Published On: 27 Mars, 2016

Plisin, kush po na e zhduk?!


  • Pavarësisht rigjallërimit të tij, kryesisht në ndeshje futbolli si element nacionalist, mbajtja tradicionale e qeleshes po humbet në mjegullën e së shkuarës.

Plisi duhet mbajtur i bardhë dhe kur kjo nuk është e mundur duhet të blihet tjetri. Kështu e fillon tregimin Muharrem Buqolli që mban mbi kokë që 70 vite plisin e bardhë.

80-vjeçari nga Raushiqi i Pejës, thotë për Gazeta Jeta në Kosovë se plisin filloi ta mbajë që kur mbushi 10 vjeç. Por mbajtja e tij nuk është e lehtë dhe kërkon përkujdes të veçantë.

“Kur bëhet pa larë, e lajmë. Kur nuk bën të lahet, duhet me ble tjetrin. Veç gjithmonë duhet me kanë i bardhë,” flet për kujdesin ndaj plisit Buqolli.

Mbulesa tradicionale e kokës ndër shqiptarët është e pranishme ndër shqiptarët në disa rajone të Ballkanit. Pavarësisht dallimeve në formë dhe stil, e përbashkëta e plisit është ngjyra e bardhë.

Dr. Bashkim Lajçi, profesor i etnologjisë në Universitetin e Prishtinës, thotë për Gazetën JNK se format e plisave apo të qelesheve ndryshonin sipas krahinave.

Ai veçon disa modele kryesore si qeleshet e larta të Shqipërisë së Mesme (Tiranë, Durrës, Kavajë), qeleshet rrafshake që mbaheshin në Gegëri (Mat, Mirditë, Dibër) dhe qeleshet e rrumbullakëta që mbaheshin në Shqipërinë Veriore dhe në Kosovë dhe shoqëronin kostumin me tirq.

“Duke qenë ndër pjesët më kryesore të veshjes sonë kombëtare dhe simbol i identitetit kombëtar shqiptar, plisi u ruajt me xhelozinë më të madhe nga populli i ynë, që nga kohët e hershme e deri në ditët e sotme”, thotë Lajçi.

Por përdorimi i tij shihet të jetë më i vogël nga viti në vit, siç dëshmon edhe Halil Podrimçaku, një i moshuar tjetër nga Dubova e Pejës, i cili thotë se në lagjen e tij vetëm ai mban plis.

Podrimçaku plisin e vuri në kokë si pesëmbëdhjetëvjeçar dhe thotë se nuk e hoqi edhe kur shkoi jashtë vendit. Baca Halil rrëfen për rastet kur në shtete perëndimore të Evropës shëtiste nëpër sheshe ku frekuentohen nga mijëra njerëz, plisi i tij i bardhë ju kishte rënë në sy evropianëve.

“Edhe kur kam shkuar në Gjermani nuk e kam hequr hiç. Në Zvicër jam kanë edhe nuk e kam hequr hiç. Bile shumë më thoshin e ‘paska gipsin në krye’ [qesh]. Nuk do ta heq nga koka asnjëherë, plisi tregon shumëçka, mbi të gjitha që jam shqiptar”, thotë ai.

Muharrem Buqolli dhe Halil Podrimçaku | Foto: KALLXO.com
Muharrem Buqolli dhe Halil Podrimçaku | Foto: KALLXO.com
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...