga dimensionet kryesore të veprimtarisë së Drejtorisë së Përgjithshme të Arkivave është shërbimi ndaj publikut. Një prioritet jo thjesht se e ka dhe qeveria e Shqipërisë, kjo na ndihmon shumë ( qeveria e ka në 6 prioritetet e saj shërbimin ndaj qytetarëve) por ne e ndiejmë këtë, dhe unë personalisht e kam sfidë shumë të rëndësishme të punës time atje shërbimin ndaj qytetarëve.  Kemi arritur ta ndryshojmë rrënjësisht shërbimin ndaj qytetarëve. Është një nga institucionet, e them pa frikë këtë më model në rendin e institucioneve qendrore që prijnë shërbimin ndaj qytetarëve. Konkretisht, 90 ditë duhet të priste qytetari afatin maksimal, 90 ditë për të marrë përgjigje, pasi ai bënte kërkesën. Pas tre muajsh qëkur kam ardhur e kam ul në 45 ditë. Pas një viti e kam ul në 30 ditë. Para disa muajsh më shumë se një muaj e kam ul 22 ditë. Të gjithë qytetarët që vijnë për të marrë shërbim në Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave, punonjësit e shërbimit janë të detyruar t’ia kthejnë përgjigjen maksimale për 22 ditë. Dhe ata janë jo vetëm nën trysninë e qytetarëve për të shërbyer mirë, por dhe në trysninë time për të shërbyer mirë, dhe jo për t’i zënë ngushtë ato, por për të kryer një mision që ne e kemi detyrë, mision të cilin ne, unë personalisht kam bindjen që ky mision kryhen me sukses kur titullari i institucionit e ka seriozisht. Çdo vonesë në kthimin e përgjigjeve, një shërbim jo dinjitoz për qytetarët, fajtor jam vetëshpallur unë. Kështu që në këtë kuptim punonjësit e shërbimit që nuk e kryejnë në lartësinë e duhur, në kohën e duhur, me shpejtësinë e duhur, me humanizmin e duhur dhe me përkushtimin e mjaftueshëm ata nuk ballafaqohen vetëm me qytetarët, por ballafaqimin më të madh e kanë me mua. Sepse e kam marrë si sfidë personale. Besoj është e prekshme, kushdo që vjen në Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave besoj nuk do të zhgënjehet dhe do të verifikojë vërtetësinë e kësaj që them unë këtu te ju. Një tjetër aspekt që ka të bëjë me bilancin e punës të Drejtorisë së Përgjithshme të Arkivave lidhet me rritjen e normave teknike dhe profesionale, si me përpunimin, i themi ne me përpunimin tekniko – shkencor të dokumenteve, me skanime, me evidentimin evidencat, dhe procese të tjera pune atje. Është nisur nga 20-30% të normës për secilin prej punonjësve. Kjo e ka bazën te frymëzimi për të menaxhuar interesat publike në mënyrën më të mirë të mundshme. Besoj që kjo nuk do të ndikojë vetëm për Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivit dhe personelit që unë drejtoj atje, por edhe për arkiva të tjerë të sistemit të cilët pavarësisht se administrativisht nuk varen drejtpërdrejt nga Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave po për sa i përket normave tekniko-profesionale procedurave për ruajtjen dhe të veprimtarisë arkivore në kuptimin procedural kanë varësi nga Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave. Për shembull normat dhe standardet janë të detyrueshme për  arkivat e sistemit. Këto norma dhe standarde nga ana tjetër arkivat thuhet qartë që hartohen nga Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave pra nga ne. Nga ana tjetër, duke qenë detyrë e tyre e arkivave të sistemit  në një vend tjetër ligji përsëri thotë që Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave ka për detyrë dhe të drejtë që të mbikëqyrë të gjithë procedurat se si zbatohen këto norma. Në kuptimin ligji vetë e ka vendosur arkivin në pozicionin e lidershipit të sistemit arkivor në vend dhe na vjen keq ta them, por deri më sot, nuk është ushtruar ky funksion ligjor që ka Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave. Domethënë nuk ka pasur deri më sot asnjë kontroll në të gjithë historinë e arkivave për arkivat e sistemit. Për ligjin në fakt, ky mision është i barabartë për t’u përmbushur nga Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave. Ne kemi hartuar planin dhe kemi nisur punën për ta futur në hullinë e duhur punën dhe veprimtarinë arkivore dhe në arkivat e sistemit, dhe besoj që kjo nuk është një përmbushje, një detyrë e një obligimi që është ligjor, por do t’i shërbejë misionit që kanë arkivistët e Shqipërisë, dhe sistemi arkivor shqiptar për ruajtjen e dokumentacionit, përpunimin e tij, pasurimin dhe shërbimin ndaj publikut, si një pasuri e patjetërsueshme që ka populli shqiptar pra një pasuri publike që është më e pa tjetërsueshme se thesari siç ju thashë që në fillim. Mund të dëmtohen, mund të firojë,  mund të merren, por dokumentet nuk kthehen më. Në këtë kuptim zë vend të parë dokumentacioni që ne ruajmë. Dhe përpiqemi ta ruajmë sa më mirë. Një aspekt tjetër shumë i rëndësishëm që i shërben dhe ruajtjes, që në fakt do ti shërbente edhe ruajtjes, do t’i shërbente dhe shërbimit. Ruajtjes, sepse dixhitalizimi krijon mundësi që të mos e kesh të nevojshme të përdorësh dokumentet  origjinale, duke u përdorur sa më pak nga ato të ruajtjes, nga ana tjetër ndihmon studiuesin, edhe struktura e shërbimit aty që të bëjnë një shërbim të shpejtë dhe qytetari të marrë atë që do. Kjo është pak a shumë dhe vizioni, dhe hullia që në kemi nisur dhe besojmë do të vazhdojë për të mbërritur aty ku duhet, për një shërbim sa më cilësor, por edhe për sistemin arkivor.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...