Published On: 10 Shkurt, 2016

PËRTEJ BINARËVE

Musa Jupolli

Shkrimtari Ibrahim Kadriu, kësaj radhe na vjen me një roman të ri «Përtej binarëve» …. me të cilin parashtrohet kauza etike, morale e politike e shoqërisë sonë.
Në përgjegjësinë e krijuesit, pena e I. Kadriut derdhet me ngjyrën më të ndieshme të kohës, me përgjegjësi të një shkrim-studimi rrëqethës, në term përjetimesh !
«Angazhimi» i tij është në dëshmi të konvekcionit, ku besimi( ai fetar) merr gjithë problemet jo ve[ politike.
Pozicioni i tij, kurtuaz, fuqishëm thërret në mbrojtje të vlerave të një shoqërie, në këtë rast asaj shqiptare, në ballafaqim me « propagandën» e kundërshtimit human, pra, bindjet dhe manipulimet fetare, në qendër «islamiste»!
Kadriu me vetëdije!
Personazhi i tij, Dija, një vashëz në pafajësinë e saj ndeshet me më të pa priturat e jetës. Dija, kjo «hyjneshë», në bukurinë e saj, në sharmin e së cilës syri ka etje ! Pikërisht, kjo dramë e Dijës fillon me babain e saj, Agoni, njeri tej çdo etike, morali e prindësie që mund të paramendohet.
Abuzim me të bijën Dijen, tmerrësisht i egër me të shoqen, ligji i nënshtrimit, nënçmues i kulturës, roman rrëqethës përgjatë gjithë leximit.
Psiko-dramë në përjetim të Dijes , çështje sociale, filozofia e krijuesit ta vë feminizmin në qendër të vëmendjes, në mungesë respektimi, ambient n’hipokrizinë në planin e shumësit politik e moral të shoqërisë!

Arti i shkrimtarit në shtjellim ku arsyeja duhet të mbretërojë,
Romnin «Përtej binarëve», mund ta emërtojmë edhe «Letër e hapur» , ku plagët janë të mëdha dhe quhen plagë psikologjike, ku Dijen mund ta lexojmë: «Zemër që urren pakuptimsinë»!
Si dikur Emil Zola, mund të themi se romani « Përtej binarëve » na del pamflet AKUZUES (nëse s’gabohem) le t’na e thotë shkrimtari Ibrahim Kadriu!
Individi ne roman është pasqyrë e një shoqërie, e një sistemi në « dështim », ku revolta në thyerje-qafe merr tërë kahen e tragjikes, ku shoqëria civile është e pa kapshme në këto ballafaqime të një ideo-ferrtarizmës që vlon e mbjellë helm!
Autori na fton që të përqendrohemi në botën më të cilën jetojmë, mesazh sa human, aq detyrë e çdo njeriut me kulturë e dinjitet ! « Të harrohet kombi për fenë që po shtrembërohej, si u bëka kjo”?
*
Vlera reale, ve[ asaj politike, duhet të jetë morale e kulturore. Ky roman i jep shkrimtarit emër, EMERITOR, në një botë të «dëshpërimit», literatura në takim, arti i të shkruarit pasqyrë ku ballafaqimet janë polemika të ashpërsisë!
Duke lexuar romanin e Kadriut, pikëpamjet e lexuesit jo vetëm se riformulohen në të mirë, por edhe sikur i parashtrojmë vetës pyetjen: Si te bëhemi personazhe reale që ta ndalojmë të ligën, t’errtën «tragjedinë» në shoqëri?
Romani na vë n’udhëtim të ideve për një jetë tjetër, pse jo edhe utopi, ku ushqehet e mira, ku e errëta i lë vend dritës.
Arti për artin, literatura në kërkim të filozofisë, t’estetikës në mirëfillësinë e kritikës në modernizëm të shoqërisë, i tillë është ky libër, e tillë është ideja e krijimit, në kronologjinë e çdo kapitulli, ku historikun e vet, që të « luftohet » çdo ndikim ideo-fetarizëm, ferrtarizëm e quaj unë.
* *
«Ju rrëfej për Dijen…. fillon romani, hija e shkrimtarit me hijen e personazhit formojnë të vetmen hije, një simbolikë e tej, metaforë që të vë në kërkim të letrave të mëdha !
Dija në penën e shkrimtarit mahnitë n’elegancë që ajo përshkruhet . Dija dhe Joni( i dashuri i saj) janë mu në qendër të romanit, ku autori me dashje apo edhe pa, i vë në një situatë të ndërlikuar, skenë e ndieshme theatri, aty i ati i Dijes në shfrenim , çka pëlcet konflikti dhe ndihet krisma e armës (revolës).

