Published On: 30 Maj, 2016

Perandoritë pas Aleksandrit Madh

 

Arben Vlora

Mbas vdekjes së Aleksandrit të Madh, strategut që pushtoi botën perandoria e tij, u pasua nga perandoria romane dhe më tej nga ajo bizantine.
Perandoria bizantine kishte si emblemë të saj Shqiponjën dy krenore e cila simbolizonte pushtetin dhe fenë por edhe si faktor në arenën ndërkombëtare bashkimi mes orientit dhe oçidentit nën urdhrat e imperatorit bizantin .Pra feja dhe pushteti kishin nje..dhe ai ishte Perandori. Ne perandorine Bizantine flitesh e detyruar greqishtja (illirishtja). Edhe italishtja ishte nën presionin e illirishtes, ishte e ndaluar të flitesh latinishtja. Pas rënies së saj një tjetër perandori do të kopjonte bizantinët dhe ata ishin Perandoria Osmane.
Origjina e perandorisë otomane daton në shekullin e XIII e XIV në Azinë e vogël, më përpara ishin territore të perandorisë Romane dhe më vonë Bizantine.
Nga indinjimi i emirateve spikati edhe emri Osman. Osmanët ishin kapitribu nomade turke qe jetonin në thellësi të Azis qendrore,te ndarë në shumë tribu dhe flisnin të njëjtën gjuhë turke por me alfabetin arab.
Në shekullin e XVI Osmanët filluan të shtrinin teritoret nëpërmjet sulmeve duke krijuar kështu edhe vllazerime në tokat e pushtuara si dhe martesat me bizantinët duke krijuar nje perandori shumë kombësie, turk, arab, sllav, serb, ebrej, grek, armen, etj.
Sipas historianëve gjerman në vitin 1453 me pushtimin e Kostandinopolit nga Muhameti ll që u cilësua si edhe personi që diti të mposhtë perandorinë bizantine mbas 1000 vite te sundimit . Per nder te tij nga Kalemxhinjt u shkruajt edhe libri që sot njihet si libri i shenjtë i Kur’anit. Ideatori ishte vetë Muhameti II, kushëriri i afërt i themeluesit të perandorisë osmane. Në periudhën e tij dinastia otomane arriti kulmin e zhvillimit në aspektin artistik kultural dhe ekonomik. Edhe Hamam dhe tavernat ishin të mbushura plotë me produkte ushqimore ,u dha përparësi ndërtimeve të infrastrukturës arkitektonike,tempujt bizantine u shendruan në xhamia me minarete të larta.
Né 17 Prill tè vitit 1882 SultanoAbdul Hamid vendosi qe tè kishin dy simbole. Njera emblema e dinastise Osmane gjysem hene dhe ylli ne nje sfond te kuq dhe tjetra emblema e Kalifatit Islamik me tre gjysem hene me sfond jeshil.
Rrëzimi i Perandorisë Bizantine solli përveç lindjes së fesë Myslimane por edhe krijimin e fesë Kristiane dhe Ortodokse. Në parim fet që lindën kishin si objektiv kryesor paralelizëm mes pushtetit dhe fesë, të dyja ecnin me të njëjtin ritëm. Në fenë Kristiane theksi u vu në fjalën e Zotit dhe purifikimit. Ortodoksët ju përmbajtjen fesë bizantine duke e përqendruar besimin në liturgjinë greke (illire) por që do të krijonte polemika në shtetet sllave mes atyre që ishin fanatik të Medio-os dhe atyre që kerkonin të ndryshonin rregullat liturgjike.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...