Published On: 16 Shtator, 2016

Patër Ndue Kajtazi: Nga Zymi kemi një “Çetë të Profetënve” andaj mos u bë as konformist as puthadorë, as servil i askujt…sepse Zoti asht me ty!

  • Fjalim i gjatë i Patër Ndue Kajtazit, drejtuar një prifti të ri, por që ia vlen më lexue!

Voal i ka redaktuar thekset liturgjike sepse këtë fjalim meriton me e ndigju çdo qytetar i pëgjegjshëm…dhe sidomos rinia…

 

…Jemi në këtë vend të shenjtë,… ku mijëra njerëz kanë dhënë besën Zotit…
Tradita e jetës katolike e Zymit është e hershme, dhe kjo traditë ka mbajtur gjallë edhe katolikët tjerë në Kosovë e më gjerë.

Reth 200 vite në shek 15, e 16, veprojnë këtu etërit françeskanë, ishte qendra e Misionit Françeskan, deri në vitin 1671.

Të kujtojmë se nga këto troje dolën imzot Pjetër Bogdani e Andre Bogdani etj.

Gjithashtu këtu gjatë pushtimit turk, në veçanti gjatë luftrave të shek. 17 turko-austriake, u strehuan për 50 vite, dhe gjetën mbrojtjen ipeshkëvinjtë e asaj kohe: imzot Pjetër Karagiqi, Mikel Suma dhe Gjon Nikollë Kazazi.

Nga ky vend dolën edhe shumë meshtarë, punëtorë në vreshtin e Zotit: don Pjetër Bytyçi, l. 1688, don Andre Lumezi, l.1711, don Zef Lumezi, l.1720, vëllai i tij, don Anton Lumezi, l. 1732, don Zef Bytyçi, l.1763, don Zef Labuni, l. 1743, don Simon Lumezi, l. 1853, patër Nikollë Gegë Kolgjeraj, l…, Patër Pjetër Batista Pecolli, Patër Lorenc Ibishi – Prenkpalaj, l.1920-1949, dhe unë Patër Ndue Kajtazi.

Ndërsa me prejardhje nga Zymi kemi edhe don Ndue Bytyçin e mons. Lucian Augustinin. Si dhe nipa të këtij vendi don Gaspër Gjini e don Nikollë Mini.

Pra nga ky vend kemi një aradhë, një “Çetë të Profetënve”…

Po në këtë vend kemi eshtrat e Gjeçovit dhe të martirit patër Luigj Palit, i cili nuk di për cilën arsye u fshi nga lista e 40 martirëve që me 5 nëntor do të shpallen të lumtur….

Është ky vit i hirit të Zotit, Viti i mëshirës, viti kur shenjtër e martir shqiptarë u ngritën në nderimin e elterit…
…..
Andej mos e bjerr as mos e humb kohën që Zoti ta ka dhënë. Ajo është dhuratë që duhet të shfrytëzohet për të mirë.

Mëso e aftësohu për të gjitha fushat, rrite bagazhin tënd intelektual që të bëhesh mesues i mirë…

….Rri afër Zotit, se pa Të nuk mund të bësh asgjë………

…….Bëhu bari i mirë i grigjës që do ta besojnë. E bariu i mirë e jep jetën e vet për delet e veta…

…bëhu administrator i denjë i mistereve të Zotit….

…Je Abrahami i ri, që e sakrifikon Isakun tënd, djalin që është gëzimi dhe vazhdimi i të jetuarit tënd mbi këtë tokë.

Trashëgimia jote është Zoti…

Mos u lidh me pasurinë tokësore…dhe ndaje çdo të mirë materiale me të varfërit. Do ta gjeshë gëzimin kur të tjerët i gëzon.

Pasuria jote le të jetë e natyrës shpirtërore, le të jetë Zoti. Aty ku është pasuria jote, aty është zemra e jote….

Mos lejo që tajkun të ndryshëm, pronar të firmave e restoranteve, atyre që vozisin makina luksoze, pronarë të vilave etj, me të mbajt leksion sesi janë të suksesëshëm e sa bukur jetojnë.

Aq më pak me ju pas lakmi.

Mos harro se ata janë vetëm pronarë të disa metrave katrorë…

……..
Mos e nënvlerëso thirrjen e misionit tënd.

Ta keshë në mend që je rojtar i dinjitetit të misionit tënd. Misioni yt kërkon mund e punë të pafund, të ndahesh nga kënaqësitë që i ofron kjo botë, vetdisiplinë e rregull.

Andaj ki kujdes si sillesh, çka flet e si vishesh.

