Published On: 30 Prill, 2016

Përçarja e “egër” politike e shqiptarëve në Maqedoni

Në Maqedoni po vazhdon mosunifikimi i partive politike dhe se akoma po parcializohet vota shqiptare.

Partitë e reja joparlamentare nuk po gjejnë gjuhë të përbashkët për t’u unifikuar midis tyre. Një sinjal i tillë është dhënë nga marrëveshja e bashkëveprimit midis Lëvizjes Për Reforma në PDSH dhe RDK-së, por këtij unifikimi nuk i është bashkëngjitur Lëvizja BESA.

Këto zhvillime politike brenda kampit shqiptar, po i mundësojnë manovrimet në hapësirën politike dy partive më të mëdha BDI dhe PDSH.

Pritjet për një unifikim të një blloku të ri politik si alternativë e re politike tashmë po duken tejet të zbehta, për shkak të mosmarrëveshjeve, inateve, frymës së bajraktarizmit, por edhe dilemave tjera për instrumentalizime nga faktorë të jashtëm. Këto çështje shpjegohen edhe nga analistë dhe njohës të zhvillimeve politike në Maqedoni,informon INA.

Analisti Nijazi Muhamedi thekson për INA se përçarja po shfaqet si tendencë rrënuese në organizimin dhe veprimin politik të shqiptarëve në Maqedoni.

“Ka qenë dhe është  ende një tendencë fillimisht e programuar nga establishmenti politik maqedonas, atëherë dhe tash, që këta parametra elektoralë të shqiptarëve më parë i ka ngushtuar, i ka drobitur nëpër zgjidhjet e dhëna në Kodin elektoral, në regjistrimet me gjenocid statistikor të substancës reale demografike shqiptare, me çregjistrime të ndryshme administrative të kësaj substance( me heqjen e nështetësisë të shqiptarëve këtu dhe në diasporë,etj) dhe një parcializim kësodore politikisht e kanë vazhduar  dhe ricikluar edhe aktorët e politikës shqiptare”, deklaroi Muhamedi.

Sipas tij, me këtë po ndodhë edhe defaktorizimi politik kolektiv i shqiptarëve.

“Kriza aktuale politike në Maqedoni,si u shpalua me disa nga shpërthimet e bombave evidencon një krizë   të jetës politike shqiptare më të madhe nga ajo maqedonase,e cila do marrë zgjidhje; por zgjidhja e plotë e saj nuk mund të ndodhë nëse nuk i jepet fund,nga ana jonë ,edhe krizës politike që ka kapur jetën politike shqiptare,spektrin e përfaqësimit politik të saj”, deklaroi analisti Nijazi Muhamedi.

Sipas tij, nismat aktuale  janë shpërfaqur nëpër forma riciklimesh të opsioneve” jo të tërësuara dhe jo të njëpërnjësuara në një demarsh kolektiv për ta kapërcyer këtë udhëkryq të krizës shqiptare dhe  për t’i dhënë një perspektivë të qartë e të stabilizuar veprimit politik shqiptar për dobi të fatit kolektiv shqiptar tash e në të ardhmen.

“Edhe nismat për bashkime opozitare, pa principe, pa vizion dhe pa objektiva kolektive,por edhe me projekte të ndara dhe bashkim vulash dhe pronarësh, në të cilat janë përzier aktorë të përzier rikonfigurimesh  politike,mund të dalin si faktor konfuzioni politik të pritshëm ,dhe me këtë edhe si orientime politikisht defaktorizuese të shqiptarëve…!”, deklaroi Muhamedi, duke komentuar zhvillimet politike dhe krizën ndërshqiptare në Maqedoni. (INA)

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...