Published On: 10 Prill, 2016

Përse pas kakës macet bëhen si të çmendura?

Kush ka një mace në shtëpi me siguri do ta ketë bërë këtë pyetje: pasi kryen nevojën, duket sikur kafsha hyn në turbo. Kërcen, vrapon, kacavirret në divan. Me pak fjalë: çmendet.

Momentet e marrëzisë janë specialiteti i maceve, por duket se shfaqen më tepër pasi bëjnë kakën. Përse?

Sipas ekspertëve, mund të jetë një shenjë e lashtë e sjelljes së felinëve. Kur nuk jetonin nëpër shtëpi komode, macet e egra nuk duhet të qëndronin pranë feçeve të tyre dhe kështu që largoheshin me shpejtësi për të mos u bërë viktima të predatorëve të tërhequr nga era.

Një shpjegim i dytë, i dhënë nga veterinerët, është se kryerja e nevojës mund të jetë e dhimbshme dhe kështu që i shtyn macet të hidhen përpjetë dhe të vrapojnë nga sikleti. Por ka edhe nga ata që kujtojnë se reagimi mund të jetë i njëjtë me atë të njerëzve: kryerja e nevojës stimulon nervin vagus dhe sjell shpeshherë një ndjesi kënaqësie të papërmbajtshme. Eufori të cilën macet e shfaqin si të ishin të çmendura.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...