Nëse veten e nënçmon edhe të tjerët do të nënçmojnë.

Bëhu krenar për thirrjen tënde, me plotë vetbesim, i gatshëm që gjithmonë të mësosh më shumë dhe gjithë jetën të ecësh drejt përkryerjes.
…………

Mos ki frikë, se Zoti është me ty!

Duaj njerëzit që të rrethojnë e bashkëpunëtorët e tu, ofroju dashuri fisnike e të panjollë………

… Autoriteti nuk fitohet me egërsi, ashpërsi e arrogancë, por fitohet me vetflijim e drejtësi, punë e sakrificë.

Ti je ai që i vendos rregullat dhe i cakton kufinjtë, ai që i mban penjtë në dorë.

Mos u lidh me njerëz që mos mund të jetosh pa ta.

Mos harro se ti i formëson dhe i edukon njerëzit…

…Ndikimi yt te ata do të jetë i madh.

Të jesh i vetdishëm për përgjegjësitë e tua, si meshtar duhesh të jeshë rojtar i gjuhës dhe kulturës.

Mësoji besimtarët ta duan atdheun e tokën e vet.

Mësoji se dinjitet do të kenë vetëm në atdheun e vet, e çdokund tjetër janë emigrantë e ardhacakë, tu tregosh se nuk është mirë ta lëjmë fatin e vendit tonë në duar të halabakëve e rrugaçëve.

Ju bënë me dije se është detyrë të luftohet të dilet nga kjo baltë që fundosemi.

Mbille në ta ndjenjën për përgjegjësinë në shoqëri, shpjegoju që këtë vend askush nuk mund ta pastrojë pos ne vetë.

Bindi njerëzit se fara e mirë e të gjitha reformave, ekonomike, morale e kulturore mund të mbij e të rritet vetëm në familjen e shëndoshë.

Mësoji të rinjtë, se pishtarë të dritës e orientim për ta nuk duhet të janë: as këngëtarët as vallëtarët, as stilistatat futbollistat, as manekenët as bisnismenët.

Por njerëzit që me djersë bukën e fitojnë, e njerëzit që në Zot besojnë.

Mësoj të rinjët se në duar të këtyre mund të jenë: projektet, lokalet, kamionat e avionat, por në duar të atyre që me djersë e fitojnë bukës, në duar të tyre është ardhmëria e këtij vendi.

Ky popull çdo ditë e më shumë po e kërkon dritën e vërtetë, edhe ata që i ranë mohin, e kërkonë edhe më shumë.

Bëhu gati me i kthy në vathën nga kanë dalë.

…..Mos ki frikë, se Zoti është me ty!

Do të vijnë momente kur do të lodhësh, do të mërzitesh e do të mbetësh i vetmuar. Ke me pyet vetën a jam mirë në këtë rrugë, ta vazhdoj e ta ngre flamurin e dorëzimit. Idealet dijnë edhe të veniten. Vjen tundimi që të jesh rahat e të kesh pasuri. Për këto nuk është dashtë me u lind fare në këtët vend…

…E pse është kështu mos pyet askend, por ulu e me vetvetën ndaje këtë pleqni, se me i pyet të tjerët ku po të dhemb ty nuk është mençuri. Vërtetë të tjerët mund ta kenë më lehtë, por çfarë dobie për ty, kur ti se ke vendin aty. E Zot ruana me shku, në ballë ka me të shkru, e njerëzit kanë me thanë, kah erdhi ky… këtu.

Edhe në ato momente të rënda trus aty ku e ke vendin, e mos luaj nga rruga jote e shenjtë, ule flamurin e dorëzimit, ngrite atë … që doli fitimtar edhe mbi kryqin e mbi vdekjen.
………
Mos ki frikë, se Zoti është me ty!

Mos u bënë as konformist as puthadorë, as servil i askujt. Dorën që nuk mundesh me thy, kurrë mos e puth!Se ma shumë vlenë me vdekë në këmbë sesa me jetu pa kurriz.

Bëhu zëri atyre që s’kanë zë, i butë me ata që s’kanë fuqi, i fortë me të fortit, e mos ja lësho rrugën të keqit se të ulet kambëkryq në krye të vendit.

Kur të lëvdojnë mos e rrit mendjen, as mos fluturo. Kur të shajnë e të njollosin mos u dëshpëro. Bëhu edhe më i fortë…!

Beso se e mira fiton.

Jetoje jetën për të tjerët, sepse vetëm ai që jeton kështu, meriton me jetu. ..

Mos ki frikë, se Zoti është me ty!

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...