Published On: 31 Janar, 2016

Pavarësi apo autonomi

  • Në prag të tetëvjetorit të Shpalljes së Pavarësisë së Kosovës, vlerësohet se shteti më i ri në Evropë rrezikohet nga krijimi i autonomisë së një etnie, serbëve.

Në këto tetë vjet sipas politikanëve dhe analistëve politikë, Kosova ka dështuar që të shfrytëzojë mbështetjen e disa prej vendeve më të fuqishme në botë për të fuqizuar subjektivitetin e saj ndërkombëtar.

Madje njohësit e rrethanave politike në vend thonë se Kosova ka dështuar ta shfrytëzojë edhe vendimin e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë, e cila vlerësoi se Shpallja e Pavarësisë së Kosovës nuk ka shkelur të Drejtën Ndërkombëtare.

Kështu, sipas tyre, Kosova në vend se ta shfrytëzojë këtë vlerësim, ajo pranoi të paraqitet me fusnotë e madje edhe bëri disa koncesione të cilat e tkurrin sovranitetin e Republikës, prej të cilave më e dëmshmja llogaritet Marrëveshja për themelimin e Asociacionit të Komunave me shumicë Serbe.

Nënkryetari i Kuvendit, Xhavit Haliti, ka thënë se Kosova për një kohë të gjatë është marrë me problemet e lëna nga trazirat e vitit 2004, prandaj, sipas tij, është dashur angazhim maksimal i të gjithë faktorëve politikë dhe institucionalë në shërbim të pavarësimit të plotë të vendit.

Sa i përket konsolidimit ndërkombëtar, Haliti ka thënë se nuk duhet të pritet që Kosova të jetë në të njëjtin nivel me Serbinë, pasi Kosova ende nuk ka mbushur tetë vjet të shtetësisë, ndërsa Serbia është shtet për më shumë se 100 vjet. /Zeri

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...