Published On: 16 Shkurt, 2016

Pavarësia ishte projekti më i madh i Ibrahim Rugovës dhe luftës çlirimtare

Nga Gani Sadiku

Është koha e dekorimit të qyteteve me flamuj shtetëror për festimin e përvjetorit të 8 të pavarësisë së Kosovës, dhe jo koha e parullave etnonacionaliste në ditën më të shenjt të vendit tonë.

Prishtina në veçanti dhe Kosova në përgjithësi, nuk e meritojnë që kryeqyteti dhe qytetet tjera të nxihet e të larohen me parulla që bëjnë ftesë për protestë. Parullat nuk zgjidhin kriza as nuk fitojnë luftëra, bile parullat dhe retoriket e tilla nxisin konflikte ngjallin urrejtje, ngritin hasmëri dhe shkaktojnë turbullira dhe depresion shoqëror.

Ne kemi provuar edhe me parulla ta heqim Serbinë nga Kosova, por kurrë nuk ia kemi arritur, dhe kurrë s’do ja arrinim sikur mos të derdhej gjaku.,Por as gjaku s’do të mjaftonte sikur vendet mike të ishin kundër pavarësisë së vendit.

Jemi munduar për 100 vjet pa ndal që Serbinë ta largojmë nga Kosova, edhe me gjak e sakrificë, por deri sa mbi Beograd nuk ranë bombat e Amerikës, vetëm i numëronim plagët varret dhe heronjtë të cilët shtoheshin për ditë.

Ka popuj edhe më të mëdhenj se që kemi qenë ne shqiptaret e Kosovës, që me shekuj kanë luftuar, dhe nuk kanë mundur ta formojnë shtetin as kombin, vetëm pse nuk e kanë pasur përkrahjen e shteteve mike, që ne sot po i përbuzim me dashje dhe me plane të huaja.

Shpallja e pavarësisë ishte projekt i shume brezave dhe ëndërr e të gjitha gjeneratave, të cilat sakrifikuan duke e dhënë edhe jetën për ditët e sotme. Ky ishte edhe projekt i Ibrahim Rugovës, i cili konsiderohej si projekti më modern dhe me i madh i ndërmarrë ndonjëherë nga ndonjë intelektual shqiptar. Ai kërkonte që “Kosova të ishte e pavarur dhe përsëriste vazhdimisht që këto të drejta duhet t’i fitojmë pse jemi një popull evropian dhe nuk duam dhunë”.

Filozofia e ikonës së elitës intelektuale shqiptare, dhe lufta çlirimtare, e çuan Kosovën nëpër të gjitha kancelaritë Perëndimore, dhe kur erdhi çasti i madh, Perëndimi nuk pati asnjë lloj hezitimi, i doli në krah për ta çliruar Kosovën, duke i dhënë asaj Pavarësinë. Rugova kishte tre idhuj, Papa Gjon Palin e II, Nënë Terezën dhe Pjetër Bogdanin, me veprën e tij “Çeta e Profetëve”. Ai po ashtu kishte tre armiq të betuar, a.)Retorikën nacionaliste. b.) Fyerjet mes shqiptarëve dhe c.) Politizimin e feve.

Tri partitë të bashkuara në kampin e tyre opozitar, në esencë janë pa kauza dhe pa program të mirëfilltë qeverisës, të cilat po e kthejnë popullin në të kaluarën e zymtë, në jetën e ëndrrave dhe në pesimizmin e pa kuptimtë.

Ata po ia vjedhin shpresën, po duan që ditën e gëzimit, e optimizmit, ditën kur u shpall pavarësia, ta shndërrojnë në ditë gjaku e vaji, në ditën e përleshjeve, në ditën e hapjes së frontit të madh mes shqiptarëve, për ta ndal në gjysmë ëndrrën e tij shekullore.

Opozita dhe pozita në Kosovë, e kanë hapur një front të rrezikshëm dhe të pa nevojshëm, me fajin e të dyja palëve; Opozita me kauza të shpikura dhe me një entonacionalizëm të pa arsyeshëm (përderisa nuk donë te hyj në bisedime me qeverinë) dhe e dyta, për shkak gjendjes së mjerë ekonomike të krijuar në vend. Kauza e opozitës, është e shpikur dhe e pa qëndrueshme, që lidhet me marrjen e pushtetit në emër të kauzës kombëtare.

Ajo luan lojën me zjarr, që donë ta djeg vet popullin shqiptarë, dhe do ta qojë Kosovën drejt izolimit në emër të një pavarësimi të stilit alla Enver Hoxha, i cili e pavarësoi Shqipërinë më tepër seç duhej nga krejt bota. Pavarësi e cila solli skamje mjerim, trishtim vrasje e tirani mbi shqiptarë për 50 vite radhazi.

Bile edhe sot e asaj dite po i vuajmë pasojat e asaj pavarësie.

Opozita ka 365 arsye për protesta, që i bashkohet edhe qytetari, dhe po ashtu ka 365 ditë tjera, dhe jo ditën e madhe të pavarësisë, ta manipulojë shpresën gëzimin dhe ta shëmtojë pamjen e çdo

gjëje,  para së gjithash të na e errësojë kujtimin e çastit të madh, e më pas të shkaktojë konflikte etnocentriste.

Shqiptarët, në vend se ta festojnë së bashku, në vend se festa e madhe t’i gjejë të bashkuar, opozita në krye me VV-jen, janë vënë në garë përcjelljesh të deklaratave, të cilat po artikulojnë një agjendë problematike çështjesh, për acarime dhe deklarime nacionaliste. Por fati ynë është se reaksioni nuk është bilateral.

Të kërkosh që me datën e shenjt të pavarësisë të protestosh, d.m.th. t’i thërrasësh shqiptarët në vëllavrasje, t’ua ndalosh gëzimin dhe t’i sakrifikosh shesheve, në ditën kur mbas pavarësisë së Shqipërisë, kjo ngelet data më e pritur e shqiptarizmit.

Helmimi i festave me protesta dhe prishja e raporteve me shtetet mike, e shkëput Kosovën nga e kaluara e lavdishme dhe e kthen në izolim ndërkombëtare. Njerëzit e opozitës me retoriken dhe me idetë maoiste, na e përkujtojnë kohën e varfërisë, të pushtimit e të izolimit, që në emër të patriotizmit mobilizonim botën kundër vet-vetes. Ata mobilizonin njerëzit, për të punuar së koti në emër të “atdheut” ndërsa në mbrëmje sofrat u ngelnin të varfra, nga se puna ishte krejt “angari”.

Po ashtu i përngjet rastit kur mbretit donte ti ngordhte “ati” e hamalli vraponte t’ia vidhte patkoit.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...