Published On: 11 Janar, 2016

PD tallet me reformën në drejtësi

Nga Mirel Sheme

Atëherë kur u mendua se u arrit një konsensus mes ekspertëve të nivelit të lartë dhe atyre të Partisë Demokratike për të përfunduar draftin e reformës në drejtësi, madje duke u vendosur edhe 12 janari si dita finale, ngec sërish puna. Ditën e djeshme, rreth orës 12:00, nisi takimi i parë i ekspertëve, ku në qendër të diskutimit ishin tema që lidheshin me formulën e zgjedhjes së anëtarëve të Këshillit të Lartë Gjyqësor dhe Gjykatës Kushtetuese.

Pas rreth 2 orësh diskutimi mbledhja u ndërpre për të rinisur sërish rreth orës 16:00, por vetëm 5 minuta nga rifillimi i mbledhjes ekspertët e opozitës u larguan, për të dalë pak më vonë me një deklaratë, duke u shprehur se ekspertët e mazhorancës nuk kanë vullnet për të reflektuar mbi rekomandimet e Komisionit të Venecias. Më tej ekspertët e mazhorancës vazhduan diskutimin deri në mbrëmje, nga ku dolën me vendimin që ditën e sotme do i jepet “dora” përfundimtare draftit, me apo pa opozitën, për ta dërguar më pas në Komisionin e posaçëm parlamentar.

Takimet

Vetëm pak ditë pasi mazhoranca dhe opozita “gjetën” gjuhën e përbashkët për vijimin e punës në lidhje me reformën në drejtësi, pasi ndërhyrjes edhe të ndërkombëtarëve, ditën e djeshme duket se u hap një kapitull i ri, i errët. Sërish dështuan bisedimet mazhorancë-opozitë për reformën në drejtësi dhe shkaku ishte mungesa e konsensusit për votat që duhet të zgjedhin anëtarët e Këshillit të Lartë të Gjyqësorit dhe institucioneve të tjera të drejtësisë. Gjatë takimit të paradites të nisur rreth orës 12:00 ekspertët e opozitës këmbëngulën që kandidaturat e Këshillit të Lartë të Gjyqësorit të miratohen në Kuvend, me shumicë kushtetuese, prej 93 votash.

Ndërsa ekspertët e nivelit të lartë janë të qëndrimit se në kushtet e vështirësisë për të arritur këto vota në Parlamentin shqiptar, ata të zgjidhen me shumicë të cilësuar prej 84 votash. Por, ky variant u kundërshtua nga ekspertët e opozitës dhe duket se palët po shkojnë drejt asaj, që pranë Komisionit të Posaçëm për reformën në drejtësi të dërgohen të dy variantet për shqyrtim. Largimi i opozitës nga tryeza e bisedimeve shihet nga ana e mazhorancës edhe si kundërshtim i asaj që ata kishin pohuar në prani të ambasadorëve, atij amerikan dhe asaj të BE-së, për gjetjen e kompromisit mbi zgjedhjen me 84 vota të anëtarëve të Gjyqësorit në Parlament.

Sipas tyre, ekspertët e opozitës kishin pranuar në prani të ambasadorëve të rinisnin diskutimin duke gjetur një variant rreth zgjedhjes me shumicë të cilësuar, ndërkohë që qëndrimi i këtyre dy ditëve për shumicë kushtetuese, është tërësisht i ndryshëm nga ai që kishin mbajtur në prani të Donald Lu dhe Romana Vlahutin. Pas më shumë se 4 orësh diskutime, rreth orës 20:30, ekspertët e mazhorancës lanë ambientet e kryesisë së Kuvendit. Në përfundim të takimit eksperti Sokol Sadushi u shpreh se tashmë nuk ka shumë kohë për të humbur dhe se ditën e sotme mazhoranca do ta mbyllë draftin me apo pa prezencën e opozitës.

“Kemi rënë dakord sëbashku me përfaqësuesit e opozitës që të dilnim me një draft dhe në ato pika të veçanta që ne nuk binim dakord do dilnim me opinione alternative. Këtë gjë atë e kanë pranuar dhe ne mbi këtë bazë kemi hyrë në bisedime me ta. Ata sot (dje) janë larguar sepse nuk pranojnë që të vijojnë më tej diskutimin me ne. Ne kemi vijuar punën dhe jemi drejt fundit dhe shpresojmë që nesër (sot) ta mbyllim”, u shpreh Sadushi.

Më 21 janar, Komisioni i Venecias mbërrin në Tiranë

Në përfundim të takimit të djeshëm eksperti vendas Sokol Sadushi u shpreh se më 21 janar përfaqësues të Komisionit të Venecias do të jenë në Tiranë ndaj, sot ose maksimumi nesër, duhet mbyllur drafti që kanë përgatitur ekspertët e nivelit të lartë, duke pritur që edhe opozita të sjellë opinionin e vet dhe të jetë si pjesë e rëndësishme e draftit të përbashkët.

