Published On: 19 Janar, 2016

Pedagogu shqiptar në universitetin e Stokholmit, që ndihmon azilantët

Petagogu shqiptar në universitetin e Stokholmit, në departamentin e Materialeve Fizike, doktorant në këtë departament, Material Physics Departament, Royal Institute of Technology (KTH), Fatjon Qejvanaj është një ndër personat që ndihmon azilantët që vijnë nga Shqipëria dhe Kosova në Stokholm të Suedisë.

Qejvanaj punon prej gati 3 vitesh si vullnetar në kampet ku qëndrojnë emigrantët e ardhur për azil në Suedi. 30-vjeçari ka ndarë me “GSH” një pjesë të përvojës së tij si vullnetar në kapet ku mbahen azilantët shqiptarë.

“U bë mbi tre vite që punoj vullnetar në kampet që qëndrojnë emigrantët e ardhur për azil në Stokholm. Numri i shqiptarëve faktikisht vitet e fundit ka ardhur gjithnjë në rritje. Po ashtu edhe azilkërkuesit nga Kosova. Nga të dhënat e Sektorit të Emigracionit në Suedi, rezulton se azilkërkuesit nga Shqipëria kryesojnë sa u përket të dhënave për Ballkanin. Në 2014-ën kanë qenë 1700 azilantë, kjo është edhe shifra më e lartë. Ndërkohë që në 2012-ën numrin më të lartë të emigrantëve nga Ballkani e zinin serbët dhe boshnjakët me mbi 1700, por këto dy vitet e fundit numri i tyre ka rënë, në 400-500 azilkërkuesish në vit”, shprehet vullnetari Qejvanaj.

Sipas tij, numri më i madh i emigrantëve është meshkuj nga mosha 20-40 vjeç.

“Sektori i Emigracionit nuk mban detaje të tilla për moshën apo gjininë e emigrantëve. Por për rastet që kam trajtuar dhe ndihmuar unë, më rezulton se 60% janë meshkuj nga mosha 20 deri në 40 vjeç, dhe nuk janë me familje. Por kam pasur dhe raste të çifteve të reja, një rast ka qenë shtatzënë në muajit e fundit kur ka ardhur këtu. Dhe kryesisht kanë qenë nga veriu i Shqipërisë. Por shumë pak prej tyre marrin përgjigje pozitive, 2-4%, pjesa tjetër kthehen”, shton ndër të tjera petagogu shqiptar Qervanaj. /albeu.com/

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...