Published On: 27 Janar, 2016

PDK-ja, po punon për vete, ndërsa LDK-ja, po flenë!

Gani Sadiku

 

Lideri i PDK-së, Hashim Thaçi, po punon për veti dhe për partinë e vet, ndërsa LDK-ja, po flenë, thua ti se pushtetin e ka të përjetshëm,.

Kur në shumicën e vendeve ballkanike po përgatitet një valë e madhe ndryshimeve politike, Kosova është futur në ciklin e pafund të grindjeve politike dhe ende nuk po munden as partitë politike e as liderët e tyre ta kuptojnë se proceset historike nuk përseriten, nga se koha i palon në sirtarët e së shkuarës.

Jo rastësisht në këtë pjesë të Ballkanit po përgatitet një valë e ndryshimeve politike, diku për ta forcuar pushtetin aktual e diku për t’ua “hupë farën” pushteteve ekzistuese.

Në Serbi zgjedhjet do të mbahen për legjitimimin e pushtetit të Viçiqit i cili më pas do të kishte fuçinë dhe besimin e qytetarëve serb për t’i hyrë rrugës së ndryshimive kushtetuese, që do t’ia mundësonte Serbisë heqjen e Kosovës nga kushtetuta e saj dhe vazhdimin e integrimeve evropiane e sidomos definimin e rrugës serbe në drejtim të perëndimit, dhe shkëputjen e saj nga orbita Ruse.

Në Maqedoni, deri sa ishte Gruevski në krye të qeverisë, ai mbronte sferën e interesit Rus, duke i ngecur reformat, dhe duke mos u definuar rruga e orientimit të Maqedonisë, . Mirëpo prap rryma të caktuara, do të tentojnë përmes zgjedhjeve të ndikojnë që të dobësohet boshti amerikan dhe të forcohet boshti ruso-serb, meqë rast do t’i gjunjëzonte shqiptarët edhe ashtu të përçarë deri në palcë.

Në Mal të zi, me zgjedhje, Gjukanoviçi do të forcohet për ta mundur opozitën serbe dhe oligarkët rus, të cilët kanë një kapital të madh të investuar në bregdetin malazez.

Sikur lufta e perëndimit për hyrjen e Malit të zi në NATO, të kurorëzohej me fitore, kjo do të sillte një prerje të ndikimit rus, dhe do të pamundësonte daljen direkt të Serbisë në bregdetin Adriatik.

Si zakonisht tek shqiptarët perëndimi e ka të vështirë të gjejë ndonjë shtizë ku mundë ta varë flamurin e ndryshimeve politike, dhe historikisht shqiptarët në raste të tilla, kur ka lëvizje dhe turbulenca rajonale, gjenden të shkallmuar dhe të rraskapitur nga një luftë e pa kuptimtë mes vete, të cilët më pas në këso situatash nuk mundë ta lëvizin peshoren e ndikimit të tyre as në shtetet e veta se lëre ma ne rajon.

Shqipëria e përçarë dhe e gjendur në një rrugë të varfërisë e në një luftë të ashpër brenda klasave politike, i rritë apetitet e kundërshtarëve historik për de stabilitet të brendshëm që dukshëm e zvogëlon ndikimin e saj në kahet e zhvillimeve rajonale.

Kosova po ashtu ndodhet në një luftë grindjesh të thella mes partive në pushtet dhe opozitës, që pa shmangshëm do ta qojë vendin në zgjedhje të parakohshme, të cilat me një sistem zgjedhorë të pa reformuar dhe të pa përgatitur mirë, kanë gjasa të mëdha të manipulohen.

Në njërën anë, i kemi dy partitë e mëdha në pushtet, ku PDK-ja, ka filluar një fushatë në teren, për t’i përgatitur simpatizantët e vet për zgjedhje eventuale, nga se nuk i beson partnerit të koalicionit LDK-së, e cila thotë se do ta zbatojë marrëveshjen që HTH të zgjidhet i pari i vendit.

Nëse do të bie qeveria, si pasojë e bllokadës institucionale apo mos zgjedhjes së HTH president, (për shkak të divergjencave të mëdha në mes deputetëve brenda të dyja partive), nga të gjitha partitë dhe nga qytetarët, taksën e dështimit do ta paguaj LDK-ja, dhe Isa Mustafa, për shkak të koalicionit me PDK-në, parti e cila për shtatë vite në pushtet prodhoi probleme, krim e korrupsion, dhe nuk i zgjodhi ato në favor të qytetarit. Ajo qeverisi, duke qenë agresive dhe antagoniste deri në patologji me parti tjetra.

Në rast se HTH, arrinë t’i “tradhëtojë” deputetët e LDK-së, dhe ta votojnë për president, ai edhe vet do të inicojë mbajtjen e zgjedhjeve të parakohshme, dhe pas fitimit të zgjedhjeve, ai është ibindur se do ta marrë edhe qeverinë për ta udhëhequr, dhe të vazhdojë me kapjen e shtetit në të gjitha poret e jetës.

Mirë po këtë “kabahat”, elektorati i LDK-së, gjatë do ta mbajë në mend..

Ata po duket se akoma nuk janë duke i ndier në lëkurën e tyre rëniet dhe ndryshimet politike të cilat pa shmangshëm do të ndodhin, jo vetëm në parti, e në Kosovë, por edhe më gjerë në rajon.

Por shtrohet pyetja, cila forcë politike do të jetë e aftë ta udhëheqë vendin pas zgjedhjeve eventuale, kur shihet qartë se opozita në Kosovë është e pa përgatitur dhe në krye të partive ndodhen njerëz që sipas gjitha gjasave do t’i bëjë pikë e pesë Gjykata Speciale.

Ata kanë mbledhur me mijëra njerëz në shesh, por shumica prej tyre i kanë të ngatërruara nevojat e tyre për mbijetesë me një dramë kombëtare, dhe këtu del një konkludim se protestuesit nuk janë votues, ashtu siç protestat nuk janë një provë e mjaftueshme që tregojnë se opozita do të fitojë zgjedhjet. Kjo nënkupton se protestuesit nuk janë krejt votues të partive opozitare, por ata janë më tepër qytetarë të pa kënaçur me rrjedhat politike dhe me gjendjen ekonomike që mbretëron në vend si pasojë e keq qeverisjes sidomos prej pavarësisë e këndej.

Pos kësaj presedani i Gjykatës Kushtetuese, e cila në zgjedhjet e kaluara rrëzoi VLAN-in, duke e nxjerrë PDK-në, partinë e cila i fitoi zgjedhjet, do t’i detyrojë partitë që paraprakisht të bëjnë koalicion dhe në këtë mënyrë do ta rris numrin e qytetarëve të cilët nuk duan t’i votojnë koalicionet e pa natyrshme. Kështu si pasojë do të rritet numri i qytetarëve pasiv dhe numri i votuesve në Kosovë do të bie bukur shumë, sidomos te dy partitë e mëdha!!!

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...