Published On: 20 Gusht, 2016

Pazarxhinjtë karagjozë “të paqes”

kopertina

Nijazi Muhamedi

Në kohen e dogmatizmit në mesjetë, priftërinjtë në një manastir kanë debatuar me fjalë kotnie rrum 59 vjet rreth temes SA DHËMBË I KA PELA?-dhe nuk e kanë gjetur përgjigjen, gjersa në vitin e 60-të të këtij debati paraqitet një prift i ri për debat, që kish marrë edhe një pelë për dore dhe e fut në kuvend, duke u thënë priftërinjve se nga sot pela do ti ketë aq dhëmbë sa do të dalin të numëruara në gojë të saj sot-dhe me këtë historia tregon se është shembur dogmatizmi.
Kështu ngjashëm është duke ngjarë edhe me Partallen e Ohrisë të quajtur MO qe 15 vjet dhe kështu u mbyllen edhe “filozofimet” e kotnisë politike ndër shqiptarët këtu rreth “paqes” pa emër që paska sjellë ajo dhe luftën që paska ndërprerë ajo për të qenë në “te nenshtruar” ama te kenaqur..!!! Kjo pale e “filozofeve” pas “paqes” po dalin poashtu si pazarxhi karagjoze te “kesaj paqeje” te pakuptuar,te gatshem per te shitur ndonje copeze qe ka mbetur pa shitur prej saj
Kjo intrige e thelle,qe eshte endur ne forme te nje stratagjeme poshterimi-pra si nje perralle qe mbaron poshterueshem dhe me fund dredhie(si e ka kuptimin fjala stratagjeme),me sjelljen e Ligjimit per “branitelat”,sipas teorise dhe praktikave te paqesimit te konflikteve, shume qarte eshte “ridefinuar” si PAQE E SHKELUR,OSE PAQE NENSHTRIMI,qe do te thote se as ne fillimet e arritjes se saj nuk ka qene ‘NJE PAQE E NEGOCUAR MBI BAZE TE PARIMIT “AS NGADHNJYES AS HUMBES” PER TE DYJA PALET NE KONFLIKT,KURSE ME LIGJIN PER ‘BRANITELAT” AJO RIDEFINOHET FARE QARTE SI NJE PAQE E VENDOSUR NGA ANA E FORCAVE QEVERITARE,PRA ME KETE KEMI NJE “NGADHNJYES” QE JANE “ATA” ME MUNDJEN E FORCAVE TE ORGANIZUARA DISIDENTE NDAJ SAJ,SIKUNDER KA QENE UCK-JA.
Ky “ridifinim” qe ka shkelur rende parimet qe nje paqe e bejne te negocuar,e ben te paqene aktin e saj-MO ,ndaj edhe imperativisht duhet KONTESTUAR GJERSA NUK HIQET “RIDEFINIMI” UNILATERAL DHE I NJEANSHEM I SAJ NE ligjin e permendur me siper dhe ne nje nen te Kushtetutes qe sherben si baze per nxjerrjen e tij arbitrare dhe ne kundershtim skandaloz me parimet shume konfuze e vendosjes se paqes se 2001.Perveç heqjes se “ridefinimit” ne ligjin e permendur duhet futur retroaktivisht edhe barabaresia e privilegjeve e veteraneve te te dyja paleve ne konfliktin e negocuar si paqe-pra-edhe barabaresia e statusit te veteraneve te UCK-se.
Kete e di shume mire “mediatori” i ketij konflikti,Pite Fajt,qe tash edhe ai eshte kthyer ne nje pazarxhi i peshtire i kesaj paqeje te shkelur me “evaluimin” qe ia ka bere MO sivjet dhe me kete kemi te drejt te shperfaqim rezervat dhe dyshimet tona se nuk mund te anashkalohen motivet korruptive te angazhimit te tij rreth “evaluimit”,pune ne te cilen poashtu ka shkelur parimet kryesore te evaluimit,qe do te thote mungesen e vizibilitetit te punes se tij,evaluimin e mbyllur,pra,joinkluziv dhe vetem me njerin aktor te nenshkrimit te MO-nga ana shqiptare-vetem me BDI-ne qe nuk ka qene edhe pale nenshkruese,e jo edhe me dy nenshkruesit e tjere nga ana shqiptare PDSH-ne dhe PPD-ne.Dyshues eshte poashtu edhe mandati i tij ne kete proces “evaluimi”.
Kesaj dallavereje te peshtire te tij,qe po heshtet apo lejohet edhe nga “lehtesuesit” apo “garantuesit” e MO-se,sikunder jane UE dhe SHBA-te,ne do t’i pergigjemi se shpejti.Ne fakt,ne vetem riaktualizojme pergigjen tone adresuar shume kohe me pare me ‘PAQEN E SHKELUR”,PAQE E CILA NE 15 VJETORIN E SAJ ESHTE “KREMTUAR” SI PAQE NENSHTRIMI.
RINEGOCIMI I SAJ FORMAL ESHTE BERE KATEGORIKISHT I DETYRUESHEM.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...