Published On: 18 Maj, 2016

Paralele mendësie mes formimit të LDK-së dhe iniciativës së re politike!

Dren Dushi
Afërsisht tri dekada më herët, në vigjilie të formimit të LDK-së, në një ëmbëltore të Prishtinës ishte diskutuar për prijësin/liderin e lëvizjes politike që po krijohej. Në mes të një grupi intelektualësh që do të hynin në historinë më të re të Kosovës apo Dardanisë siç e proklamonin ata, bëhej një diskutim i çuditshëm për rrethanat e sotme kulturore politike. Arsyeja e kësaj ishte se në atë kohë, intelektualët që merreshin me këtë proces, Ibrahim Rugova, Jusuf Buxhovi, Mehmet Kraja, Xhemail Mustafa dhe Ibrahim Berisha, nuk kishin problematikë konkurrencën e fortë për t’u bërë prijës/lider, por të kundërtën, konkurrencën për të mos u bërë. Kjo problematikë tentohej të zgjidhej duke e propozuar Akademik Rexhep Qosjen për kryetar të LDK-së, por edhe Qosja kishte refuzuar.
Paralelja në mes të formimit të një subjekti të ri politik në Kosovë që si sfidë do të ketë largimin e krimit të organizuar, me subjektin politik të tri dekadave më herët që kishte për sfidë çlirimin e Kosovës nga Serbia mund të duket qesharake në fillim, por ç’farë mund të mësohet nga sfidat super të mëdha që kishte subjekti i tri dekadave më herët nga një subjekt të ri i sotëm politik, sfidat e të cilit janë të një niveli më të ulët?
Pa dyshim që niveli intelektual i elitës politike të përmendur në fillim të këtij shkrimi nuk ishte i tipit të arritjeve shkencore përmes sllajdeve, afërsisë me parti politike, doktoraturave në botën e tretë, etj., dhe kjo e bën edhe sfidën më të vështirë, në raport me elitën e sotme politike, e cila është ende në nivel qesharak. Se sa lehtë mund të pandehet një gjë e tillë, shihni tentativën për formimin e një subjekti të ri politik në këtë kohë kur Kosovës nuk i ofron shpresë asnjë nga partitë e pas-99’ përfshirë edhe partinë e disiplinuar dhe super-kritike të majtë. Tentativa është evidente, po aq sa është evident konstatimi i sipërm duke u bazuar në gjendjen e tanishme të Kosovës dhe pa-mundësinë për ndryshim.
Me t’u marrë vesh për këtë tentativë, filluan reagime të tipit: “partitë nuk krijohen me foto në Facebook” (mbase duhet të krijohen me SHIK-a) apo të tjera si: “dëgjova se më është përmendur emri (im i madh) se do jem pjesë e kësaj partie të re politike, jo jo, unë jam për ndonjë iniciues procesesh apo për kryetar”. Në këso rastesh dalin në pah dy lloj kritikuesisht të politikave të dështuara në Kosovë, ata që kanë për qëllim ç’orientimin e opinionit publik dhe ata që kanë kritikën si qasje intelektuale e dashamire. Paralelja sigurisht që nuk mund të merret për krahasim me sfidat që ka subjekti i ri politik me “subjektin e vjetër” të para tri dekadave (tashmë të vdekur nga siç do t’i quante filozofi nga Prizreni: pijanecët dhe kurvarët), por krahasimi mund të na paraqes ca karakteristika mendësie politike. Në atë kohë (LDK- 90’), kishte konkurencë për mos-bërje kryetar, në këtë kohë, ka konkurrencë të madhe kush do jetë “i pari” si inicues, e lere më kush do jetë kryetar, andaj mbase kishte të drejtë Ilir Deda kur thoshte: “…jo nuk do jemi parti kryetarësh” në kuptimin se nuk do jemi parti të tipit “kryetari është i shenjtë”, por edhe kjo u keqkuptua nga njerëz që mund të jenë të mirë në profesionet e tyre, por që nuk marrin vesh në politikë dhe të lidhur me grupe interesash të caktuara, sikurse në kohën e LDK-së, sepse historia është mësuese dhe për ata që nuk mësojnë, përsëritëse. Akademik Qosja sipas Rugovës nuk merrte vesh në politikë, gjë që u vërtetua pastaj. Keqkuptimi ishte i tipit në fillim: “ju jeni parti kryetarësh” pastaj: “nuk ka parti pa kryetar/prijës” me një logjikë “ju zura ngushtë, unë kam të drejtë, ju jeni parti kryetarësh, por po nuk doni të jeni, nuk ka si ndryshe” hip se të vrava…! Sidoqoftë!
