Published On: 17 Prill, 2016

Pikëtakimi mes kriminalitetit të organizuar dhe terrorizmit

Besnik Gjaka

Pikëtakimi mes kriminalitetit të organizuar dhe terrorizmit tradicionalisht këto dy faktorë janë konsideruar si fenomene të ndryshme dhe të dallueshme, mes tyre. Por analizat e shfaqjeve më të fundit kanë çuar në hamendësimin e formave të reja dhe të ndryshme nga të mëparshmet të ndertuara jo vetëm nëpërmjet bashkëveprimit dhe bashkërendimit të veprimtarive, por edhe nëpërmjet përzierjes dhe mbivendosjes, edhe pse secila nga fenomenet ruajnë dallimet përkatëse rreth motivimit, qëllimeve dhe objektivave përfundimtare; përfitime të paligjshme dhe pushtet për kriminalitetin dhe sipas, rastit, prozelitizem fetar, lufë globale, shtysa seperatiste për terrorizmin. Hetimet më të fundit po zbulojnë kontakte gjithnjë e më të shpeshta të organizatave kriminale me ato terroriste, të cilat realizohen nëpërmjet lidhjeve, marrëveshjeve dhe shkembimeve në tregjet e përbashkëta, kombëtare dhe ndërkombëtare, të drogës, të armëve dhe të eksploziveve, të trafikut të qenieve njerëzore, të dokumenteve të falsifikuara, të pastrimit të parasë. Për arsye financimi, grupet terroriste kryejnë shpesh krime të ngjashme me ato të kriminalitetit të organizuar si, për shembull, sekuestrimi përsonash për qellime shantazhi grabitje, trafikime lëndësh narkotikë. Nga ana tjetër, kriminaliteti i organizaur përdorë gjithnjë e më tepër metoda të ngjashme me ato të terroristëve, si përdorimi i sasirave të mëdha të eksplozivit dhe autobombave në objektet e vëna në shënjestër, ku humbin jetën përsona të pafajshëm, që nuk kanë lidhje me ngjarjen. Lidhjet mes kriminalitetit të organizuar dhe terrorizmit janë vërtetuar në mënyrë ligjore në disa vendime gjyqësore të formës së prerë në Itali, në të cilat është pranuar karakteri terrorist që ka treguar në disa raste kriminaliteti i organizuar. Për shembull, vendimet e marra në mbyllje të gjyqit mbi masakren në trenin Napoli –Milano të 1984. Në atë rast u vërejt përzierja mes Cosa Nostra-s, kamorrës dhe të djathtës terroriste napoletane. Mund të pohohet, gjithashtu, se kriminaliteti i organizuar është i pajisur me strukturat e veta formale (të organizuara në mënyrë horizontale apo vërtikale), njëlloj si grupet terroriste ndërkombëtare të Ira-s, Eta-s, Farcet, apo formacionet paramilitare kolumbiane të Auc-ut. Këto organizata karakterizohen nga një zhdërvjellësi e madhe, e kuptuar si aftësi për t’u shndërruar në një kohë jashtëzakonisht të shkurtur në përshtatje të çfarëdolloj aktiviteti të paligjshëm. Kanë gjithashtu në dispozicion mjete financiare të shumta, të cilat vënë në përdorim për të siguruar kontrollin e policisë dhe të drejtësisë, përveç bashkëpunimit të fshehtë me pushtetin ekonomik, politik dhe financiar. Lidhjet mes kriminalitetit të organizuar dhe disa formacioneve terroriste janë vënë në dukje edhe nga rezultatet e ONU-s, të Bashkimit Europian si dhe nga hetimet e kohëve të fundit. Përveç lidhjeve të ndragheta-s, e cila është degëzuar dhe vepron tashmë në disa vende të Europës si dhe në kontinentet e tjera, janë vërejtur gjithashtu bashkëpunime mes një prej Kartelave kolumbiane furnizuese të drogës dhe anëtarëve të Eta-s spanjolle. Këto organizata shkëmbenin kokainën me armë të siguruara nga kamorra nëpërmjet kontakteve me kriminalitetin e vendeve ballkanike. Hetime të tjera kanë arritur të vërtetojnë angazhimin e po të njejtit subjekt riciklues si prej kriminalitetit mafioz ashtu edhe prej terroristëve. Po në mënyrë të ngjashme flukset e emigrantëve të paligjshme të drejtuara nga organizatat kriminale ndërkombëtare mund të përbëjnë rrugën nëpërmjet së cilës elementet e ekstremizmit fetar hyjnë në Perendim. Është e dobishme të kujtojmë se çfarë është shkruar në një raportë të Komitetit të Sherbimeve Informative dhe Sigurisë të datës 1 shtator 2006; ‘’Afganistani prodhon 87% të opiumit që është në qarkullim, duke zënë kështu vendin e parë si furnizues droge në nivel botëror. Masat e marra nga qeveria e këtij vendi kundër fenomenit kanë dhënë rezultate të pjesshme. Në menaxhimin e veprimeve të paligjshme janë përfshirë organizatat kriminale dhe elementet radikale. Fenomeni karakterizohet nga zhdervjellësia me të cilën grupet kriminale vendore dhe bashkëortakësitë ndërkombëtare të lidhura me to, ndryshojnë metodologjinë vepruese. Sherbimet e sigurisë kanë sinjalizuar përdorimin e një rruge të re e cila, nëpërmjet Turqisë, çon heroinë të papërpunuar afgane në drejtim të vendeve europiane. Për më tepër në Afganistan vërehet një trafik armësh gjithnjë e në rritje në favor të talebanëve dhe të grupeve të tjera radikale, të financuara nga trafiku i lëndëve narkotike’’.
Autori është njohës i kriminalistikës dhe krimit të organizuar
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...