“Ne jemi në dijeni që reporterët e Komisionit të Venecias do jenë të pranishëm në datën 21 janar dhe nga kjo pikëpamje ne duhet të dorëzojmë një draft brenda ditës së nesërme ose pasnesër. Me qëllim që Komisioni ad-hoc të gjykojë mbi draftin tonë dhe të vendos politikisht mbi këtë çështje. Dhe ai draft do i dërgohet Komisionit të Venecias dhe është e kuptueshme që një draft të tillë i duhet dhënë mundësi “Venecias” që ta studiojë me qëllim që kur të vinë këtu të jenë të përgatitur mbi atë që ne kemi bërë”, theksoi Sadushi.

“Loja” e PD-së me reformën në drejtësi

Ekspertët e Partisë Demokratike në reformën për drejtësi brenda javës kanë qenë të paqartë me deklaratat e tyre. Edhe pse starti i këtij viti për reformën në drejtësi ishte premtues, ku më datën 4 janar ekspertët e opozitës u bashkuan me ata të shumicës për të vijuar diskutimet mbi draftin që do i dërgohet Komisionit të Venecias, ditët në vazhdim treguan se PD-ja nuk e ka seriozisht që të kryhet ky proces. Pas takimit të datës 4, opozita u kthye në origjinë, duke vazhduar avazin e bojkotit.

Të nesërmen, ekspertët e PDsë deklaruan se “ne nuk jemi dakord që drejtuesit e lartë të drejtësisë të zgjidhen me ¾”. Pretekstit të nxjerrë nga opozita në ditët e para, ku kërkonte konsensus sa u përket zyrtarëve që do të zgjidhen në institucionet e larta të drejtësisë, PD-ja i shtoi edhe kërkesën që ekspertët e saj të kryesojnë këtë reformë. Listës së gjatë të propozimeve të opozitës iu shtua dy ditë më parë dhe kërkesa që reforma e nisur nga ekspertë të përmbyllet me diskutimet e partive politike.

Në fakt, që në fillim të këtij proces, opozita nuk e ka mbështetur këtë reformë, por me “shkuljen e veshit” që bëri faktori ndërkombëtar, ajo u detyrua t’i bashkëngjitet. Çfarë po synon PD-ja përmes kërkesave që ka nxjerrë për konsum? Kërkon që të përfitojë sa më shumë nga kjo reformë, duke e vonuar atë. Vetëm me ndërhyrjen e ndërkombëtarëve ekspertët e PD-së pranuan t’i riktheheshin punës për reformën në drejtësi duke hequr dorë nga kërkesat e tyre për zgjedhjen e drejtuesve të lartë të drejtësisë me ¾.

Por gjatë ditës së djeshme duket se opozita iu rikthye sërish avazit të saj, duke u shprehur se është mazhoranca ajo që nuk kërkon të reflektojë mbi rekomandimet e Komisionit të Venecias dhe për pasojë braktisi tryezën e ekspertëve të lartë. Tashmë duket se “kambanat” po bien, jo vetëm për ekspertët e PD-së, por edhe për ata të mazhorancës pasi më datë 21 janar përfaqësuesit e Komisionit të Venecias mbërrijnë në Tiranë, ndaj paraprakisht drafti konsensual duhet t’i niset komisionit para ardhjes së tyre në Tiranë. Ndaj duket se do të ripërsëritet historia që ndërkombëtarët ta nisin edhe njëherë tjetër nga pika zero, duke negociuar me opozitën për rikthimin e saj në tryezë.

Mandati i Llallës

Ndërprerja ose jo e mandatit të Prokurorit të Përgjithshëm, me hyrjen në fuqi që ndryshimeve kushtetuese, është një çështje që duket se do të mbetet pa zgjidhjen e ekspertëve. Kryetari i Komisionit të Posaçëm për Reformën në Drejtësi, Fatmir Xhafaj thotë se nuk ka ende një propozim përfundimtar por në rast të mungesës së një zgjidhje, politika do t’i drejtohet sërish Komisionit të Venecias. “Kur të mbarojnë ekspertët do të kemi një përgjigje shteruese për këtë në momentin kur Komisioni i Posaçëm do ta shqyrtojë dhe do t’ia kalojë për shqyrtim Komisionit të Venecias. Ndoshta Komisioni i Posaçëm mund të ketë një qasje të ndryshme nga ekspertët dhe Komisioni i Venecias mund ta pranojë ose jo. Ngelet për t’u parë. Por nuk bëhet fjalë për ndërprerje të dhunshme siç ka ndodhur me prokurorët e tjerë por me një strukturim. Nuk po i shkarkon njeri anëtarët e KLD-së, por po ristrukturohet si institucion. Kjo mund të ndodhte me çdo institucion të Republikës, ashtu edhe me Prokurorin e Përgjithshëm”, deklaroi Xhafaj. Grupi i Ekspertëve të Nivelit të Lartë në variantin e parë të dërguar në Komisionin e Venecias sugjeronte ndërprerjen e mandatit të kryeprokurorit në një kohë që Venecia në opinionin e saj nuk e konsideronte domosdoshmëri këtë proces.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...