Për t’u kthyer te sfidat dhe nevoja për ndryshim. Nëse do mblidhnim sfidat e një subjekti të ri politik në Kosovë, e që është më e rëndësishme se perceptimi i politikës nga disa egomanë e amaterë politik, do t’i klasifikoja në tri nivele: merrja apo menagjimi me mendësinë/kulturën politike të tanishme, lufta me krimin e organizuar dhe forcimi i sovranitetit të shtetit. Të tri nivelet pengojnë njëra-tjetërn, më primarja është mendësia, e cila prish çdo tentativë për ndryshim nga sedrat e sëmura, nga logjika e “njëshave” dhe nga amaterët politikë. Mënyra e menagjimit të mendësisë/kulturës tonë politike me bazë tradicionalizmin fanatik dhe autokracinë odokratike apo “i pari i katunit” më e mira është ajo që aplikonte Presidenti Rugova si njohës i madh mendësisë shqiptare: pak fjalë, fokus në çështjet më të rëndësishme, refuzim i merrjes me amaterizmin politik, të cilin po e akativizove, se ndalon dot më, duke marrë parasysh nivelin dhe kulturën politike të formësuar nga mendësia e sipër-përmendur. Kjo kulturë politike, pëfaqëson këta elementë psikologjik: “bota sillet rreth meje, kush bën diçka jashtë meje nuk ka bërë gjë, kush është më i zoti se unë është armiku im, nëse se bëj unë të mos bëhet fare”, që filozofia antropologjike i shpjegon si karakteristika të masës jo-cilësore, e cila në tranzicione shoqërore mund aksidentalisht të vijë në shprehje, siç ka ardhur në Kosovë. Si sfida konkrete, subjekti i ri politik ka edhe mentalitetin e krijuar se në Kosovë përveq PDK-së dhe LDK-së asnjë parti tjetër nuk mund të fitoj zgjedhjet, logjikë disfatiste apo propagandë e dy të parave. Se në Kosovë ndryshimet mund të vijnë vetëm me qasjen “të reformojmë partitë” e që në esencë është qasje: “të hyjmë brenda partive dhe të “reformohemi” vet” dhe në momentin kur përplasemi me “pleqësinë” autoritariste e shohim se reformimi i partive tona politike është si misioni i pa-mundur i filmave me Tom Cruise-in. “Masakrimi” që mund t’i bëhet vullnetit të elektoratit përmes QNR-së e KQZ-së dhe dhunimi i procesit të votimit nëpër zona rurale ku “kullen” ende ata që e thërrasin veten “komandantë e gjeneralë”, kohëve të fundit të pakësuar nga problemet që po i kanë me ligjin, por ende me mundësi për të fituar zgjedhjet me më shumë vota se votues ekzistues. Ironia e këtyre të fundit është se tani ata kanë në shërbim edhe disa “herë gazetarë e herë deputetë” mediat e të cilëve (kur janë gazetarë) i financojnë me paratë e dala nga krimi i organizuar, aq i mirë është financimi për to saqë ata kanë mundësi të “freskohen” edhe me ndonjë narkotik që i bën më atraktiv për publikun dhe “like”-at në Facebook me të cilët pastaj krenohen si fëmijët. Si rrjedhojë, nëse shumica e elitës tonë politike sulmon ndonjë iniciativë të re politike, më parë mund të konstatohet se kjo risi politike është tentativë ndryshimi e gjendjes së tanishme, gjendje e mirë për “hienat e mjegullës”. Nëse atakohet një mendësi e re politike, në kundërshtim me të tanishmën apo të përgjithshmën, apriori atakohet edhe tentativa për të bërë një hap tutje drejtë demokracisë, këto gabime do t’i bëjnë disa me qëllim, e disa tjerë nga mosdija, që të dy grupet, duhet të injorohen dhe refuzohen, ashtu siç bënte Presidenti Rugova dikur!

Loading...
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...
Loading...