Published On: 3 Shkurt, 2016

Pendarovski: BDI dhe PDSH, asnjëher nuk punuan për shqiptarët, por për xhepat e tyre

Partitë shqiptare në Maqedoni përmes falsifikimit të votave bëhen pjesë e Qeverisë dhe Parlamentit. Kjo është dëshmuar në shumë cikle zgjedhore ku partite shqiptare të përfaqësuara në Parlament përmes falsifikimit të votave janë bërë pjesë e institucioneve shtetërore, madje ata në opozitë kanë gjetur rrugën sesi të bashkëpunojnë me VMRO-DPMNE-në, siç është rasti me kryetarin e PDSH-së, Menduh Thaçi.

Kështu ka vlersuar për Zhurnal, ish këshilltari i dy presidentëve të shtetit, Stevo Pendarovski. Sipas tij në rast kur zgjedhjet falsifikohen atëher është e pamundëshme që të ketë fitues të ri në kampin politik shqiptarë. Ngjashëm si te shqiptarët është rasti edhe tek maqedonasit.

“Ky fenomen ka qenë prezent edhe më parë por edhe tani ndodh një gjë e till. Do të thoja se i njejti fenomen është prezent jo vetëm te partitë politike shqiptare por edhe te ato maqedonase. Supozoj se po më flet për partitë politike shqiptare që janë në pushtet dhe të cilët janë pjesmarrëse në bisedime. Qytetarët i kanë kërkesat e tyre dhe partitë politike që janë pjesë e procesit të bisedimeve nuk parashtrojnë të njejtat kërkesa dhe nuk marrin parasysh të njejtat, dhe kushtimisht thënë ato veprojnë kokë më vehte dhe për çka bëhet fjalë? Partitë politike me kalimin e kohës posaqërisht në vende jodemokratike mund të tjetërsohen apo të largohen nga elektorati i vetë, dhe çfarë mund të ndodh? Me kalimin e kohës ata fitojnë në zgjedhje dhe marrin legjitimitet dhe mbajnë llogari vetëm për antarët e tyre partiak. Në Maqedoni kemi sistem jo demokratik dhe meqë kishim zgjedhje të falsifikuara ne nuk mund të sigurojmë fitues të ri”, ka deklaruar Pendarovski duke shtuar se dy partitë shqiptare në Maqedoni janë rreshtuar pas VMRO-DPMNE-së dhe janë dorë e zgjatur e ish Kryeministrit Nikolla Gruevski. Ai mendon se është për keqardhje që BDI dhe PDSH gjatë gjithë kësaj kohe kanë punuar për interesat të ngushta të kryesisë partiake e jo në interes të popullatës shqiptare

“Nëse shikohet të dyja partitë politike shqiptare formalisht janë në qeveri, edhe pse jo formalisht PDSH-ja nuk është aty, dhe tani ato qytetarët nuk mund ti ndërrojnë edhe nëse janë të paknaqur prej tyre. Qytetarët kërkojnë një gjë, ndrësa PDSH-ja dhe BDI-ja bëjnë diçka tjetër. Këta nuk mund ti ndërrosh përmes zgjedhjeve vetëm nëse nuk ndryshohet ambienti zgjedhor. Një gjë e till ndodh edhe në ambientin politik maqedonas. Opozita organizoi një protestë të madhe në të cilën partitë ishin në numër të vogël sepse qytetarët ishin në numër më të madh dhe ata kishin kërkesat e tyre. Nëse nuk ndryshohet tereni tani në zgjedhjet e ardhëshme sërisht ka gjasa të fitoj VMRO-DPMNE-ja, edhe pse 100 mijë njerëz ishin kundër VMRO-së. Kjo do të thotë se bëhet fjalë për tjetërsim të partive politike nga elektorati, nga qytetarët dhe respektim vetëm të interesave të tyre, të udhëheqësisë dhe antarësis së ngushtë apo të atyre të të ashtuquajturave votues të sigurt dhe jo të interesave dhe kërkesave të qytetarëve dhe shtetit në tërësi”, ka deklaruar për Zhurnal, ish këshilltari i dy presindentëve të Maqedonisë, Stevo Pendarovski.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...