Published On: 28 Gusht, 2016

Planet dhe çdo gjë që na tha koloneli Krasniqi doli se ishin të sakta dhe reale

 

ante kariq

Në foto: Ante Karić, Gojko Šušak i Franjo Tuđman gjatë vizitës në Gospić, më 17. nëntor 1991

Ante Karić: Ahmet Krasniqi pasi na i vizatoi planet për marrjen e kazermës “Kaniza”, na shpjegoi çdo gjë në detale, madje edhe për sa minuta duhej të realizohej operacioni dhe për sa minuta mund të na sulmonin aeroplanët luftarakë të APJ-së që do të vinin nga Rijeka.

 sef_krasniqi

Përgatiti: Sefedin Krasniqi

 

Gjykata Ushtarake në Karllovc

Procesverbal i dëgjimit të dëshmitarit

Emri e mbiemri: Ante Karic

Profesioni dhe vendbanimi: deputet i Parlamentit Kroat

Vendlindja dhe mosha: më 26 janar 1926 në Perušić

Para dëgjimit dëshmitari është paralajmëruar se duhet të thotë të vërtetën dhe të mos heshtë asgjë. Është paralajmëruar për pasojat e dhënies së dëshmisë të rreme dhe të drejtën për të mos iu përgjigjur pyetjeve që me përgjigjet e veta ekspozon veten ose një të afërm me turp të rëndë, humbje të konsiderueshme materiale ose ndjekje penale.

 Marrëdhënia me të dëmtuarin dhe të pandehurin: nuk është në marrëdhënie gjaku

 Dëshmitari është paralajmëruar në kuptimin e nenit 238 të LPP dhe të nenit 231 të LPP, cili

deklaron:

  • Para shkuarjes time në Gospić, Krasniqin nuk e kam njohur. Në Gospić kam shkuar me detyrë, në të cilën më ka dërguar Qeveria e Republikës së Kroacisë, pikërisht më 18.08.1992 në cilësinë shef të shtabit operativ për krejt Likën. Detyra ime ka qenë që në bashkëpunim me përgjegjësit në funksione ushtarake me të cilët në atë kohë dispononte Republika e Kroacisë të organizoj marrjen e kazermave ushtarake (të APJ) në territorin e Likës.
  • Në këtë cilësi, kam ardhur në kontakt me udhëheqësit lokalë dhe me të tjerët si Dr.Jurkoviç i cili ishte shefi i shtabit të krizës për Gospić, me Vlainić-in dhe të tjerët.
  • Kur arrita në Gospić fillova bisedën me ta dhe kam filluar të mbledhë njësite ushtarake, kështu më në fund u mblodhën rreth 370 veta. Për më tepër, e kam regjistruar situatën në vend në mënyrë që të bëjë një plan për marrjen e kazermave që ishte detyra ime. Në realizimin e këtij plani, e kemi pasur edhe ndihmën e të pandehurit Krasniqi, i cili më parë njihej me Dr. Jurkoviç-in, të cilët edhe para se të vija kishin pasur kontakte të ndërsjella në Gospić dhe kishin bashkëpunuar. Dhe, diku rreth datës 2 ose 03. 09. 1991, në mbledhjen e shtabit të cilën e kemi mbajtur në fshatin Smiljan, Krasniqi na ka ndihmuar ashtu që na ka dhënë informata të caktuara dhe aty e kam hasur për herë të parë. Një tjetër takim të tillë e kemi mbajtur prapë në Smiljan, por në një vend tjetër, në të cilin ishte i pranishëm Krasniqi ngase pas mbledhjes së parë kishte marrë detyra konkrete. Kjo mbledhje ka ndodhur një ditë para sulmit të forcave tona ndaj kazermës ”Kaniža”. Pra, më 13.09.1991, ndërsa sulmi ka filluar më 14.09.1991 në orën 20:00.
  • Në takimin e këtij shtabi operativ, përveç meje ishte i pranishëm edhe Katić Antonio, pastaj, Ivica Orešković, i cili ishte truproja ime, Ivica Matić dhe Krešo Tomljenović. Në këtë takim nuk kanë marrë pjesë Dr. Jurković as Ante Vlainić.
  • Në takimin e dytë të shtabit Ahmet Krasniqi e ka vizatuar në letër planin dhe na ka shpjeguar se në cilat pjesë të kazermës ndodhen armatime të ndryshme, vendrojat, foletë e mitralozave, fushat e minuara dhe madje edhe kalimin nëpër fusha drejt kazermës. Për faktin se edhe më parë edhe vetë e kisha regjistruar gjendjen dhe kisha hartuar një plan për ti marrë kazermat, tani mora të dhëna të sakta. Sulmi siç thashë më lartë është kryer të nesërmen më 14. 09. 1991 në orën 20:00, por paraprakisht pasi është marrë vendimi për sulmin është ftuar Dr. Jurković-i, i cili ishte i ngarkuar për të bërë transportimin e armëve dhe municioneve dhe pajisjeve nga kazermat dhe për realizimin e kësaj pune ia kemi vënë në dispozicion 60 kamionë me nga 5 persona në çdo kamion. Marrja e kazermës pati sukses pavarësisht nga sulmet e aviacionit deri të nesërmen në orën 16:30 minuta. Çdo gjë që ka qenë me interes për ne në atë kazermë është marrë.
  • Do të vë në dukje se Krasniqi, kur na i dha planet e kazermës në të njëjtën kohë na informoi se në cilët pjesë të kazermës gjinden armatimet dhe municioni dhe të tjera dhe në këtë mënyrë kemi mundur t’i marrin fillimisht ato armët më të rëndësishme dhe municionet për të cilat kemi pasur nevojë më së shumti. Pasi e kemi marrë kazermën, doli se të gjithë informacionet e dhëna nga Krasniqi ishin të sakta dhe i përshtateshin gjendjes reale.
  • Pas kësaj, d.m.th. më 18. 09. 1991, është kryer sulm mbi kazermën kryesore në Gospić. Sikur në rastin e parë e kam hartuar plotësisht planin e sulmit dhe i kam bërë përgatitjet e duhura, dhe tezat e pozicioneve. Por, kam qenë i detyruar të presë miratimin nga Kryesia në Zagreb për realizimin e sulmit. Miratimin e kam marrë në momentin e fundit nga Manulić. Pasi e kemi kryer me sukses këtë sulm dhe i morëm kazermat jam shërbyer me oficerët e kapur të APJ-së, të cilët me oficerët tonë u dërguan në një kazermë të vogël në rrugën Pazariska kështu që me kërkesën tonë e ftuan tërë ekuipazhin të dorëzohet dhe është arritur qëllimi.

(Pjesa tjetër e dëshmisë mungon v.j.) SHQIPTARI.EU

PS: Anté Karic ka ndërruar jetë më 28.10.2004 (v.j.)

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...