Published On: 14 Maj, 2016

Pellazgët njerëzit që i shpëtuan kaosit

 • Pellazgët, raca e harruar – Shqiptarët, baballarët e Greqisë së lashtë dhe Europës (5)

AUTOR: EDOUARD SCHNEIDER

Nuk është i lejuar ta publikojë askush veç gazetës Shqiptari.eu, dhe personit të lejuar nga autori.

PËRKTHEU: SEFEDIN KRASNIQI
Kushdo që do ta lexojë komplet librin e Edouard Schneider mbi Pellazgët, përkthimit të cilit i kam kushtuar një kohë të çmuar, do të kuptojë se, përveç të vërtetës së madhe që shqiptarët janë pasardhësit direkt të tyre, të gjithë emrat e zotave dhe perendeshave greke kanë kuptim në gjuhën shqipe. Të gjithë bijtë dhe bijat e tyre, gjithashtu, kanë emra që zbërthehen dhe kanë kuptim vetëm në gjuhën shqipe. Emrat e të gjithë heronjëve të luftërave antike kanë emra që autori me shumë kujdes i ka zbërthyer në gjuhën shqipe. Pra, Pellazgët flisnin gjuhën e cila, sipas autorit, edhe sot flitet në Mirditë (Veriu i Shqipërisë). Ne, shqiptarët, nuk jemi bijtë e Evropës, por baballarët e saj… SK
Ne nuk besojmë, për shembull, që njeriu i asaj kohe, i cili sapo të ketë filluar t’i artikulojë mendimet e tij, ka përdorur një frazë apo edhe një dyrrokësh, për ta emërtuar diellin, qiellin, yjet, tokën, zjarrin, erën, njeriun, kafshën, zogun, frutat, kryet, ujin, etj., etj.
Të gjithë këta emra do duhej të ishin të shkurtër, paraprakisht të fortë sesa të butë, ekspresiv për të shprehur harmoninë imituesee cila bëhet figura e parë e retorikës, që njeriu primitiv instinktivisht e kishte shpikur.
Megjithatë, në qoftë se e marrim gjuhën e shqiptarëve, gjegjësisht të pellazgëve ne gjejmë se Dielli quhej Diehl; qielli -Qielh, Toka – dhé, yjet- Hylh, Hyi, zjarri – ziarm ose zierm, era – Erh; njeriu – Nier, kafshët – Shtans, shpendi (zogu) – Shpen, fruta – Pém dhe druri i frutës, Pemë; Koka – Kreu, ose Krye, ujë – Uji etj.
Diehl, shpreh idenë e një qendre të ndritshme dhe dielli është tokae ndritshme. Dielli do të ishte një tokë e ndritshme dhe çuditërisht, sikur të shkonim edhe më tutje me këtë fjalë-rrënjë, ne do ta gjejmë se dielli e fillon ditën. Nga Diehl, rezultatin dit -dritë (ndriçim), dreit – drejtë, delos, orakulli i parë, tempulli i parë i të parëve që ishte i shenjtë, siç dihet për Diellin.
Qielh, shpreh idenë e përgjithshme të riprodhimit (aktin e bashkimit seksual: është e njohur në mitologji, se bashkimi i Qiellit dhe Tokës u lindën njerëzit e parë). Nga fjala Qielh rrjedhë nga folja me qî, krijoj; kâ, shumësi i së cilës bën kié (kje); qén, qentë, d.m.th mashkull, krijues.
Dhé, tokë, shpreh idenë e diçka të zezë, të errët, kjo është përshtypja e natës mbi njeriun e parë. Ende sot thuhet Zî si dhé, d.m.th zi sikur toka.
Vran, mbuluar me re. Qielh u-vran, qielli është i mbuluar me re, u errësua. Prandaj grekët e kanë marrë fjalën u-vran-os, qielli, duke lënë jashtë dallimin karakteristik në gjuhën shqipe në mes një qielli të pastër dhe të qetë dhe një qielli me re.
Ziarm ose zierm, (zjarri) imiton kërcitjen apo fërshëllimën e drurit të njomë, që digjet në shtëpi, në të njëjtën kohë sikur lëvizja dhe dendësia e ajrit të ambientit. Andaj, është krijuar fjala Ziermî, ethe.
Erh, ajri, era, jep idenë e një lëvizje të vazhdueshme; andej erdh, vij, me ardh, të përcaktuar andej, nga kjo grekët e kanë krijuar fjalën Hera, perëndesha xheloze, gjithmonë e shqetësuar dhe nervoze.
Nir, njeriu, qenie e krijuar që korrespondon me Vir latine, shpreh gjendjen e njeriut të parë, i vëmendshëm dhe meditues para natyrës. Në të vërtetë, në qoftë se e dekompozojmë këtë fjalë, i gjejmë këto dy rrënjë: Ni, nga folja me nî, dëgjoj, dherî, nga folja me rî, rri, që do të thotë, dëgjoj dheri në një gjendje mendore karakteristike.
Shtâns, kafshë, shtazë, shpreh një ndjenjë të trishtimit, diçka korpulente, një ide që me siguri do të jenë njerëzit e parë, të konsideruar nga bashkëkohësit e tyre, të mëdhenj, enormë, elefantë. Për një njeri i cili është i trashë (rëndë) nga trupi dhe shpirti (mendja), sot ende thuhet Shtan (shtazë). Ekziston edhe një lojë në të cilën një kub i hedhur, duhet të kalojë një kufi të caktuar, nëse ky kub mbetet nën kufirin e caktuar, i thuhet Shtan.