Paradoksi:
Nga tragjedia e momentit kalohet në histori të Dardanisë, Dardania e shek. IV p.e.s.me një përshkrim rrëfimi, mrekullia e dhe begatia e natyrshme në madhështi të kohës, ku bukuria dhe lufta notojnë në të njëjtën «anije», ku Dija krahasohet me Helenën e Trojës, është pra ky një pasus i shëruar me ngjyrë të fuqishme poetike.
*
Ç’farë mund të themi më tutje se Dijes duhet ti ndërrohet emri në Ajshe, lexuesi e kap më së miri temën për të cilën flitet.
Një personazh tjetër me peshë është edhe Ajrimi (daja i Dijës) shpresëtar.
I ati, pra Agoni dhe kidnapuesi Kasan bin Kuraju janë personazhe të negativizmit më të ndieshëm që mund të përshkruhen!
Agoni kërkon analizë të veçantë, njeri të i cili kemi gjithë tiparet e një humbësi në natyrë t’errët, atij i gjinden «pasporte të nacionaliteteve të ndryshme, në infiltrimet me ISSI-s .
Romani ka ecunin e rregullt, deri edhe ke kidnapimi i Dijes n’mër të Allahut … s’mund të thuhet më shumë pa u lexuar romani… leximi vazhdon me të njëjtin intensitet të pritjes nga skena në skenë, pasuria e shkrimit!
Të Agoni gjejmë dhe dy letra, aty ku policia e ka në dorë, dhe bastisjen që i bëhet në shtëpi përderisa ai ishte në shërim ! Është kjo një faqe e rrëqethshme me dy letrat e gjetura: E para: Halucinante, e dyta: Mësim…shkresa e një Nëne.. ;
…. shkruan Kadriu: « …herë flitet shqip, herë arabisht, po kurrë shqip.. është një përshkrim i hatashëm, çka e vë shkrimtarin Ibrahim Kadriu në rangun e shkrimtarëve të mëdhenj jo veç në trojet tona.
Po edhe kërkesa e adresës së Zotit lexohet dhe rilexohet si mësim e si risi në të shkruar, dinjitetshëm, rrethore e filozofisë së njeriut :
Besim-Përfitim
Përfitim-Besim…
Kulturë e filozofisë përçon fjalën e vet !
Po edhe letra që i ofron Dija , Ajremit, për lexim jo veç stilit e formë në piedestal, po edhe ndodhia ka dozë kokaine të dhimbshme, dhe bëjmë pyetjen : Si është e mundur?
Joni në Vjenë:
Gjatë kësaj kohe, Dija do të ballafaqohet më të tmerrshmen «Kidnapimin» në orët më të vona të natës, më të hershmen e mëngjesit…
Ballafaqimi i saj, ikja (falë një degë molle nga kati ) … molla shpëtimtare!
Falë përfundimit, shkrimtari do na linte me gojë hapur!

Keni kujdes në « revoltën « e shkrimtarit Kadriu, jetë, art, ikje, dëshpërim, po edhe qëndresë! Thuhet se ari n’dhena tona arbërore është shtatë pash nën dhé!!!

«Pikëpamjet e mia ishin që ta shkruaj një roman për lirinë shpirtërore »… e them n’emër të shkrimtarit Ibrahim KADRIU!

 

10/02/2016, Paris

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...