Published On: 9 Gusht, 2016

Pasha Diell, Tokë e Qiell!

Fahri Xharra

Jo  shumë largë  në kohë (për historinë e Gjithësisë) shqiptarët e para dy mijë vjetëve betoheshin: “Pasha Diell, Tokë e Qiell”, sepse ata e dinin se krijuesi i tyre ishin mu këto të triat. Njëra pa tjetrën nuk bënë  e ata si fryt i të nxehtit , ajrit dhe ujit  e kishin përçuar mesazhin e vjetër të ardhur mijëra  vjet përpara se kur “ lindi Diell e Hënë lindi edhe pellazgu” (Dhimiter Pilika, Aristidh Kola).
Kohërat ndryshuan e ne i përhapëm “lëvizjet “ e reja dhe e humbëm rrugën tonë në këtë Tokë  (që rrotullohet rreth vetes dhe rreth Diellit për “hater t`tonin ), e cila po na hakmerret.  Hakmarrje; “pse ndoshta jemi nismëtar njerëzor të kësaj bote, apo nuk e kemi përfillur porosinë e Diellit, Tokës dhe Qiellit.
Shqiptarët (trashëgimtarët e vetëm në këtë botë me gjuhë e me shpirtë të pellazgëve) po vazhdojmë luftën kundër vetvetes. Të padijshëm? Po. Të mbetur mbrapa botës  sotme? Po.
Të ndikuar e të verbuar nga armiqtë? Po.
Sikur të hiqnim dorë nga shqiptarët e Maqedonisë do të bënim një krim kombëtar. Sikur t`i mospërfillnim si pjesë e jona, po ashtu krim kombëtar. Sikur t`i lëtar. Sikur t`i lernim në rrymat turke dhe sllave të shuarjes së vetvetes, kishte për të qenë katastrofë kombëtare.
Unë jo. Unë nuk heqi duar nga ta edhe pse ata më shajnë ata më kërcënojnë. E di që janë të mashtruar. E di që pinjollët e mashtrimit të bashkatdhetarëve të vet kënaqen me një grusht parash dhe një post privilegjesh, por këta të fundit nuk janë njerëz. Koha do t`i shlyen nga harta humane, e ne do t`i shlyejmë nga harta kombëtare.

O pasha Diell, Tokë e Qiell, natyra do të na hakmerret, sepse zoti i turqve dhe ai i sllavëve po e bëjnë punën e tyre dhe  nga lartë presin gllabëruesit tjerë. Ne flemë dhe shtyhemi me andrallat mashtruese të disa shekujve të kaluar që peshojnë dhe rëndojnë ende mbi ne.
Lufta shqiptare kundër shqiptare vazhdon, e shqiptarët e Maqedonisë as që e kuptojnë.
Të mjerët jo që janë vetëm, sepse edhe ne të viseve tjera shqiptare e mendojmë të njëjtën. Rrushi e sheh rrushin dhe kalbet. Apo jo?
Të dua shqiptari ashtu ku je, por jo ashtu si je!

09.08.16.
Gjakovë

 

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...