Published On: 4 Shkurt, 2016

“Parti” apo “Lëvizje”

 

Shkruan: Nertila Zani
Ka një tendencë “hileqare” në kohën e sotme nga nismëtarë të krijimit të partive të reja. Ata preferojnë që krijesat e tyre të mos i quajnë “parti” por “lëvizje”. Qëllimi për këtë preferencë është pragmatist por me përpjekje për justifikim e argumentim teorik. Nismëtarët vlerësojnë se partive në Shqipëri u ka dalë boja ndërsa lëvizjeve ende jo ( sikur për këtë daljeboje ta kishte fajin emri e jo bëmat ! ), prandaj duan ta pagëzpjnë nismën e tyre “pa njolla në biografi” !
Argumentimi teorik që i bëjnë këtij manovrimi pragmatist është se, nga emri, partitë janë “pjesëza” ( rrënja “part” ), ndërsa lëvizjet kanë karakter më liberal ( janë më të hapura ) e më masiv ! Kjo, sipas tyre i jep atyre shansin të mbështeten nga shtresa të gjëra popullore dhe të rriten më shpejt !!
Së pari, lëvizjet ndryshojnë nga partitë jo thjeshtë nga emri por nga thelbi. Lëvizjet krijohen për çështje apo objektiva të caktuara e të kufizuara, p.sh. “ kundër diskriminimit racial”, “ kundër taksave të larta”, “kundër luftës”, kundër armatimit bërthamor”, “ kundër ndotjes globale ambjentaliste”, etj. Përgjithësisht, ato nuk janë formacione ideologjike apo klasore.
Krejt ndryshe ndodh me partitë. Ato, pohohet apo kamuflohet kjo, janë formacione politike klasore ( ideologjike ). Kjo ndodh sepse ato kanë program të plotë politik ( qeverisës ) dhe për pasojë, ashtu si shteti e pushteti, kanë karakter klasor. Kështu do të jetë derisa të egzistojë shoqëria me klasa, shteti, pushteti dhe partitë. Boshllëk ideologjik në shoqëritë me klasa nuk ka e nuk mund të ketë ! Ose i shërben popullit, ose borgjezisë. Të mohosh apo deformosh këtë do të thotë t’i futesh një rruge me mashtrime e demagogji, thjeshtë për qëllime elektorale. Partive të borgjezisë nuk u intereson të evidentojnë ideologjinë e tyre ( dhe prandaj, shpesh e mohojnë karakterin e tyre ideologjik, klasor ) sepse në këtë rast do t’u duhej të pranonin se mbrojnë interesat e borgjezisë ( 1 % ), kur atyre u duhet të krijojnë idenë se përfaqësojnë dhe mbrojnë interesat e të gjithë popullit.
Duke qenë klasore ( ideologjike ) natyrisht që partitë nuk mund të përfaqësojnë e mbrojnë interesat e të gjithë popullit. Ato ose përfaqësojnë e mbrojnë popullin, ose përfaqësojnë e mbrojnë borgjezinë. Në këtë kuptim ato vërtet janë “pjesëza” dhe s’mund të jenë ndryshe. Politikanët “tahmaqarë” pretendojnë të fitojnë mbështetjen e gjithë elektoratit ( për interesa pushteti ) dhe prandaj hedhin për konsum thirrje paradoksale ( karremin ), të tipit “ përtej së majtës e së djathtës” !! Parti apo politikanë të tillë kanë pushuar së qeni të ndershëm dhe në shërbim të popullit. Ata i shërbejnë veç vehtes dhe klanit të vet.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...