Ne do të mund të shtyenim kuotën e këtyre shembujve deri në pafundësi dhe do ta gjenim gjithmonë një arsye për fjalën e përdorur. Për më tepër, ne do të kemi mundësi më vonë, në këtë studim, të gjejmë këso fjalësh, të cilat do t’i shpjegojmë sipas rastit që na paraqitet.
Të konstatojmë për momentin, se seria e disa fjalëve që posa i përmendëm, paraqet një karakteristikë të caktuar të një gjuhe primitive, ashtu siç ne e kuptojmë, që do të thotë monosilabike, ekspresive dhe imituese.
Le të shohim tani, në qoftë se në mitin fetar të grekëve, në të cilin forcat e natyrës, të njohura më parë nga pellazgët, ishin aq në mënyrë inteligjente dhe poetike, të personifikuara nga paraardhësit e tyre, helenët. Të shohim nëse gjuha e pellazgëve dhe idetë e tyre primitive fetishe, atyre u kanë lënë gjurmë sadopak.
Mbi të gjitha, thotë Hesiodi, ishte Chaos. (χάος i grekëve dhe Kha nga sanskritja). Çfarë ideje do të krijonim apo kemi krijuar sot për kaosin? Kaosi është zbrazësia pa formë, konfuziteti dhe madje edhe gllabëruesi, pasi gjithçka zhduket në natën e kaosit. Këtë ide e gjejmë në fjalët shqipe; hâ, hâo, që do të thotë, ha, përpij; si në fjalën hâp, i hapur plotësisht. Hâos, rezulton nga fjala hâ dhe do të thotë edhe sot, ha, përpij. Kaosi, konsiderohet si bosh, rezulton nga Hâp dhe hâeposi që shpreh idenë e pusit të hapur.
Kaosi, çfarë ka lindur – krijuar? Kaosi dhe nata kanë pjellë fatin, që do të thotë, të panjohurën, mjegullën, të pandryshueshmen, fatalen. Shqiptarët, të cilët siç dihet, ishin idhujtarë, e dhanë idenë e Fatit e cila përkthehet me fjalën Baft (bast), dhe kjo është zakonisht, thuhet për njeriun, i cili shkon pasfatit të vet, në shansin e vet: Tafte Baft, avull dhe fat, dy gjëra që kalojnë dhe janë të vështira për t’u kuptuar.
Nga kaosi ka lindur gjithashtu Tartare, humnera eerrësirës së përjetshme. Grekët i quaninTartare e Erebes (Έρεβος). Ne ende e gjejmë rrënjën e kësaj fjale në gjuhën shqipe: èrh do të thotë, i errët, të errët, u-erh, u err; èrhéni, vend i errët, i zi.
Toka prodhoi së pari Qiellin e vrerët ose Uranin (Ουρανός – Uranus) e grekëve. Grekët thoshin se Toka (Tea) polli Qiellin (oúpavos). Në gjuhëne pellazgëve, thuhet Dhé, Toka prodhoi u-vran e vrenjtur, që do të thotë, tokaprodhoiretë dhe kjo është shkencore. Duke shtuar pjesëzën os, grekët krijuan fjalën e tyre u-vran-os Qiell-i.
Këtu e gjejmë një alegori shumë informuese që karakterizon gjendjen e natyrës, të tillë që njerëzit e parë e kanë jetuar. Urani ishte gjyshi i Jupiterit, perëndia i perëndive, i popullit të qiellit papeshë, Olimpi, d.m.th, pika më e lartë e natyrës. Megjithatë, Jupiteri është zoti, i cili pasi i kishte pushtuar të gjitha kryengritjet e bijëve të Tokës, mbretëroi në mënyrë paqësore mbi njerëzit. Fillimisht, qiejtë pra ishin të vrenjtur me faktin se Toka dhe Jupiteri kanë ardhur më vonë, që do të thotë, atëherë kur atmosfera e trashë, që e mbulonte tokën, ishte çliruar dhe pastruar. A nuk është kjo një karakteristikë e periudhës terciare?
Por të vazhdojmë. /VIJON

 
Displaying 3 Comments
Have Your Say
 1. minire thotë:

  Une mendoj se duhet te gjithe ta lexojne dhe ta dine se ne jemi te paret ne keto toka qe aqe shume u lane me gjake.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(6) Nuk Pelqej(0)
 2. Blenard thotë:

  Versioni original ne Frengjisht per ata qe kuptojn mund te lexohet ne kete link. https://archive.org/details/uneraceoubliele00schngoog

  Përgjigjiuni
  Pelqej(6) Nuk Pelqej(1)
 3. Akili thotë:

  Perse nuk lejohet shperndarja e artikullit tuaj? Sa ma shume qe te shperndahet, aq me shume do te lexohej dhe do te kuptohej historia jone shume e pasur por edhe e ndaluar nga anmiqet tane!

  Përgjigjiuni
  Pelqej(22) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...